Son dönemde Avrupa’dan Türkiye’ye gönderilen atıklar rekor bir düzeyde artış kaydederken, geri dönüşüm tesislerinde çıkan yangınların artması da dikkat çekti.
Türkiye’ye Avrupa’dan gönderilen atıkların rekor düzeye ulaştığı son dönemde, geri dönüşüm tesislerinde çıkan yangınların artışı da dikkat çekti. ‘Tuhaf yangınları’ haritaya döken Doç. Dr. Sedat Gündoğdu, “Son 1 yılda 63 yangın çıkmış. 3 yılda 132 yangın var. Yılda 3-4 defa yanan fabrikalar var. İthal edilen çöplerin bir kısmı bu şekilde yakılarak bertaraf ediliyor. Bu fabrika yangınları bazı ülkelerde Interpol raporlarında suç olarak geçiyor” dedi. Marmara Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Barış Çallı da ithal edildikten sonra geri dönüştürülmesi maliyet gerektiren atıkların yakıldığını belirterek, yakılan plastiklerin çevreye kanserojen gazlar saçtığına dikkat çekti.
‘Kasıtlı olabilir’
Mikroplastik kirliliğiyle ilgili araştırmalar yapan Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’nden Doç. Dr. Sedat Gündoğdu, Türkiye’de son 3 yılda artan plastik ve geri dönüşüm fabrikalarında çıkan yangınları gösteren bir harita hazırladı. Türkiye’de geri dönüşüm tesislerinde son 3 yılda 132 yangın meydana geldiğini tespit eden Gündoğdu, bu yangınların kasıtlı çıkarılmış olabileceğine dikkat çekti. Türkiye’ye ithal edilen çöplerin bir kısmının bu yangınlarla ortadan kaldırıldığını savunan Gündoğdu, tespitlerini şöyle anlattı:
“Bilerek yakma genelde geri dönüşüm tesislerinde gerçekleşiyor. Yanan işletmelerin bir kısmının Interpol tarafından yayımlanan raporda da belirtildiği gibi plastik çöp ithalatıyla bir ilişkisi olabilir. Sadece 2020’de 63 yangın çıkmış. Bu veriler, benim basına yansıyan yangınları analiz ederek ulaştığım veriler. Bu kadar sık yangın normal değil. Bu yangınları bilerek de çıkarıyor olabilirler. Bildiğim fabrikalar var. Yılda 3 - 4 defa yangın çıkıyor. Bu fabrika yangınları bazı ülkelerde Interpol raporlarında suç olarak geçer. İthal edilen çöplerin bir kısmı bu şekilde yakılarak bertaraf ediliyor. Atık plastikler yandığı zaman her 1 tonundan 1 tona yakın karbondioksit çıkıyor. Sadece karbondioksit de değil. Bunun içinde, dioxin, ağır metal, furan, PCB gibi kimyasallar var. Bunların hepsi kanserojen, hormon bozucu.. Hatta öldürücü rahatsızlıklara neden olabiliyor. Astım krizine neden olabiliyor. Bu yanan plastikler etrafa partikül ve kimyasal madde salıyor. Yakın yerde tavuk çiftliği varsa, etine, yumurtasına bulaşıyor. Tarla varsa ne yetişiyorsa onların içinde kalıyor. Bunların çoğu kalıcı organik kirletici.”
Yeniakit
Yorum Yazın