Sürekli kendinizi yorgun ve bitkin hissediyorsanız ve ensede, sırtta, kol ve bacaklarda ağrılar varsa, nedeni fibromiyalji olabilir.
Fibromiyaljinin yaygın vücut aÄŸrıları ile kendini gösteren ama tüm bedeni etkileyen bir hastalık olduÄŸunu belirten Nörolog Dr. Emel Gökmen, aÄŸrıların daha çok ensede ve sırtta belirgin olduÄŸunu söyledi. AÄŸrının; bel, kollar, bacaklar, kalça eklem ve kaslarında da olabildiÄŸini dile getiren Gökmen, fibromiyaljinin neden olduÄŸu diÄŸer ÅŸikayetleri ÅŸöyle anlattı:
"Sürekli yorgunluk, halsizlik, hiçbir ÅŸey yapacak halin olmaması, mutsuzluk, uyku bozuklukları, vücutta aÄŸrılı hassas noktalar, eklemlerde sabah sertliÄŸi, ellerde ve kollarda uyuÅŸma, ÅŸiÅŸlik hissi, kabızlık, gaz, ÅŸiÅŸkinlik gibi bağırsak çalışmasında düzensizlikler, sancılı ve düzensiz adet kanamaları, tiroit hastalıkları, glikoz toleransı bozukluÄŸu gibi hormonal bozukluklar da fibromiyaljide görülebilir."
"HER FÄ°BROMÄ°YALJÄ° TEÅžHÄ°S EDÄ°LMÄ°YOR"
Dr. Gökmen; fibromiyaljinin aslında daha yaygın bir hastalık olduÄŸunu çünkü fibromiyalji hastalarının ancak 1/3’ünün tanı alabildiÄŸini, çoÄŸu zaman hastaların kendilerini anlatmakta zorlandıklarını belirtti. “Oysa yalnızca hastaların yaÅŸadıklarını gözlemlesek, durumun herhangi birinin uydurabileceÄŸinden çok daha ciddi olduÄŸunu görebiliriz” dedi.
FÄ°BROMÄ°YALJÄ° TÜKENMÄ°ÅžLÄ°K SENDROMUYLA KARIÅžTIRILABÄ°LÄ°R
Fibromiyalji ile tükenmiÅŸlik sendromunun karıştırılabilceÄŸine dikkat çeken Dr. Gökmen, tükenmiÅŸlik sendromunda iÅŸ ve ortam etkisinin daha fazla olduÄŸunu, fibromiyaljide ise bedenin olumsuzluklarının dikkat çektiÄŸini belirtti.
Fibromiyaljide beden aÄŸrılarının mutsuzluÄŸun önüne geçtiÄŸini vurgulayan Gökmen, "Fibromiyaljide hasta bir ÅŸeyler yapmak ister ama bedeni onu taşıyamaz. TükenmiÅŸlik sendromunda ise kiÅŸinin içinden hiçbir ÅŸey yapmak gelmez” diye konuÅŸtu.
"HER SORUNUN NEDENLERÄ° VARDIR"
Dr. Gökmen, sorundan kurtulmada etkili olabilecek notları ÅŸöyle anlattı: “Ne yaÅŸarsanız yaÅŸayın, hastalığınızın adı ne olursa olsun bu duruma düÅŸtüyseniz belki bu yazıyı bile okumak içinizden gelmeyebilir. Ancak yaÅŸadığınız her sorunun neden ya da nedenleri vardır. Nedenleri bulup çözülürse saÄŸlınıza kavuÅŸabilirsiniz. Film ve tahlillerle bu iÅŸin içinden çıkamıyorsanız integratif tıbba yönelebilirsiniz. Bu alanda akupunkturdan, nöral terapiye, homeopatiden, bio-rezonansa, bağırsak düzenlemelerine kadar birçok yöntem ülkemizde de yaygınlaÅŸmaya baÅŸladı. Bu yöntemleri araÅŸtırıp sorgulayabilirsiniz. Unutulmaması gereken nokta; sorunun nedenini ve çözüm algoritmasını açıklayabilen yöntemin en iyisi olduÄŸudur."
Yorum Yazın