Avukatlık Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek, yasalaştı.
TBMM Genel Kurulunda, AK Parti ve MHP milletvekillerinin imzasını taşıyan "Avukatlık Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi" kabul edildi.
Kanuna göre, aynı ilde birden fazla baronun bulunması halinde baroya yazılma talebi herhangi bir baroya yapılabilecek.
Aynı ilde birden fazla baro varsa avukatlık stajının ikinci 6 aylık kısmı, staj yapılan baroya kayıtlı bir avukatın yanında gerçekleÅŸtirilebilecek.
Aynı ilde birden fazla baro varsa avukatlar, o ildeki herhangi bir baroya staj başvurusunda bulunabilecek.
Aynı ilde birden fazla baro bulunması halinde staj baÅŸvurusunda ibraz edilmesi gereken tanıtma kağıdı, staj yapılan baroya kayıtlı 2 avukat tarafından düzenlenecek.
Aynı ilde birden fazla baronun bulunması halinde bir avukatın geçici olarak görevlendirilmesine iliÅŸkin iÅŸlemler, kayıtlı olunan baro tarafından yerine getirilecek. Bir avukatın ölümü, meslekten veya iÅŸten çıkarılması, iÅŸten yasaklanması, geçici olarak iÅŸ yapamaz duruma gelmesi hallerinde, avukatın kayıtlı olduÄŸu baro baÅŸkanı, ilgililerin yazılı istemi üzerine veya iÅŸ sahiplerinin yazılı muvafakatını almak ÅŸartıyla, iÅŸleri geçici olarak takip etmek ve yürütmek için kendi barosuna kayıtlı bir avukatı görevlendirecek, dosyaları kendisine devir ve teslim edecek.
Aynı ilde birden fazla baronun bulunması halinde aynı büroda birlikte çalışma ve avukatlık ortaklığı kurmak için aynı baroya kayıtlı olma ÅŸartı aranmayacak.
Kanunla "avukatlık ortaklığı", aynı ilde kurulu barolardan herhangi birine kayıtlı birden çok avukatın bu kanuna göre mesleklerini yürütmek için oluÅŸturdukları tüzel kiÅŸilik olarak tanımlanacak.
Kılık ve kıyafet düzenlemesine staj dönemi de eklendi
Avukatlar mahkemelere, Türkiye Barolar BirliÄŸince (TBB) ÅŸekli belirlenen cüppeyle çıkacak.
Avukatlara, staj dönemi de dahil olmak üzere baro ve birliÄŸin iÅŸ ve iÅŸlemleri ile mesleÄŸin icrası kapsamında kılık ve kıyafetle ilgili herhangi bir zorunluluk getirilemeyecek.
Avukatlar hakkındaki davalara temyiz yolu
Aynı ilde birden fazla baronun bulunması halinde adalet dairelerinde barolara ayrılacak yer, TBB'ye tahsis edilecek. Birlik bu yeri, kayıtlı avukat sayısını dikkate alarak barolara tahsis edecek.
Avukat yazıhaneleri ve konutları ancak mahkeme kararıyla ve kararda belirtilen olayla ilgili olarak Cumhuriyet savcısı denetiminde ve kayıtlı olunan baro temsilcisinin katılımı ile aranabilecek.
Avukatların, avukatlık ile TBB ya da baroların organlarındaki görevlerinden doÄŸan veya görev sırasında iÅŸledikleri suçlar nedeniyle verilen bölge adliye mahkemesi ceza dairelerinin kararlarına temyiz yolu açılacak. Bu kapsamda ilk derece mahkemelerinden verilen 5 yıl veya daha az hapis cezaları ile miktarı ne olursa olsun adli para cezalarına karşı istinaf baÅŸvurusunun esastan reddine dair bölge adliye mahkemesi kararları da temyiz edilebilecek.
