GAP'ta katma değeri yüksek olan ve halkın özellikle tercih ettiği organik tarıma yönelik yeni hedefler belirlendi.
GAP Bölge Kalkınma Ä°daresi BaÅŸkanlığı, bölgenin organik tarım için bir vadi haline getirilmesi için ataÄŸa geçti. GAP Bölge Kalkınma Ä°daresi BaÅŸkanı Sadrettin Karahocagil, “2016 yılı için yeni bir hibe programı düÅŸündük. Bunun içinde yine organik tarım projeleri yer alıyor. 5.5 milyon liranın üzerinde hibe desteÄŸi saÄŸlayacağız” sözleri ile organik tarıma verdikleri önemin altını çizdi.
GAP bölgesinde yetiÅŸen organik pamuÄŸun çok kıymetli olduÄŸunu ve bu pamuktan bebek kıyafetleri yapıldığını belirten Karahocagil, organik zeytinyağı projesinin de diÄŸer öncelikli proje olduÄŸunu kaydetti.
Organik zeytinin zeytinyağına dönüÅŸtürülmesi için de 300 üyenin katılımı ile kurulan Organik Zeytin ve Zeytinyağı Üreticileri BirliÄŸi'nce kurulan tesiste günde 80 ton zeytin iÅŸleniyor. Tesiste 150 ton zeytinyağı depolama kapasitesi bulunuyor. Tesiste zeytin sıkma makinesi, paketleme öncesi kaliteyi ve standardizasyonu saÄŸlayan filtreleme sistemleri, ÅŸiÅŸe ve teneke doluma imkân tanıyacak paketleme üniteleri ile organik ürünlerin tasnifine ve depolanmasına yönelik mevzuata uygun depolama tankları da bulunuyor.
GAP bölgesinin organik tarım üreticileri önümüzdeki sene uluslararası fuarlara çıkarma yapacaklar. Bu çerçevede 10-13 Åžubat tarihlerinde Almanya'nın Nurberg ÅŸehrindeki Uluslararası Organik Gıda Fuarı'na (BIOFACH) 3 kalkınma ajansıyla hazırlık yaparak katılacaklar.
Kaynak : Buket Güven - Türkiye
Yorum Yazın