Samsun Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Doğan, ''Et spekülatörleri fiyatların düşmesine müsaade etmiyor" dedi.
Samsun ve Ä°lçeleri Kırmızı Et Üreticileri BirliÄŸi Yönetim Kurulu BaÅŸkanı DoÄŸan: - "Ä°thal besi hayvanı dışında ülkemize ithal et getirilmesi üreticilerimize darbe vurabilir. Et spekülatörleri fiyatların düÅŸmesine müsaade etmiyor" - "Ülkemizde bugün 15 milyonun üzerinde büyükbaÅŸ hayvan varlığı var. Bunun iki katına çıkartılması gerekiyor"
Samsun ve Ä°lçeleri Kırmızı Et Üreticileri BirliÄŸi BaÅŸkanı Erdal DoÄŸan, "Ä°thal besi hayvanı dışında ülkemize ithal et getirilmesi üreticilerimize darbe vurabilir. Et spekülatörleri fiyatların düÅŸmesine müsade etmiyor" dedi.
DoÄŸan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, et üretimindeki açığın, et ithal edilmesiyle karşılanmasının kalıcı çözüm olamayacağını savundu. Türkiye'de yaklaşık 450 bin üretici bulunduÄŸuna iÅŸaret eden DoÄŸan, kırmızı et üretiminin artmasına karşın fiyatların düÅŸmemesinin üretimle ilgili bir sorun olmadığını vurguladı.
Türkiye'de yıllık bir milyon ton kırmızı et üretimi olduÄŸunu anlatan DoÄŸan, "Yıllık et tüketimi ise bir milyon 300 bin ton civarında. Yani 300 bin ton açığımız var. Türkiye'nin et açığını ithalat ile kapatmasını sadece et spekülatörleri istiyor. Dışarıdan ucuz et getirecek ve pahalıya satacaklar. Ülkemizde et sorunu yok. Sadece hayvan varlığının arttırılması önemli. Özellikle kırsaldaki küçük aile iÅŸletmeleri veya besiciler hayvan varlığını iki katına çıkarmaları yeterli olacaktır. Özellikle küçük yetiÅŸtiriciler desteklenmelidir" dedi.
"Özellikle küçük aile iÅŸletmeleri desteklenmeli"
DoÄŸan, son yıllarda farklı ülkelerden besi hayvanı getirilerek et varlığının artırılmasına yönelik çalışma yapıldığına dikkati çekerek, ÅŸunları kaydetti:
"Ä°thal besi hayvanı dışında ülkemize ithal et getirilmesi üreticilerimize darbe vurabilir. Et spekülatörleri fiyatların düÅŸmesine müsaade etmiyor. Yerli hayvan pahalıya alındığı için et fiyatları pahalı satılıyor. Fiyatları indirmek ve açığın kapatılması için ithal et getirilmek isteniyor. Bunun için yerli besi üreticileri, özellikle de küçük aile iÅŸletmeleri desteklenmeli, hayvan varlığı artırılmalıdır. Ülkemizde bugün 15 milyonun üzerinde büyükbaÅŸ hayvan varlığı var. Bunun iki katına çıkartılması gerekiyor. Süt ve damızlık hayvan varlığını artırmak için tedbir alınmalıdır. Devletimizin saÄŸladığı hayvan ve besi teÅŸviklerinden, desteklemelerinden üreticilerimiz faydalanmıyor. Üreticilerimizin bu desteklenmelerden faydalanmaları hayvan varlığının artmasını saÄŸlayacaktır. Ayrıca üretici birlikleri koordineli olarak hem et, hem de hayvan varlığının düzenli geliÅŸmesine katkı saÄŸlamaları artışa neden olacak et ve hayvan fiyatları da istenilen makul düzeylere gelecektir.''
DoÄŸan, et fiyatlarının dengede bulunması ve aÅŸağıya çekilmesinin çözümünün yetiÅŸtirilen besi hayvanlarının üretici birlikleri üzerinden satılması olduÄŸunu, et üzerinde taban ve tavan fiyatlarının konulması gerektiÄŸini sözlerine ekledi.
Kaynak : AA
Yorum Yazın