Batı’ya Medeniyet Dersi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Batı’ya Medeniyet Dersi
Avrupa ülkelerinde camilerin kundaklanmasına, Müslümanlar’a yönelik ırkçı saldırılara her gün yenisi eklenirken, Cumhurbaşkanı Erdoğan, restorasyonu tamamlanan Demir Kilise’yi yeniden açarak Batı’ya inanç özgürlüğünün nasıl olduğunu gösterdi.

Sultan Abdülhamid döneminde İstanbul Balat’ta inşa edilen, Sveti Stefan Kilisesi (Demir Kilise), 7 yıllık restorasyon döneminin ardından dün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ve Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov’un katılımıyla açıldı.

Güvence altındasınız

Batı’da camilere yapılan saldırıların arttığı, Müslümanlar’a yönelik ırkçı, düşmanca tavırların yükseliş gösterdiği dönemde kilise açarak inanç özgürlüğünün laftan ibaret olmadığını gösteren Cumhurbaşkanı Erdoğan, tarihi mesajlar verdi.

Selçuklu ve Osmanlı döneminde gayrimüslim tebaanın daima huzur ve güven içerisinde yaşadığını hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, örnek davranışın bugünde devam ettiğini belirterek, şunları söyledi: “Dininizi yaşamakta, ibadetlerini yapmakta serbestsiniz ve bizim güvencemiz altındasınız. Son dönemde, ülkemizde Edirne'deki Büyük Sinagog, Gökçeada'daki Aya Nikola Kilisesi, İskenderun'daki Süryani Katolik Kilisesi, Diyarbakır'daki Sur Ermeni Protestan Kilisesi, Gaziantep'teki Nizip Fevkani Kilisesi, Cunda'daki Taksiyarhis Kilisesi, Edirnekapı'daki Aya Yorgi Kilisesi'nin de aralarında bulunduğu 14 ibadethane onarımdan geçirilmiştir.

İstanbul, Demir Kilise'deki ibadet özgürlüğü ile Filibe Muradiye Camii'ndeki ibadet özgürlüğünü birbirinden ayırmıyoruz.”

Osmanlı eserleri yenilenmeli

Osmanlı’nın Bulgaristan’daki çeşitli eserler inşa ettiğini, onlarında Demir Kilise gibi yenilenmeye ihtiyaç duyduğu kaydeden Erdoğan, Borisov’a şöyle seslendi: “Osmanlı döneminde şimdiki Bulgaristan toprakları üzerinde çok sayıda cami, han, hamam, köprü, türbe gibi tarihi eser niteliğinde yapılar inşa edilmiştir. Bulgaristan'daki tarihi vakıf eserlerinin ve camilerin de onarıma ihtiyaçları olduğunu biliyoruz. Demir Kilise örneğinde olduğu gibi ortak kültürel mirasın muhafazasına yönelik bu çalışmaları birlikte yapabiliriz.”

Hepiniz görün duyun

Bulgar Eksarhlığı Ortodoks Kilisesi Vakfı Başkanı Vasil Liaze’de Türkiye için “Özgürlük yok” iftirası atan maskeli diktatörlükleri fena bozdu. Türkiye’de kendilerine hiçbir ayrım yapılmadığının bilgisini paylaşan Liaze, “Buradan bütün dünya ülkelerine seslenmekteyiz. Biz buradaki Türk vatandaşları, Bulgar soyundan Hristiyan olup, hiçbir ayrım yapılmadan yaşamaktayız. Memleketimizde hiçbir din, ırk ve mezhep ayrımı olmadığını, bütün ülkelerin bilmelerini ve görmelerini isteriz” ifadelerini kullandı.

Özgürlükleriniz eşit

Osmanlı’nın İstanbul’dan, Balkanlara, Afrika’ya kadar uzanan inanç ve ibadet özgürlüğü tutumunu benimsediklerinin altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti hükümetinin bu insani yaklaşım belgeleyen hamlelerini şöyle paylaştı: “Son dönemde, ülkemizde Edirne’deki Büyük Sinagog, Gökçeada’daki Aya Nikola Kilisesi, İskenderun’daki Süryani Katolik Kilisesi, Diyarbakır’daki Sur Ermeni Protestan Kilisesi, Gaziantep’teki Nizip Fevkani Kilisesi, Cunda’daki Taksiyarhis Kilisesi, Edirnekapı’daki Aya Yorgi Kilisesi’nin de aralarında bulunduğu 14 ibadethane onarımdan geçirilmiştir. Demir Kilise, bu işin finalidir, son örneğidir. Havra, şapel, kilise gibi dini mekanların onarımlarını önümüzdeki dönemde de sürdüreceğiz. İstanbul, Demir Kilise’deki ibadet özgürlüğü ile Filibe Muradiye Camisi’ndeki ibadet özgürlüğünü birbirinden ayırmıyoruz”

FETÖ’ye bağlanan Müslüman olamaz

Kilise’nin açılışının ardından Boğaziçi Üniversiteliler Derneğinin 14. Genel Kurulu’na katılan Erdoğan, burada akılını FETÖ’ye devreden akademisyen görünümlü teröristlere değindi. İnsanlık yerine Pensilvanya iblisine çalışanların akademisyen olamayacağını aktaran Erdoğan, “Ülkesine, milletine ve insanlığa hizmet etmek yerine zihnini ve yüreğini Amerika’da yaşayan bir şarlatana adayan mankurtlardan bilim 
adamı da olmaz Müslüman da olmaz" dedi

dirilispostasi.com

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Büyük Devletlerin Büyük Liderleri ve İdeolojileri OlurÖnceki Haber

Büyük Devletlerin Büyük Liderleri ve İde...

"Hatıra Paraların Hepsi Birer Tarih Taşıyor"Sonraki Haber

"Hatıra Paraların Hepsi Birer Tarih Taşı...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar