Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, “Yürütülen çalışmalar neticesinde ihracat yapılmayan ülke ya da gümrük bölgesi kalmadığını söyledi.
ElitaÅŸ, Dış Ekonomik Ä°liÅŸkiler Kurulu (DEÄ°K) tarafından CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan'ın katılımıyla düzenlenen Dünya Türk GiriÅŸimciler Kurultayında (DTÄ°K) Türkiye ekonomisine iliÅŸkin deÄŸerlendirmeler yaptı.
Türkiye’nin etrafındaki siyasi ve ekonomik sıkıntılara raÄŸmen hız kesmeden kalkınmaya devam ettiÄŸini belirten ElitaÅŸ, "Dünya çapında 18. büyük ekonomi konumuna geldik, Avrupa ülkelerini geride bırakarak kesintisiz olarak üst üste 24 çeyrek büyüdük. 2015 yılı ilk üç çeyreÄŸinde küresel ve bölgesel sorunlara raÄŸmen büyümemizde hız kesmedik" bilgilerini verdi.
Ortak akıl çerçevesinde yürütülen çalışmalar neticesinde bugün ihracat yapılmayan ülke ya da gümrük bölgesi kalmadığını ifade eden ElitaÅŸ, "Etrafınıza bir bakın, nerede prestijli ve aynı zamanda zor bir proje varsa bizim müteahhitlerimiz orada. Güven veren ve öngörülebilir yatırım ortamımızla 2003-2015 döneminde 165,4 milyar dolar yabancı yatırım çektik. Dile kolay... 2002’ye kadar çekebildiÄŸimiz yatırım miktarı sadece 15,1 milyar dolardı. Sadece geçen sene 16,8 milyar dolar yatırım çekmeyi baÅŸardık" diye konuÅŸtu.
ElitaÅŸ, Türk iÅŸ aleminin dünya çapındaki faaliyetlerini özetleyerek, Etiyopya’nın en büyük yatırımını yapan ve ülkeye en büyük istihdamı saÄŸlayan firmanın bir Türk iÅŸ adamının ÅŸirketi olduÄŸu örneÄŸini verdi.
Türk müteahhitlerin Afrika’dan Orta DoÄŸu’ya, oradan Orta Asya’ya kadar 108 ülkede 325 milyar dolar tutarında toplam 8 bin 730 adet proje üstlendiÄŸini belirten ElitaÅŸ, ÅŸöyle devam etti:
"Körfez ülkelerinin birçoÄŸunda havaalanlarını, stadyumları, limanları bizim iÅŸ adamlarımız inÅŸa etti, bizim iÅŸ adamlarımız iÅŸletiyor. Pakistan’a enerjiyi saÄŸlayan, metrobüs sistemini kuran, kentlerin temizliÄŸini yapan bizim firmalarımız. Hafif ticari araç üretiminde Avrupa’nın zirvesinde, otomobil üretiminde ise ilk beÅŸteyiz. Polonya’da, Dubai’de metroyu bizim iÅŸ adamımız inÅŸa ediyor, Irak’ı bizim müteahhitlerimiz imar ediyor.
Bugün Latin Amerika’da, Peru’da, Åžili’de, Avrupa’da Macaristan’da, Ukrayna’da, OrtadoÄŸu’nun her ülkesinde ailelerin evlerinde Türk dizi ve filmleri seyrediliyor. Bu örnekler gösteriyor ki, iÅŸ adamlarımız için artık 'uzak coÄŸrafya' ÅŸeklinde bir kavram mevcut deÄŸil." - "Sahra Altı Afrika’ya yönelik eylem planlarını bir an önce hayata geçireceÄŸiz"
Türkiye'nin, atacağı güçlü ve kararlı adımlarla küresel arenada yeni pazarlar bulmaya ve müteahhitlik alanındaki liderliÄŸini sürdürmeye devam edeceÄŸini söyleyen ElitaÅŸ, yatırımlarda uluslararası ve bölgesel bir üs olmaya 2016 yılı ve sonrasında da devam edileceÄŸini kaydetti.
Türk ekonomisinin gündemindeki yoÄŸunluÄŸa iÅŸaret eden ElitaÅŸ, ekonomi yönetiminin yol haritasına iliÅŸkin, "Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTIP), Gümrük BirliÄŸinin güncellenmesi ve tabi ki yeni Serbest Ticaret AnlaÅŸmaları ile Yatırımların Karşılıklı TeÅŸviki ve Korunması (YKTK) AnlaÅŸmaları müzakereleri önümüzdeki dönemde gündemimizin ilk sıralarında yer alacak. Ayrıca, uzak coÄŸrafyalara, özellikle Asya-Pasifik, Latin Amerika ve Sahra Altı Afrika’ya yönelik eylem planlarını bir an önce hayata geçireceÄŸiz" ifadelerini kullandı.
Kaynak : AA
Yorum Yazın