Türkiye'nin Afrin'e operasyon başlatmasıyla Ege ve Akdeniz'i boş bırakacağını sanan Yunanistan ve Kıbrıs Rum kesimi tehlikeli girişimlerde bulunuyor. Kardak kayalıklarıyla ilgili Yunanistan ile yaşanan gerilimin ardından şimdi de Kıbrıs Rum Yönetimi’nden kaynaklı bir gerilim Akdeniz’de yaşanıyor.
BU PARSELE Ä°LK KEZ GELDÄ°LER
Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, DoÄŸu Akdeniz’i KKTC çevresi de dahil 13 ayrı parsele ayırarak doÄŸal gaz aramaları için ruhsatlandırmıştı. Ancak ne Türkiye ne de KKTC bu parselizasyonu kabul etmemiÅŸ, bu durumun uluslararası hukuka aykırı olduÄŸuna dair gerekli uyarıları yapmıştı. Türkiye özellikle Rumların “3. Parsel” olarak adlandırdığı bölgeye gelmelerinin ciddi bir kriz oluÅŸturacağını bunun yapılmaması gerektiÄŸini daha önce deklare etmiÅŸti. Rum Yönetimi buna raÄŸmen yabancı ÅŸirketlere doÄŸal gaz arama ruhsatı vermeye devam ediyor. Son olarak iki gün önce Ä°talyan ÅŸirketine ait Saipem 12000 adlı sondaj platformu KKTC’nin GazimaÄŸusa açıklarındaki 3. parsele sondaj için geldi. Rum basınının yazdığına göre 3. parselde ilk kez yapılacak bu faaliyet için gelen sondaj platformu bölgedeki Türk savaÅŸ gemileri tarafından engellendi.
YUNAN BASINI “EN KÖTÜ DURUM GERÇEKLEÅžTÄ°”
Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin KKTC ve Türkiye’nin tanımadığı parselizasyona dayanarak doÄŸal gaz arama ruhsatı verdiÄŸi Ä°talyan ÅŸirketinin sondaj platformu iki gündür 15 mil uzaklıkta bekliyor. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı bölgede 18 Åžubat’tan itibaren eÄŸitim yapacağını duyurdu. Yunan ve Rum basını ise kendileri için “en kötü durumun” gerçekleÅŸtiÄŸini yazarak 3. ve 6. parsellerde yapılması planlanan sondajların Türk savaÅŸ gemileri tarafından bloke edildiÄŸini yazdı.
“TÜRKÄ°YE’NÄ°N ELÄ° GÜÇLENDÄ°”
Yunanistan’da yayın yapan “Armyvoice” (Ordunun Sesi) isimli savunma haberleri sitesinde bugün yer alan bir haberde, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin (GKRY) 3. parselde sondaj yapacağını ve 6. parsele iliÅŸkin kaliteli doÄŸalgaz yatağı bulunduÄŸunu ‘gereÄŸinden önce’ duyurduÄŸunu ve bunun Türkler tarafından fark edilmesinin krizin temelini oluÅŸturduÄŸunu yazdı. Site ayrıca GKRY hükümetinin gerekli caydırıcılık tedbirlerini almadan sadece yabancı ÅŸirketlere güvenerek bu kadar kuzeyde bir sahaya sondaj platformunu göndermesinin büyük bir hata olduÄŸunu, GKRY için ‘en kötü durum’ olarak nitelenen sondajların bloke edilmesinin gerçekleÅŸtiÄŸi, Türkiye’nin sondajı bloke ederek müzakereler için güçlerini arttırdıklarını yazdı. Ayrıca Yunan basınında çıkan haberlerde Türk tarafının bu konuda kararlı olduÄŸu, geri adım atmayacakları da yazıldı.
Sondaj platformu halen 3. parselden 15 mil uzaklıkta şirket merkezinden gelecek nihai kararı bekliyor.
“MUKABÄ°L ADIMLAR ATILACAK”
KKTC hükümetinden de konuya iliÅŸkin bir açıklama geldi. GKRY’nin ruhsat verdiÄŸi bazı parseller de dahil bölgenin daha önce Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’na (TPOA) ruhsatlandırıldığını vurgulayan KKTC DışiÅŸleri Bakanlığı’nın açıklamasında ÅŸu ifadeler yer aldı:
“Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti olarak Türkiye Cumhuriyeti ile birlikte mukabil adımlar atmaktan kaçınmayacağız. GeçmiÅŸte imzalamış olduÄŸumuz uluslararası antlaÅŸmalar ve yapılan ruhsatlandırmaları da dikkate alarak önümüzdeki dönemde somut adımlar atma kararlılığımızı bir kez daha vurgulama ihtiyacı duyuyoruz.”
“TÜRKÄ°YE Ä°ZÄ°N VERMEZ”
Emekli Tümamiral Cem Gürdeniz DoÄŸu Akdeniz’deki durumu Milliyet.com.tr’ye ÅŸöyle deÄŸerlendirdi:
“Rum tarafı ve Yunanistan bu hareketle Türkiye’nin sabrını ve olası hareket tarzını deniyor. Türkiye’nin burada taviz vermesi halinde diÄŸer sahalarda da taviz verebileceÄŸini düÅŸünüyorlar. Çünkü Türkiye’nin güneyde Suriye sınırında ciddi bir harekat yapıyor olmasını ve kamuoyunun buraya odaklanmasını bir fırsat olarak deÄŸerlendiriyorlar. Ancak ne zaman bu tarz bir fırsatçılık yapsalar ciddi bir jeopolitik kayba uÄŸradıklarını hatırlatalım. Kıbrıs Barış Harekâtı ve Kardak’ı örnek verebiliriz. Türkiye’yi diÄŸer devletlerle de karşı karşıya getirerek DoÄŸu Akdeniz’de Antalya ve Ä°skenderun körfezine hapsetmek, DoÄŸu Akdeniz’in zengin doÄŸal kaynaklarını kendi arzuladıkları ülkelere kullandırmak amacındalar. Fakat 21. yüzyılda daha da denizcileÅŸen Türkiye böyle bir duruma asla izin vermez, geri adım atmaz. Çünkü Anadolu yarımadasındaki büyük bir devletin kaçınılmaz refleksi budur. Bugün DoÄŸu Akdeniz’de GKRY’nin bir oldu bitti ile Ä°talya’ya güvenerek Türkiye’nin sabrını test ettiÄŸini görüyoruz. Ancak Türkiye, Saipem 12000 isimli sondaj gemisini DoÄŸu Akdeniz’de bekletiyor. Bu tarihte önemli bir ilktir. Donanmamızın gücünün ciddi bir göstergesidir.”
www.yeniakit.com.tr
Yorum Yazın