Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Albayrak, Türkiye'nin dünyayı en az kirleten ülkeler arasında olduğunu belirterek, "Enerji sektörü olarak 2018 yılında toplamda 5 milyon ağaç dikeceğiz." dedi
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, "Bir Enerji Bir Nefes Enerji Sektöründen 5 Milyon AÄŸaç Kampanyası" kapsamında düzenlenen protokol imza töreninde yaptığı konuÅŸmada, enerji kaynaklarını daha akılcı ve pratik kullanmak gerektiÄŸini söyledi.
Uzun vadeli stratejilerin en önemli ayağını enerji yatırımlarının oluÅŸturduÄŸunu ve enerji sektörünün bundan sonra da ekonominin lokomotifi olmaya devam edeceÄŸini belirten Albayrak, ÅŸunları söyledi:
"Milli Enerji ve Maden Politikası kapsamında her alanda somut eylem planlarını hayata geçirdik. Son iki yıldır enerjide tarihi rekorların kırıldığı bir döneme ÅŸahitlik ettik. Önümüzde çok daha parlak bir dönem duruyor. Enerji, ekonomi ve çevre birbirinden ayrılamaz. Çünkü ekonomik büyümenin temeli akılcı enerji politikaları, enerji politikalarının temeli de sürdürülebilir çevre politikalarıdır. Bu yüzden Milli Enerji ve Maden Politikamızın her stratejisi çevreyle uyumlu, çevresel etkileri önceleyen ve sürdürülebilir bir anlayışla hazırlandı. Bugün sahip olduÄŸumuz kaynaklar sadece bize ait deÄŸildir. Gelecek nesillerin de bu kaynaklarda hakkı var. O nedenle enerji üretiminde 'ne pahasına olursa olsun' gibi yanlış bir anlayışın bizim politikalarımızda, AK Parti iktidarı politikalarında hiçbir zaman yeri olmamıştır, olmayacaktır."
"Yarın öleceÄŸini bilsen de elindeki fidanı dik"
Öte yandan, yerli kömür santrallerinde de son teknoloji bacalama ve filtreleme sistemleri kullanılarak minimum emisyon deÄŸerleriyle elektrik üretimi yapılacağını belirten Albayrak, ÅŸunları kaydetti:
"Türkiye sanayi devriminden bu yana kümülatif emisyonların yüzde 0,7'sinden sorumludur. Fosil yakıtlardan kaynaklı emisyon salımımız Avrupa BirliÄŸi ve Ekonomik Kalkınma ve Ä°ÅŸbirliÄŸi Örgütü (OECD) ülkelerinin hayli altında. 2017 rakamlarına göre, Türkiye'nin kiÅŸi başına düÅŸen sera gazı salımı 6,07 ton karbondioksit iken OECD ortalaması kiÅŸi başı 9,5 ton karbondioksit eÅŸdeÄŸerdir. ABD'de bu rakam 16,2 ton, Almanya'da 8,9 ton, Rusya'da 11,2 tondur. Dünyadaki birçok ülkede 12,13,15 hatta 20 tonlara uzanan bir ekosistem var, tablo ortada.
Türkiye, dünyayı en az kirleten ülkelerden birisi olmasına raÄŸmen, çevresel sürdürülebilirlik, temiz enerji kaynakları ve çevre hassasiyeti konularında sorumluluÄŸunun da ötesinde bir hassasiyet sergilemektedir. DoÄŸalgaz Dağıtıcıları BirliÄŸi (GAZBÄ°R) 2018'deki her yeni gaz abonesi için bir, Petrol Ä°ÅŸverenler Sendikası (PETDER) 2018'de trafiÄŸe çıkan her araç için bir, Elektrik Dağıtım Hizmetleri DerneÄŸi (ELDER) her yeni elektrik abonesi için bir, Kömür Üreticileri DerneÄŸi (KÖMÜRDER) çıkarılacak her 100 ton kömür için bir aÄŸaç dikecek. 2017 rakamlarını dikkate aldığımızda, burada imzalayacağımız protokol çerçevesinde, 2018 yılında toplamda 5 milyon aÄŸaç dikeceÄŸiz. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı gibi rekorlarla anılan bir kurum için bu sadece bir baÅŸlama vuruÅŸu. Enerji sektörü gibi öncü bir sektör için eminim ki baÅŸka paydaÅŸların da dahil olmasıyla bu süreci çok daha ileri bir noktaya taşıyacağız. Biz, 'Yarın öleceÄŸini bilsen de elindeki fidanı dik.' diyen bir anlayışın mensuplarıyız. BaÅŸlatılan bu kampanyanın, enerji ve maden alanında faaliyet gösteren firmalarımız tarafından sahiplenilerek çok daha ilerilere taşınacağına inanıyorum."
KonuÅŸmaların ardından, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı koordinasyonunda hazırlanan protokole, ELDER Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Serhat Çeçen, GAZBÄ°R Yönetim Kurulu BaÅŸkanı YaÅŸar Arslan, PETDER Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Ahmet Erdem ve KÖMÜRDER adına Muzaffer Polat imza attı.
aa.com.tr
Yorum Yazın