Türkiye'de her 100 kişiden 30'unda uyku apnesi görüldüğü söylendi.
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak, Burun, BoÄŸaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı ÖÄŸretim Üyesi Prof. Dr. Gürsel Dursun, Dünya Uyku Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, uykuda solunum durması olarak tanımlanan uyku apnesinin vücut saÄŸlığı ve sosyal açıdan sorunlar yaratan çok ciddi bir hastalık olduÄŸunu söyledi.
Uykuda solunum durmasının baÅŸlıca sebeplerinden birinin, burun ve boÄŸazda hava yolunu tıkayan anatomik bozukluklar olduÄŸunu belirten Dursun, kilo, alkol ve sigara kullanımı ile dolu mideyle uyumanın da uyku problemlerine yol açabileceÄŸini ifade etti.
Dursun, uykuda nefes durmasının ayrıca kalp damar rahatsızlıkları, nörolojik hastalıklar ve psikiyatrik problemlerin yanı sıra aile içi sorunlara da neden olabildiÄŸini dile getirdi.
Makine kullanan kiÅŸilerde ortaya çıkan uyku bozukluklarının mutlaka tedavi ettirilmesi gerektiÄŸine dikkati çeken Dursun, "Ehliyet alınması için çıkarılan saÄŸlık yönetmeliÄŸinde uyku apnesi, uykuda nefes durması tanımlandı. Belli kriterlere baÄŸlandı. Bu kiÅŸilerin mutlaka uykuda laboratuvarda incelenmesi gerekir. Bu ÅŸekilde kiÅŸi uyurken gece bazı vücut ölçümleri yapılarak olayın ciddiyeti araÅŸtırılır. Bunun hastane ortamında yapılması da mümkün" diye konuÅŸtu.
Uyku apnesinin belirtileri
Uyku apnesinin erkeklerde kilo ve sigara tüketiminin fazla olması nedeniyle daha çok rastlandığına iÅŸaret eden Dursun, "Bizim toplumumuzda her 100 kiÅŸiden 30'unda uyku apnesi problemi görülüyor" dedi.
Kişilerin uyku apnesi olduklarının farkında olmadıklarını aktaran Dursun, şunları kaydetti:
"Genelde eÅŸler, uykuya ÅŸahitlik eden kiÅŸiler, bunu fark ederler. Apne dediÄŸimiz solunum durmaları olduÄŸu zaman buna ÅŸahit olan kiÅŸiler, korkar ve endiÅŸe duyarlar. Öyle hastalarımız var ki 90 saniye nefesi duruyor. Hiçbir ÅŸekilde bu kadar nefes almadığınızı düÅŸünün. Olayı gözleyen kiÅŸiler için ürkütücü bir durum. Bu tarz hastalar, eÅŸleri ile hekime gelirler. Tedavi için öncelikle kilo, sigara, reflü gibi faktörlerden uzaklaÅŸarak yaÅŸam tarzının düzenlenmesi gerekiyor. Diyet yaparak ve alışkanlıkları terk ederek düzeltilebilir. Sabahları yorgun ve baÅŸaÄŸrısıyla kalkıyorsanız gün içerisinde aniden uykunuz geliyorsa uyku apnesi olabilirsiniz. Özellikle öÄŸle yemeÄŸinden sonra gözlerime ağırlık çöktü diye tanımlanan birçok durumu da gözlemleyebiliriz. Sabahları baÅŸaÄŸrıları, yorgunluk hissi de yine uyku apnesinin basit belirtileri arasında yer alır."
Kaynak : AA
Yorum Yazın