Türkiye'de polis teşkilatı ve güvenlik güçlerinin yakın zamanda kullanımına sunulacak olan yerli üretim "Canik" marka silahların yaklaşık yüzde 80'inin başta Amerika olmak üzere 27 ülkeye ihraç edildiği öğrenildi.
Samsun Yurt Savunma Sanayi ve Ticaret AÅž Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Hayrullah Zafer Aral Samsun'da "Canik" markasıyla ürettikleri silahın dünya markası haline geldiÄŸini söyledi.
Amerika'ye silah ihraç eden firmalar arasında dünyada 8. sırada olduklarını ifade eden Aral, Samsun Yurt Savunma Sanayi olarak Türkiye'nin silah ihracatının yüzde 72'sini gerçekleÅŸtirdiklerine dikkati çekti.
Ürettikleri silahların yüzde 80'ini dış pazara sattıklarını, en büyük alıcılarının da Amerika olduÄŸunu belirten Aral, Türkiye'de emniyet teÅŸkilatında ise 100 bine yakın silahlarının bulunduÄŸunu dile getirdi.
Aral, Amerika'nın yanı sıra Almanya, Fransa, Ä°talya, Güney Afrika, Endonezya, Malezya, Uruguay, Paraguay gibi 27 ülkeye ihracatları olduÄŸunu belirtti.
"Amerika'da ilk 10'dayız"
Dünya silah ticaretinin yüzde 50'sinin Amerika'da olduÄŸuna iÅŸaret eden Aral, "Amerika BirleÅŸik Devletleri'nin içinde tüketimde bir yeriniz varsa dünyada bir yeriniz olabiliyor. Bugün Amerika'da ilk 10 marka içindeyiz. Canik markası Amerika'da tabanca sektöründe ilk 10 marka içine girmiÅŸ durumda. ABD'de Canik TP9 SFX modelli tabancamız geçtiÄŸimiz haziran ayında 'yılın silahı' seçildi. Bu ülkede 1 milyonun üzerinde silahımız var." dedi.
Dünya devlerinin arasına girdik
Aral, Danimarka hükümetinin polis teÅŸkilatı ve silahlı kuvvetlerde son 20 yıldır kullanılan silahları deÄŸiÅŸtirme yönünde karar aldığını, bunun için 2 yıldır çalışma yürütüldüÄŸünü ifade etti.
Danimarka'nın 5 marka üzerinde inceleme yaptığını, bunlardan birinin de "Canik" olduÄŸunu aktaran Aral, ÅŸunları söyledi:
"AÄŸustos ayında dünyaya anons ettiler, finans, performans, kalite bütün kriterleri koymuÅŸlar. BeÅŸ firma açıklandı. Danimarka hükümeti, aÄŸustos ayında açıkladı, bize de tebliÄŸ ettiler. Bu beÅŸ markadan biri, Danimarka ordusunun, polisinin silahlarını donatacak, biri de Canik. DiÄŸerleri kim derseniz, Baretta, Glock, Smith Wesson, SIG Sauer. Biz dünyada bu konumdayız. Dünya devlerinin arasına girdik, marka olduk. Dünyada tabancada bilinirliÄŸimiz çok yüksek."
"Daha ağır uzun namlulu silahlar için hazırlanıyoruz"
Aral, Türkiye'de sivil ve kolluk kuvvetlerinin tamamının yıllık silah talebinin 60-70 bin adet olduÄŸunu, bu rakamların yerli üretimin geliÅŸmesi için yeterli rakamlar olmadığını ifade etti.
Silah üretiminde ayakta kalabilmek için dünyada yer edinilmesi gerektiÄŸini vurgulayan Aral, ÅŸunları kaydetti:
"Sadece Türkiye'de silah üretip, emniyete, kolluk kuvvetlerine, hepsine tek başınıza siz silah verseniz bile bununla yaÅŸamanız mümkün deÄŸil. Dolayısıyla dünyada marka olup yer edinmeniz lazım. Biz bunu baÅŸardık Allah'a ÅŸükür. Elbette yerlinin önünü açtığınızda geliÅŸme artar. Silahta geldiÄŸimiz nokta bizim için yeterli deÄŸil. Åžu anda Savunma Sanayi MüsteÅŸarlığı ile görüÅŸmeler var yeni tip silahlar için. Daha ağır uzun namlulu silahlar için. Biz buna 2012 senesinden bu yana hazırlanıyoruz."
Dünya genelinde 1,5 milyonun üzerinde silahlarının olduÄŸunu belirten Aral, aylık 10-12 bin silah üretimi yaptıklarını, bunu 17-18 bine çıkararak yıllık 200 bin silah üretebileceklerini söyledi.
Emniyet teşkilatında yerli silah kullanılması
CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan'ın "Emniyet teÅŸkilatında yerli silah kullanılması" yönündeki açıklamasını da deÄŸerlendiren Aral, "Savunma sanayinde yerlileÅŸme direkt döviz kazancı. Bir de ihracat yapıyorsanız çifte kavrulmuÅŸ. CumhurbaÅŸkanımızın açıklamaları motivasyon açısından, gururlanma, onurlanma açısından çok büyük bir açıklama. Bunu sözde deÄŸil zaten fiiliyatta yapıyorlardı ama ne oldu CumhurbaÅŸkanımız bunu 80 milyona anons etti." dedi.
dirilispostasi.com
Yorum Yazın