Uykuda olmamız gereken saatlerde yenen atıştırmalık yiyeceklerin, CREB proteinini yok ettiği ve hafızanın silindiğini ortaya koydu.
Normalde uykuda olmamız gereken saatlerde tükettiÄŸimiz yiyeceklerin kan ÅŸekerini aşırı yükselterek diyabet sorunlarına yol açtığını bilmeyen yok. Hatta uzun vadede bunun kalp saÄŸlığımızı riske sokması da cabası.
NTV'nin haberine göre; Los Angeles'taki California Üniversitesi'nde yapılan yeni bir araÅŸtırma bu yiyeceklerin zihinsel faaliyetleri de derinden etkilediÄŸini ortaya çıkardı.
Ä°ki gruba ayırılan farelerin bir bölümüne gece yiyecek verildi, diÄŸerlerine ise verilmedi.
Beslenmeden önce tüm fareler aynı labirentte dolaşıma bırakıldı. Tümü bu labirentte gizli elektrik akımına maruz kaldı.
Daha sonra beslenme iÅŸleminden sonra aynı platformda bir test daha yapıldı. Gece yarısı beslenmeyen fareler elektro ÅŸoklu bölüme gitmezken diÄŸerleri aynı hataya bir kez daha düÅŸtü.
AraÅŸtırmacılar, gece yarısı beslenen farelerin bünyelerindeki CREB proteinin (hafızanın geliÅŸmesini ve çalışmasını saÄŸlayan protein) oranının düÅŸtüÄŸünü tespit etti.
Bu protein hafıza ve biyolojik saat için anahtar rolde. Vücuttaki oranının düÅŸmesi halinde kısa vadeli hafıza iÅŸlevini yitirmeye baÅŸlıyor. Hatta bu sorun devam ederse uzun vadeli hafıza da silinmeye baÅŸlıyor.
AraÅŸtırmacılar çalışmanın insanlar üzerinde henüz test edilmediÄŸi için etkisinin hala teorik olduÄŸunu da not düÅŸüyor.
Yorum Yazın