Uçtan uca dijital teknolojilerle donatılacak olan Akıllı Köy ile sürdürülebilir verimlilik artışının sağlanmasının yanı sıra köyden kente göçün azaltılması da hedefleniyor.
Uçtan uca dijital teknolojilerle donatılacak olan Akıllı Köy ile sürdürülebilir verimlilik artışının saÄŸlanmasının yanı sıra köyden kente göçün azaltılması da hedefleniyor.
Modern sera uygulamalarından toprak analiz laboratuvarına, modern meyvecilik alanından hayvancılık çözümlerine kadar uçtan uca dijital teknolojilerle donatılacak olan Akıllı Köy ile sürdürülebilir verimlilik artışının saÄŸlanmasının yanı sıra köyden kente göçün azaltılması da hedefleniyor.
Vodafone, dünyanın ve Türkiye’nin ilk akıllı köyünü Aydın’ın Koçarlı Ä°lçesi’ne baÄŸlı Kasaplar Köyü’nde kuracak. Vodafone Türkiye ve TABÄ°T ortaklığında çiftçilerin ekonomik ve sosyal kalkınmasına destek olma hedefiyle hayata geçirilen Akıllı Köy projesine 10 yılda yaklaşık 23 milyon TL’lik yatırım yapılacak.
Toplam 298 dönüm arazide kurulacak olan Akıllı Köy’de, modern sera uygulamalarından toplu sağım ve süt soÄŸutma sistemine, su ve gübre yönetim merkezinden toprak analiz laboratuvarlarına kadar çiftçilerin hayatını kolaylaÅŸtıracak pek çok bölüm bulunacak. Akıllı Köy’ün hem Türkiye’deki diÄŸer köyler hem de diÄŸer Vodafone ülkeleri için model oluÅŸturması hedefleniyor. ÇiftçiliÄŸi tercih edilen bir meslek haline getirerek köyden kente göçü azaltması beklenen Akıllı Köy projesiyle çiftçilerin ekonomik, çevresel ve sosyal geliÅŸimi, dolayısıyla kırsal alanda sürdürülebilir kalkınma hedefleniyor.
Akıllı Köy, kırsal yaÅŸamda teknoloji destekli sosyal geliÅŸim ve inovasyonu destekleyecek. Arazi ve köye ait mera ile birlikte toplam 298 dönüm alana kurulacak köyde, modern meyvecilik alanı, tül altı sebzecilik alanı, modern sera uygulamaları, açık tarla sebze ve yem bitkisi yetiÅŸtiriciliÄŸi, meyve ve sebze iÅŸleme deposu, soÄŸuk hava tesisi, toplu sağım ve süt soÄŸutma sistemi, modern mera (otlak) alanı gibi tarım teknolojisinin uygulanacağı alanlar ile birlikte izleme ve takip merkezi, su ve gübre yönetim merkezi, hayvan besleme ve yönetim merkezi, çiftçi karar destek merkezi, yenilenebilir enerji çözüm merkezi, toprak yaprak analiz laboratuvarları, deneyim atölyeleri, eÄŸitim merkezleri, sosyal yaÅŸam ve spor tesisleri gibi bölümler olacak.
Çiftçinin geliri her yıl 40 bin TL artacak
Toplam 10 yıllık bir proje olacak Vodafone Akıllı Köy’de 2 yılda verimlilik artışının gözlenmesi, 4 yılda ise sürdürülebilir bir yapının oluÅŸması hedefleniyor. Bitkisel üretim maliyetlerinde %20, hayvancılık maliyetlerinde %22 tasarrufun yanı sıra hayvancılıkta %30 gelir artışı, toplam üretimde ise %10’luk artışın öngörüldüÄŸü Akıllı Köy projesiyle, 2 yılda hane başına gelirin yılda yaklaşık 40 bin TL artacağı tahmin ediliyor. Tarımsal sulamada en az %20 tasarrufun hedeflendiÄŸi projeyle, yanlış ilaçlama ve gübrelemeden oluÅŸan toprak ve su kirliliÄŸinin de önüne geçilecek.
Nesnelerin İnterneti uygulamaları devreye alınacak
Türkiye’nin ilk teknoloji uygulama köyü olma özelliÄŸini taşıyan Akıllı Köy’de, tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin her noktasında kullanılan cihazlar akıllı hale gelecek, tüm faaliyetlerde otomasyon sistemleri ve ölçümler mobil cihazlar üzerinden yönetilecek ve nitelikli veri tek merkezde toplanacak. Akıllı Köy’de sulama otomasyonu, sera otomasyonu, gübre yönetim otomasyonu, kümes otomasyonu, don otomasyonu, süt otomasyonu, arıcılık otomasyonu, pedometre, erken uyarı sistemi gibi Nesnelerin Ä°nterneti uygulamaları ile çiftçilerin hayatı önemli ölçüde kolaylaÅŸtırılacak.
SosyalleÅŸme ve eÄŸitim programları düzenlenecek
Akıllı Köy’de eÄŸlenme, öÄŸrenme ve sosyalleÅŸme faktörlerini bir arada tutabilecek programlar da hızla devreye alınacak. Çiftçiler, çocuklar, gençler ve kadınlar için “yaÅŸayarak öÄŸrenme kamplarının” yapılmasının hedeflendiÄŸi köyde, YetiÅŸkin Çiftçi EÄŸitim Programı, Mesleki Deneyim Paylaşım Kampı, Genç ve Çocuk Çiftçiler Kampı, DoÄŸa ve DoÄŸal YaÅŸam Kampı ve Tarım Teknolojileri Zirvesi gibi etkinlikler düzenlenecek. Akıllı Köy, yurt içi ve yurt dışından çiftçi, öÄŸrenci ve ailelerin de ziyaretine açık olacak.techinside
Yorum Yazın