Bankalar vicdansızlık yapıyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Bankalar vicdansızlık yapıyor
Türk bankacılığının Avrupa’nın en kârlısı olduğunu ifade eden başkan, “Bankaların maliyetleri 1 artıyor, tüketiciye 5 yansıtıyorlar.

Türk bankacılığının Avrupa’nın en kârlısı olduğunu ifade eden başkan, “Bankaların maliyetleri 1 artıyor, tüketiciye 5 yansıtıyorlar. Bu vicdansızlık.” dedi. Ekonomi Gazetecileri Derneği’nin Kocaeli’de düzenlediği Kartepe Ekonomi Zirvesi’ne katılan Hisarcıklıoğlu, bankalardan daha vicdanlı bir tutum beklediklerini söyledi.

Bankaların, ekonominin olmazsa olmaz unsuru olduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, “Ama vicdanlı olsunlar. İstediğimiz vicdanlı olmaları. Kârlarında müthiş patlama var. Sıkıntı şu, geçen sene mevduat faizlerini 1 puan artırmışlar ama kredi verdiklerinin puanı tam 5 misli artmış. Yani maliyetleri 1 artıyor, karşıya yansıtmaları 5. Bu vicdansızlık. Avrupa’nın en kârlısı Türk bankacılık sistemi. Böyle bir şey olur mu arkadaş ya? Onlar da kâr etsin, onların zararının bedelini de biz 2001’de ödedik. Öyle bir şey istemiyoruz tabii ki. Sen şimdi faizle para veriyorsun bankaya, senin mevduat faizin 1 puan artacak, aynı şirket mevduatını 5 puan yükseğe kredi olarak alacak. Açık söyleyeyim, bu bir haksızlık, vicdansızlık.” ifadelerini kullandı.

    TOBB’un, çalışmalarıyla ilgili bir sunum yapan ve birliğin milli gelirin yüzde 75’ini temsil ettiğini belirten Hisarcıklıoğlu, Türk iş dünyasının önceki kasım ayından 2012 Kasım ayına kadar 1 milyon 100 bin kişiye istihdam sağladığını söyledi. Hisarcıklıoğlu, “TOBB, Türkiye’deki özel sektörün çatı kuruluşu olarak 12 milyon 600 bin istihdamı temsil ediyor. Türkiye’de yapılan yatırımların yüzde 82’si, Türkiye ihracatının da yaklaşık yüzde 90’ını yapıyor.” dedi. Zorunlu üyelik sistemleriyle ilgili zaman zaman kamuoyunda eleştirilmelerine Avrupa’yı örnek gösteren Hisarcıklıoğlu, Avrupa Odalar Birliği başkan yardımcısı olarak Avrupa’da hangi borsanın ne kadar aidat aldığını bildiğini, odalarda en düşük aidatın Türkiye’de olduğunu kaydetti.

    Karşılıksız çeklere uygulanan hapis cezasının kalkmasından sonra karşılıksız çek sayısının 2012’de yüzde 52 arttığını vurgulayan Hisarcıklıoğlu, “Türkiye’de şu an firmalar ödeme zorluğu yaşıyor, tahsilat zorluğu yaşıyor. Buna karşın cezanın kalkmasıyla meydana gelen artıştan dolayı Kredi Kayıt Bürosu’yla (KKB) birlikte karşılıksız çek riskine son verecek çalışmayı yaptık. Önümüzdeki hafta eğitimleri bitireceğiz ve devreye girecek.” diye konuştu. Hisarcıklıoğlu, sisteme üye olanların sahte çekleri de görme imkânına da sahip olacağını vurgulayarak, “Çekte, çek numarasını SMS ile gönderip teyit alarak çekin sahte-çalıntı olup olmadığı kontrol edilebilecek.” dedi. Hisarcıklıoğlu, TOBB’un 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’ndaki sorunlu maddelerin düzeltilmesi için yoğun çaba sarf ettiğini belirterek, “TTK’nın ilk hali modern bir yasa olmasına karşın piyasa, günümüz şartları ve dünyayla örtüşmeyen birçok uygulamayı barındırıyordu. Eğer bu kanun (TTK’nın ilk şekli) yürürlüğe girseydi KOBİ’lere getireceği yük tam 6 milyar lira artacaktı. KOBİ’lerin bunu kaldırabilmeleri mümkün değildi.” diye konuştu.

www.zaman.com.tr 


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Rehineler Zap zindanındaÖnceki Haber

Rehineler Zap zindanında

İşte özrün mutabakat metinleriSonraki Haber

İşte özrün mutabakat metinleri

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar