Çaykur Genel Müdürü Sütlüoğlu, 2015'te "Bir zincir oluşturacağız. Burada bisküvi, çikolata ve dondurma da olacak.
Çaykur'a özel sektör mantığı getiren genel müdür Ä°mdat SütlüoÄŸlu, bölgede 260 bin, dolaylı olarak 1 milyon kiÅŸinin çaydan ekmek yediÄŸini belirtti. 2015'te yeni bir paketleme tesisi açacaklarını kaydeden SütlüoÄŸlu, "Dünyanın en kapasiteli, en akıllı, en çevreci fabrikası olacak. Çayda dünyanın en büyüÄŸü olacak. Günde 1.000 ton kuru çay paketleyebilecek. 5.5 yılda kendi yatırımını amorti edecek. 220 milyon TL'lik bir yatırım olacak" dedi. Fabrikanın yanında alışveriÅŸ merkezleri, tadım salonları ve mini fabrikaların olacağı bir çay ÅŸehri kuracaklarını vurgulayan SütlüoÄŸlu, yeni fabrikada 600 civarında iÅŸçi çalışacağını kaydetti. Rusya Kuzey Osetya'da bir paketleme tesisi için de çalışma baÅŸlattıklarını hatırlatan SütlüoÄŸlu, henüz yatırım aÅŸamasına gelmediklerini, görüÅŸmelerin devam ettiÄŸini belirtti.
SERENDEM AÇIYOR
2015'te Serendem adıyla çay evleri kuracaklarını söyleyen SütlüoÄŸlu, ÅŸöyle konuÅŸtu: "Ä°lki BaÄŸdat Caddesi'nde açılacak. Franschising vereceÄŸiz. Güzel çay içeceÄŸiniz bir yer olacak. 2015'te çay evleri sayısı 50-60'a ulaşır. Zincir halinde dünyaya da açmayı düÅŸünüyoruz. Çay esaslı yiyecekler de olacak. O da bizim yeni açılımımızın ilk adımı… YeÅŸil çaylı bisküvi, çikolata ve dondurma gibi… BaÅŸta ürettireceÄŸiz ama ileride kendi fabrikalarımızı kurmayı planlıyoruz. Belki 2016'dan sonra olabilir." 3.5 yılda bin ton kapasite artırımı yaptıklarını söyleyen SütlüoÄŸlu, "Bu yıl 8 bin tona ulaÅŸacağız. Ayrıca 3 yeni fabrikayı yatırım programına koyduk. Bunlar birkaç yıla hayata geçince kapasitemiz 9 bin tona çıkacak" dedi.
YENÄ° MARKALAR
SütlüoÄŸlu, 2015'te çıkaracakları çay artı markasının siyah çay ile meyve ya da bitki çaylarının karışımı olacağını belirterek, "Elekaltı ve nadidem markalarımız kısıtlı miktarda üretilecek. Çaylık diye bir markayla da hediyelik çaylar çıkaracağız. Rize'ye özgü ambalajlar içine koyacağız. Halk evleri ve kız sanat okullarıyla iÅŸbirliÄŸi yapıyoruz" dedi.
DÄ°DÄ° Ä°KTÄ°SAT OKULUNDA DERS KONUSU OLMALI
Didi'ninbir baÅŸarı hikâyesi olduÄŸunu belirten SütlüoÄŸlu, ÅŸöyle konuÅŸtu: "Ice tea Türkiye'de çok bilinmiyordu. Biraz da enteldi. Didi'yi çıkardık, adını soÄŸuk çay koyduk. 1.5 yıllık bir marka Coca Cola ve Pepsi ile yarışıyor. Yani daha bebek ama doÄŸar doÄŸmaz baÅŸ pehlivan oldu. Didi'nin iktisat fakültelerinde okutulması gerekir. Geçen yıl 40 milyon litre sattık. Bu yıl 60 milyon, 2015'te 100 milyon litre sataacağız. 2015'te Avusturya, Almanya, ABD, Çin, Afrika, Arap ülkeleri ve Rusya'ya ihraç edeceÄŸiz."
RANDEVULU SÄ°STEMLE ÇÄ°FTÇÄ°YÄ° RAHATLATTIK
Randevulusistemin bir devrim olduÄŸunu anlatan SütlüoÄŸlu, "Çay toplamak ve parasını almak zordu. Randevulu sistemle gurbetçilere '4 gün gelin çayınızı toplayıp dönün' diyoruz. Bu sistemle herkes hangi gün fabrikanın ellerindeki çayı alacağını biliyor" dedi.
KANSERE ÇARE OLABÄ°LÄ°R MÄ°?
Ä°mparatorlarınçayı denilen beyaz çayla ilgili Japonlar ile bir çalışma yaptıklarını belirten SütlüoÄŸlu, ÅŸunları söyledi: "Beyaz çayın kanser üzerindeki etkilerini araÅŸtırıyoruz. Åžu anda antioksidan bir madde bulundu. SaÄŸlıklı hücrelere bir ÅŸey yapmıyor ama kanserli hücreleri öldürdüÄŸü gözlendi. Ä°ÅŸin çok başındayız
Yorum Yazın