Avukat kayıtlı olduğu baroya bilgi verecek
Kanunla, denetleme ve şikayetle ilgili meselelerde avukatın bilgi vermek zorunda olduğu baro, kayıtlı olunan baro olarak netleştirilecek.
Denetleme ve ÅŸikayetle ilgili meselelerde avukat, meslek sırrını saklama yükümlülüÄŸüne aykırı düÅŸmedikçe, kayıtlı olduÄŸu baro baÅŸkanına veya yönetim kuruluna, bunlar tarafından görevlendirilen üyelerden birine bilgi vermek ve istek üzerine dosyaları göndermek, dinlenmek üzere çağırıldığı hallerde baro baÅŸkanı, yönetim kurulu veya bu kurul üyelerinden birinin davetine uymak zorunda olacak.
Yazılı zorunluluÄŸa uymayan avukat hakkında, kayıtlı olduÄŸu baro yönetim kurulu 10 bin liradan 100 bin liraya kadar para cezası verebilecek. Bu para cezasına, tebliÄŸinden itibaren 15 gün içinde, kararı veren baronun disiplin kuruluna itiraz edilebilecek.
MesleÄŸe yeni baÅŸlayan avukatların baro keseneÄŸi, 5 yıl süreyle yarı oranında alınacak.
Avukat sayısı 5 binden fazla olan illerde, asgari 2 bin avukatla baro kurulabilecek
Avukat sayısı 5 binden fazla olan illerde, asgari 2 bin avukatla baro kurulabilecek.
TBMM Genel Kurulunda kabul edilen, AK Parti ve MHP milletvekillerinin imzasını taşıyan "Avukatlık Kanunu ile Bazı Kanunlarda DeÄŸiÅŸiklik Yapan Kanun Teklifi"ne göre, aynı ilde birden fazla baronun bulunması halinde avukat, o ilde bulunan herhangi bir baronun levhasına kaydolacak.
Bir avukat, levhasında yazılı bulunduÄŸu baro bölgesi dışında sürekli olarak avukatlık yapar veya disiplin cezası gerektiren bir eylemde bulunursa, bu tespiti yapan baronun yönetim kurulunca bu konuda düzenlenecek tutanak, iÅŸlem yapılmak üzere avukatın levhasında yazılı olduÄŸu baroya gönderilecek.
5 binden fazla avukat bulunan illerde asgari 2 bin avukatla bir baro kurulabilecek. Bu sayıların belirlenmesinde baro levhasına kayıtlı avukatlar ile levhaya kayıtlı olup olmadığına bakılmaksızın kamu kurum ve kuruluÅŸlarıyla kamu iktisadi teÅŸebbüslerinde (KÄ°T) görev yapan avukatlar da esas alınacak.
KuruluÅŸ müracaatında, kuruluÅŸ talebini içeren dilekçe ile 2 bin avukatın imzasının ve bu avukatların belirlediÄŸi 4 kiÅŸilik kurucular kurulunun isimlerinin yer aldığı liste TBB'ye verilecek. Birlik, kuruluÅŸ iÅŸlemlerini yerine getirmek üzere kurucular kurulunu görevlendirecek.
Kurucular kurulu en geç 6 ay içinde organ seçimlerini yapmak üzere kuruluÅŸ genel kurulunu toplayacak ve yeni baronun kuruluÅŸunu tamamlayarak birliÄŸe bildirecek. Yeni kurulan baro, seçimli ilk olaÄŸan genel kurulunu yapıncaya kadar birlikte temsil edilmeyecek.
Avukat sayısının 2 binin altına düÅŸmesi halinde TBB, barodan asgari avukat sayısının 6 ay içinde saÄŸlanmasını yazılı olarak isteyecek. TBB, verilen süre içinde eksiklik giderilemezse baronun tüzel kiÅŸiliÄŸine son verecek ve son verme kararı TBB'nin resmi internet sitesinde ilan edilecek.
