Abdulkadir SELVÄ° - Cahit SARAÇOÄžLU haberiBaÅŸbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Ali Babacan baÅŸkanlığında 7 bakan ile Åžanlıurfa'da gerçekleÅŸtirilen Ekonomik Koordinasyon Kurulu (EKK) toplantısında bölge insanı sorunlarını detayları ile ortaya koydu.
BaÅŸbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Ali Babacan baÅŸkanlığında 7 bakan ile Åžanlıurfa'da gerçekleÅŸtirilen Ekonomik Koordinasyon Kurulu (EKK) toplantısında bölge insanı sorunlarını detayları ile ortaya koydu. TOBB BaÅŸkan Yardımcısı ve Ankara Ticaret Borsası BaÅŸkanı Faik Yavuz, 10 saat süren toplantıda, ağırlıklı olarak bölgedeki sulama projelerinin tamamlanması beklentisinin ve teminat olarak göstermek istedikleri gayrimenkullerinin bankalar tarafından kabul edilmemesi sorunlarının dile getirildiÄŸini söyledi.
AÇILIMA BÜYÜK DESTEK VAR
Toplantının oldukça proaktif olduÄŸunu vurgulayan Yavuz, “Bölge insanı sorunlarını çok iyi tespit etmiÅŸti ve dile getirdi. Özellikle, EKK'nın da gündemi çerçevesinde sulamaya iliÅŸkin sorunlarını anlattılar. Ciddi arazi potansiyellerinin olduÄŸunu ancak, bunun sulama ile bir araya getirilmesiyle bölgede verimin artacağı, bölgelerarası kalkınmışlık farklarının kapanacağını söylediler” dedi.
Her konuÅŸmacının, hükümetin hayata geçirmekte kararlı olduÄŸu demokratik açılımın önemine vurgu yaptığını kaydeden Yavuz, “30 yıldır orada o insanlar ne çekiyor. Biz onlar kadar iyi bilmiyoruz.
DOÄžULU YATIRIMCIYA DA
Yatırımcıların en çok ÅŸikayet ettiÄŸi konuların başında 'gayrimenkullerinin bankalar tarafından teminat olarak kabul edilmemesi' olduÄŸunu söyleyen Yavuz, “Adamın nakdi olsa zaten krediye ihtiyacı yoktur. Diyarbakır'da Urfa'da bir evi, arazisi vardır. Bundan baÅŸka bir ÅŸeyi yoktur. Teminatı kabul edilmeyince yatırım yapacak moralleri de sıfır oluyor” dedi. Bu konu ile ilgili olarak bir süre önce bir kamu
Kredi Garanti Fonu iyi iÅŸler çıkarabilir
Bundan 3-4 yıl önce BaÅŸbakan ErdoÄŸan ile yaptığı görüÅŸmede de, bölgede giriÅŸimcinin olması için deÄŸiÅŸik kredi mekanizmalarının devreye konulması gerektiÄŸini dile getirdiÄŸini anlatan TOBB BaÅŸkan Yardımcısı Faik Yavuz, “BaÅŸbakana ilk gittiÄŸimizde, benden Kredi Garanti Fonu A.Åž'nin (KGF A.Åž) ilk ÅŸubesini doÄŸu veya güneydoÄŸu'daki bir ilde açılması sözünü vermemi istemiÅŸti. Bende o sözü tuttum. Diyarbakır'da ÅŸubeyi açtık. Yaklaşık, 30 milyon TL kredi imkanı yarattık. Üstelik takibe düÅŸen kredinin en az olduÄŸu bölgelerden bir tanesinin GüneydoÄŸu Anadolu olduÄŸunu gördük. Ä°stihdam sorununun çözümü için bölgeyi kredilendirmek gerekiyor. Yatırımcı ve giriÅŸimci yaratmak gerekiyor. Bunun için demokratik açılımın gerçekleÅŸtirilmesi gerekiyor” deÄŸerlendirmesini yaptı.
YATIRIMCI BÄ°LGÄ° Ä°STÄ°YOR
Faik Yavuz, ayrıca, bölge yatırımcısının bilgiye susadığını gözlemlediÄŸini belirterek, TOBB'dan yatırım ve ihracat gibi konularda bilgilendirme yayını yapacak televizyon talebinde bulunulduÄŸunu söyledi. Yavuz, “TOBB'un üyelerini bilgilendirmesi görevidir ancak, TOBB statü olarak böyle bir hizmeti vermesi zor.
Benim için büyük hasretti...
Toplantıda gazetecilerle yapılan sohbette, GüneydoÄŸu'ya yönelik yatırımlarda bankaların arsa ve binaları ipotek kabul etmemesi nedeniyle yaÅŸanılan sıkıntılara iliÅŸkin Devlet Bakanı Zafer ÇaÄŸlayan da serzeniÅŸte bulundu. “Benim için hasretti kendi doÄŸup büyüdüÄŸüm yerlere yatırım yapmak” diyen ÇaÄŸlayan, “Ancak gittiÄŸinizde bankaların binaları, arsaları ipotek kabul etmezdi. Bu anlayış, yatırımları çok etkiledi” deÄŸerlendirmesini yaptı.
Yorum Yazın