Erdoğan ‘Cumhurun başı olacaksın yan gelip yatacaksın, böyle bir şey yok. Terleyen Cumhurbaşkanı olacağım’ demişti. Dediğini de yaptı...
Deniz Zeyrek'in haberi
CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan, 9’uncu seçiminden de zaferle çıktı ve görevine 28 AÄŸustos günü baÅŸladı. 5 Aralık 2014 Cuma günü de CumhurbaÅŸkanlığı koltuÄŸundaki 100’üncü gününü doldurdu. 101’inci gününde de katıldığı ASKON toplantısında, “Ben alışılmış cumhurbaÅŸkanı deÄŸilim. Olmadım, olmayacağım” dedi. 100 günlük performansının, ErdoÄŸan’ın adaylık sürecinde ya da görevdeki 101’inci gününde ortaya koyduÄŸu üslupla yüzde 100 uyumlu olduÄŸunu söylemek mümkün.
SARAY’A KAPANMADI
Anayasa’nın 104’üncü maddesinde görev ve yetkilerinin çerçevesi belli olsa da kuÅŸkusuz her cumhurbaÅŸkanı, kendi üslubunu iÅŸine yansıtıyor. ÖrneÄŸin 11’inci CumhurbaÅŸkanı Abdullah Gül’ün görev süresi boyunca KöÅŸk dışında katıldığı üniversite açılışı, konferans, sempozyum, forum gibi toplantıların sayısı -çok sayıda davet olmasına karşın- yılda 20’yi bulmuyordu. Bu sayı Ahmet Necdet Sezer’de daha düÅŸüktü. Geçen 100 günde ErdoÄŸan tam tersi bir tavır sergiledi ve KöÅŸk’te (Ya da Atatürk Orman ÇiftliÄŸi’ndeki CumhurbaÅŸkanlığı Sarayı’nda) bitmek tükenmek bilmeyen kabuller yerine, çoÄŸu Ankara dışında olan toplantılara katılıp konuÅŸmayı tercih etti. CumhurbaÅŸkanlığı’nın internet sitesindeki ÅŸimdiden 6 sayfayı bulan ‘haberler’ bölümünde de görebileceÄŸiniz üzere, ErdoÄŸan bazen 1 günde 2 ayrı ÅŸehirde 3 toplantıya katıldı.
DURMAK NEDÄ°R BÄ°LMÄ°YOR
Geride bıraktığımız 3 ay içinde ErdoÄŸan’ın CumhurbaÅŸkanlığı makamı dışında katıldığı toplantıların bazıları ÅŸunlar:
Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu’nun 19’uncu OlaÄŸan Genel Kurulu, TÜSÄ°AD Yüksek Ä°stiÅŸare Toplantısı, Türkiye Ä°hracatçılar Meclisi ‘Türkiye Markası’ Lansmanı, Dünya Ekonomik Forumu, Ombudsmanlık Sempozyumu, Milli EÄŸitim Åžûrası, Ä°SEDAK Açılış Toplantısı, MÜSÄ°AD Ä°ÅŸ Forumu, KADEM Uluslararası Kadın ve Adalet Zirvesi, Türk-Ä°ngiliz Tatlı Dil Forumu, ASKON Genel Kurulu, Turkcell KuruluÅŸ Yıldönümü Toplantısı, Marmara Üniversitesi / Karadeniz Teknik Üniversitesi / Bezmialem Üniversitesi akademik yıl açılış törenleri, Star Gazetesi Necip Fazıl Ödülleri Töreni, Uluslararası UyuÅŸturucu Politikaları ve Halk SaÄŸlığı Sempozyumu, 1’inci Latin Amerika Ülkeleri Müslüman Dini Liderler Zirvesi, 3’üncü Uluslararası Klarnet Festivali bünyesindeki Âşık Veysel Anma Konseri, Türkiye Ä°novasyon Haftası Kapanış Toplantısı.
TÜRKÄ°YE’YÄ° DOLAÅžIYOR
Etkinlikleri bu tür konferanslarla sınırlı kalmayan ErdoÄŸan, sıkça il ziyaretlerine çıkıp, bu gezilerinde açılış törenlerine katılarak meydanlarda toplanan kalabalıklara da sesleniyor. Yurtiçi ziyaretlere, kendisine en yüksek oyu veren illerle baÅŸladı örneÄŸin... 10-12 Ekim tarihlerinde Trabzon, Rize, GümüÅŸhane ve Bayburt’ta halka seslenen ErdoÄŸan, Gaziantep Ä°slahiye’de de Suriyeli mültecilerle buluÅŸtu.
