Hazine ve Maliye Bakanlığınca, Türkiye hakkında Moody's tarafından verilen not indirim kararının Türkiye ekonomisinin temel göstergeleriyle bağdaşmadığı bildirildi.
Hazine ve Maliye Bakanlığından yapılan açıklamada uluslararası kredi derecelendirme kuruluÅŸu Moody's'in not indirim kararı deÄŸerlendirildi.
Kararın Türkiye ekonomisinin temel göstergeleriyle baÄŸdaÅŸmadığı, bu nedenle kuruluÅŸun analizlerinin nesnelliÄŸi ve tarafsızlığı açısından soru iÅŸaretleri yarattığı belirtildi.
Moody's'in yaptığı deÄŸerlendirmede, Türkiye'nin borçlarının rezervlerinden 2,6 kat fazla olduÄŸunun vurgulandığına iÅŸaret edilen açıklamada, "Bu oran, Moody's'in bizden daha yukarıda notlandırdığı bazı geliÅŸmekte olan ülkelerde dahi bizim çok üzerimizdedir. Ayrıca, kısa vadeli dış borcun yaklaşık yarısı da bankacılık sektörüne ait olup Türk bankaları ve Türk reel sektörü, Türkiye'ye iliÅŸkin algının oldukça kötü olduÄŸu, CDS spreadlerinin çok yükseldiÄŸi AÄŸustos-Eylül 2018'de dahi borçlarını yenileyebilmiÅŸlerdi." ifadelerine yer verildi.
Bu yılın ilk çeyreÄŸinde de borç çevirme oranının bankacılık sektörü için yüzde 128, reel sektör için yüzde 165 düzeyinde gerçekleÅŸtiÄŸi bildirilerek, döviz rezervlerine iliÅŸkin uluslararası düzeyde üzerinde mutabakata varılmış bir ölçüt bulunmamasına raÄŸmen Dünya Bankası verilerine göre son 5 yıllık ortalamalara bakıldığında Türkiye'nin ithalat üzerinden ölçülen rezerv yeterliliÄŸinin Türkiye ile benzer olarak tanımlanabilecek geliÅŸmekte olan Avrupa ülkelerine yakın seyrettiÄŸi vurgulandı.
Açıklamada, ekonomik kırılganlıklar deÄŸerlendirilirken dikkate alınması gereken bir diÄŸer unsurun da ekonomik aktörlerin borçluluk düzeyi olduÄŸu belirtilerek ÅŸunlar kaydedildi:
"Türkiye, hem toplam ekonomi hem de her bir ekonomik aktör düzeyinde bakıldığında oldukça güçlü bir performans göstermektedir. 2018 yılı sonu itibarıyla geliÅŸmekte olan piyasa ekonomilerinin ortalama toplam borcunun GSYH'ye oranı yüzde 212,6 olarak gerçekleÅŸirken, bu oran Türkiye'de yüzde 156,8'dir.
Benzer ÅŸekilde Türk kamu kesiminin borçlarının GSYH'ye oranı yüzde 33,6 düzeyinde seyrederken, geliÅŸmekte olan piyasalar ortalaması yüzde 49,7'dir. Türk hane halklarının borç yükü GSYH'nin yüzde 14,7'si iken geliÅŸmekte olan piyasalar ortalaması yüzde 37,6'dır."
AA
Yorum Yazın