İstanbul'daki seçimler için geri sayım sürerken CHP-HDP ve İyi Parti'nin ortak adayı Ekrem İmamoğlu'nun ABD'nin en önemli 'etki' kuruluşlarından biri olan Washington Yakın Doğu Politikaları Enstitüsü (WINEP) bağlantısı soru işaretlerine neden oldu.
Ä°stanbul, 23 Haziran'da bir kez daha sandık başına giderek belediye baÅŸkanını seçmeye hazırlanırken, adaylara yurt içinden ve yurt dışından verilen destekler de dikkatlerden kaçmıyor.
Bugüne kadar hep 'yerel' üzerinden söylem geliÅŸtiren CHP-HDP-Ä°yi Parti ortak adayı Ekrem Ä°mamoÄŸlu'nun, 31 Mart'ın hemen öncesinde baÅŸlayan ve Haziran ayına kadar gelinen dönemde kendisine destek veren dış güçlerle ilgili herhangi bir söylemde bulunmaması soru iÅŸaretlerini de beraberinde getiriyor.
Seçimlerin YSK tarafından iptal edilmesinin ardından ABD'den gelen 'not ediyoruz' açıklamasını, CHP heyetinin ABD ziyareti takip etmiÅŸti.
CHP'nin bu ziyaretine öncülük eden ve heyetin görüÅŸeceÄŸi isimlerin planlamasını yapan partinin ABD Temsilcisi Yurter Özcan'ın baÄŸlanlatıları 'CHP'nin Ä°stanbul adayının arkasında hangi güçler var?' sorusuna neden oldu.
ABD ve Türkiye'de farklı toplantılar düzenleyen grup, 1999'da Ä°stanbul'da Koç ailesinin evinde verilen bir davetin ardından ülkemizdeki faaliyetlerini artırdı.
ARI Hareketi'nin Genel Koordinatörü Kemal Köprülü, bu dönemlerde Türkiye genelinde düzenlenen 'Katıl ve geleceÄŸini yarat' kongresini ve çok sayıda sivil toplum fuarı düzenledi. Köprülü bu etkinlikler kapsamında gençlere 'Ankara'yı tamamen unutun. Bu sistem iflas etti' dedi.
Erbakan: 28 Şubat'ı Makovsky planladı
Hatırlanacağı üzere Necmettin Erbakan, BaÅŸbakanı olduÄŸu hükümetin düÅŸüp partisinin kapatılmasına neden olan 28 Åžubat için darbenin 10'uncu yılında ilginç bir deÄŸerlendirme yapmıştı.
Erbakan, 28 Åžubat'ın ABD'nin düÅŸünce kuruluÅŸu American Ä°nsitute'un Orta DoÄŸu uzmanı Alan Makovsky'nin hazırladığı 'Türkiye raporları' çerçevesinde Türkiye dışında planlandığını, içeride 28 Åžubat'ı gerçekleÅŸtirenlerin bunun farkında bile olmadığını söylemiÅŸti.
DoÄŸrudan "28 Åžubat" ifadesini kullanmamaya özen gösteren Erbakan, sürecin "Makovsky'nin raporları doÄŸrultusunda Türkiye dışında ağırlıkla Siyonist çevrelerce planlandığını" savundu.
ARI hareketi ve WINEP bağlantısı
Yurter Özcan, 2002 yılında kurulan Arı Vakfı'nın partneri olan WINEP'in kadrosunda olan bir isim. Enstitünün, Türkiye AraÅŸtırma Programı kapsamında görevlendirilen Soner ÇaÄŸaptay'ın asistanı olarak çalışmaya baÅŸladı.
Arı Hareketi, 1997 yılında Kemal Köprülü öncülüÄŸünde 'ARI Grubu DerneÄŸi' olarak kuruldu, 1999'da ise adını 'ARI Hareketi' olarak deÄŸiÅŸtirdi.
ABD ve Ä°srail'in çıkarlarını savunmak üzere kurulan AIPAC, Jinsa, ADL, gibi kuruluÅŸlarla birlikte çalışmak için çeÅŸitli iÅŸbirliÄŸi anlaÅŸmaları imzalayan ARI Hareketi, WINEP ile de yakın iliÅŸki içerisinde oldu.
Saadet Partisi tabanının, Erbakan ve Türkiye aleyhine onlarca adım atmalarının yanı sıra CHP adayını da açıktan destekleyen bu isimlere 23 Haziran'daki seçimlerde nasıl tepki göstereceÄŸi merakla bekleniyor.
YeniÅŸafak
Yorum Yazın