Geride kalan 11 cumhurbaÅŸkanından en çok yurt gezisine çıkan, 81 ilin hepsine giden Abdullah Gül olmuÅŸtu. Haziran 2015 seçimleri öncesinde teÅŸekkür ziyaretlerine devam etmesi beklenen ErdoÄŸan’ın Gül’ün 7 yılda ulaÅŸtığı rakama 1 ya da 2 yıl içinde ulaÅŸması da ÅŸaşırtıcı olmayacak.
GÜNDEMÄ° BELÄ°RLÄ°YOR
Katıldığı toplantılarda muhalefet partilerini ve liderlerini eleÅŸtirmesi, eski partisini ‘milletin partisi’ diye övmesi, “Anayasa’daki bağımsız, tarafsız cumhurbaÅŸkanı ilkesine aykırı davranıyor” eleÅŸtirilerine neden oldu. KonuÅŸmalarında ortaya attığı bazı iddialar ve kullandığı sözler, uzun polemiklerin de ateÅŸleyicisi oldu.
Milli EÄŸitim Åžûrası’ndaki “Anaokulundan itibaren yeni yaÅŸam tarzı yaratacağız” ifadesi,
Bazı aydınları ve gazetecileri ajan ve ‘yerli Lawrence’lar diye tanımlaması,
14 yaşında polisin kullandığı gaz fiÅŸeÄŸi ile öldürülen Berkin Elvan’ın terör örgütünün maÅŸası olduÄŸunu söylemesi, Kadınlarla erkeklerin eÅŸit olamayacağını, bunun fıtrata aykırı olduÄŸunu iddia etmesi, Amerika kıtasının aslında Müslüman denizciler tarafından keÅŸfedildiÄŸini anlatması, Nobel ödüllerinin objektif kriterlere dayanmadığını söylemesi,
AOÇ arazisine yapılan yeni CumhurbaÅŸkanlığı Sarayı’nı savunurken yaptığı yorumlar, zaman zaman sınır aÅŸan polemiklerden olmuÅŸtu.
TARÄ°HÄ° ZÄ°YARETLER
ErdoÄŸan’ın yürütmenin başı olarak aktif olarak roller üstleneceÄŸini açıkladığı konuların başında dış politika ve dış ticaretin artırılması geliyor. Bu kapsamda yurtdışı seyahatler ve yabancı konuklar konusunda yoÄŸun bir baÅŸlangıç yapan ErdoÄŸan, ilk ziyaretlerini Azerbaycan’a ve KKTC’ye yaptı. 3 aya çok fazla diplomatik temas sığdıran ErdoÄŸan’ın yurtdışı rotasında ayrıca, BM Genel Kurulu için gittiÄŸi ABD, NATO zirvesi için gittiÄŸi Ä°ngiltere, Azerbaycan, Afganistan, Letonya, Estonya, Gürcistan, Fransa, Katar, Türkmenistan, Cezayir ve Ekvator Ginesi ziyaretleri de yer aldı. Ankara’da çok sayıda yabancı konuk ağırlayan ErdoÄŸan’ın en çok iz bırakan misafirleri ise ABD BaÅŸkan Yardımcısı Joe Biden, Papa Francesco ve Rusya lideri Vladimir Putin oldu. Mütevazılığı dillere destan Papa Francesco, yüksek maliyeti ile dillerden düÅŸmeyen yeni CumhurbaÅŸkanlığı Sarayı’nın ilk yabancı ziyaretçisi olarak tarihe geçti.
GÄ°DÄ°ÅžAT REKORLARA
ErdoÄŸan’ın 3 aylık performansı birçok konuda önceki cumhurbaÅŸkanlarının ulaÅŸtığı rakamları geride bırakacağını gösteriyor. ErdoÄŸan’ın sadece 100 günde gerçekleÅŸtirdiÄŸi yurtdışı seyahat sayısı 14 oldu. Önceki cumhurbaÅŸkanlarından Süleyman Demirel 7 yıl içinde 57 ülkeye 125, Turgut Özal görevi süresince 29 ülkeye 40, Kenan Evren 7 yılda 23 ülkeye 32 ziyaret gerçekleÅŸtirmiÅŸti. Ahmet Necdet Sezer’in 7 yıllık yurtdışı seyahat sayısı toplamı ise 48 olmuÅŸtu. CumhurbaÅŸkanları arasında en çok ülkeye seyahat yapan ise 84 ülkeyle Abdullah Gül oldu. Gül bu ülkelere 110 kez gitti. ErdoÄŸan’ın bu tempoyu aynen sürdürmesi halinde yurtdışı gezi trafiÄŸinde kendisinden önceki cumhurbaÅŸkanlarının hepsini geride bırakacağı anlaşılıyor.
Kaynak : Hürriyet
Yorum Yazın