Tüzel kiÅŸiliÄŸi sona eren baronun tasfiyesi
Tüzel kiÅŸiliÄŸi sona eren baroya kayıtlı avukatlar ve stajyerler ilan tarihinden itibaren 15 gün içinde o ilde bir baro varsa o baroya, birden fazla baro varsa diledikleri baroya kaydolacak ve bunların devam eden iÅŸ ve iÅŸlemleri kaydoldukları baro tarafından yürütülecek. Tüzel kiÅŸiliÄŸi sona eren baronun tasfiye iÅŸlemleri son yönetim kurulu tarafından birliÄŸin denetim ve gözetiminde yapılacak ve kalan mal varlığı TBB'ye geçecek.
Aynı ilde yeni bir baronun kurulması halinde TBB, tüzel kiÅŸilik kazanma tarihini esas almak ve 1'den baÅŸlamak suretiyle baroları o ilin adıyla numaralandıracak.
Kanunla, tüm il barolarının genel kurullarının, baroların kuruluÅŸ tarihine bakılmaksızın, belirli bir düzen içinde ve aynı tarihlerde yapılması amaçlanıyor. Buna göre, tüm baro genel kurulları son rakamı çift olan yıllarda olmak ÅŸartıyla 2 yılda bir ekim ayının ilk haftası içinde yapılacak.
Seçim döneminin bitmesinden önce ayrılan baro baÅŸkanının yerine baro yönetim kurulu tarafından, kendi üyeleri arasından, kalan süreyi tamamlamak üzere baro baÅŸkanı seçilecek.
Her baro, baro baÅŸkanı dahil en az 4 delegeyle ve 5 bin üyesi olan barolar bakımından ayrıca her 5 bin üye için ilave bir delegeyle TBB Genel Kurulunda temsil edilecek.
Adli yardım bürosu baroların eÅŸit temsili esas alınarak oluÅŸturulacak
TBB Genel Kurulu baro seçimlerinin yapıldığı yılın aralık ayında, Ankara'da olaÄŸan toplantısını yapacak. TBB Yönetim Kurulu doÄŸrudan veya en az 25 baronun yönetim kurullarının yazılı istemi üzerine, Genel Kurulu olaÄŸanüstü toplantıya çağıracak, ancak olaÄŸanüstü toplantıda seçim yapılamayacak.
Birden fazla baronun bulunduÄŸu illerde adli yardım bürosu, baroların eÅŸit olarak temsili esas alınarak oluÅŸturulacak. Büroda görevlendirme, o ildeki avukatlar arasında eÅŸitlik gözetilerek yapılacak. Adli yardım bürosunun oluÅŸturulmasına ve adli yardım hizmetinin yürütülmesine iliÅŸkin usul ve esaslar TBB Yönetim Kurulunca hazırlanan ve Adalet Bakanlığınca onaylanan yönetmelikte gösterilecek.
Aynı ilde birden fazla baronun bulunması halinde kamu kurum ve kuruluÅŸları ile kamu iktisadi teÅŸebbüslerinde görevli olan ancak baroya kaydını yaptırmak istemeyen avukat, durumu hakkında, o ildeki herhangi bir baroya bilgi verebilecek.
Görev sürelerine bakılmaksızın tüm barolarda baro baÅŸkanlığı, yönetim, disiplin ve denetleme kurulu üyelikleri ile TBB delege seçimleri 2020 yılı Ekim ayının ilk haftasında; TBB BaÅŸkanlığı, yönetim, disiplin ve denetleme kurulu üyelikleri seçimleri ise 2020 yılı Aralık ayı içinde yapılacak.
Birden fazla baro kurulan illerde koruma kurullarına temsilci, hal hakem heyetleri ile il ve ilçe tüketici hakem heyetlerine üye görevlendirilmesi, baroların eÅŸit ve dönüÅŸümlü temsili esas alınarak yapılacak. Bu görevlendirmelere iliÅŸkin esaslar, TBB tarafından hazırlanan yönetmelikle belirlenecek.
AA
Yorum Yazın