Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Selçuk, "(EYT ile ilgili) En az 10 analiz yaptık. Her türlü kombinasyonu denedik. Hiçbirinin maliyeti sürdürülebilir değil." dedi.
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Emeklilikte YaÅŸa Takılanlar (EYT) konusunda ellerinde 10'dan fazla analiz olduÄŸunu belirterek, "Her türlü kombinasyonu denedik. Fakat hiçbirisinin maliyeti sürdürülebilir bir maliyet deÄŸil." dedi.
Selçuk, Bakanlığının 2020 bütçesinin görüÅŸüldüÄŸü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda milletvekillerinin eleÅŸtiri ve sorularını yanıtladı.
EYT'lilerin sayısı ve maliyeti konusunda Bakanlıkça yapılan bir analizin bulunup bulunmadığının sorulması üzerine Selçuk, "Emeklilik sisteminde temel üç kriter var; birincisi yaÅŸ, ikincisi prim ödeme gün sayısı, üçüncüsü sigortalılık süresi. Bunların hepsini tamamlayan kiÅŸi emekliliÄŸe hak kazanıyor. Yani emeklilikte yaÅŸa takılmıyor. Biz 2008'de büyük bir reform yaptık. SGK'nin mali dengesi yeniden herhangi bir popülist çizgiye gelinmediÄŸi sürece 2071'e kadar sürdürülebilir durumda." diye konuÅŸtu.
Bakanlık olarak EYT konusunda çalışma yaptıklarını belirten Selçuk, ÅŸunları kaydetti:
"Bakanlık olarak bizim elimizde 10 küsur analiz var. Her türlü kombinasyonu denedik. Fakat hiçbirisinin maliyeti sürdürülebilir bir maliyet deÄŸil. Bizim emeklilik için yaÅŸ ÅŸartını bekleyen 1998 öncesinde iÅŸe giren sigortalımızın ortalama yaşı 60 deÄŸil, 48. Buradakiler 65 yaşını beklemeyecek, kademeli olarak emekli olacaklar zaten. Burada emeklilik yaşının 65 olduÄŸu iddiası da doÄŸru deÄŸil. Åžu anda 65 yaÅŸ ÅŸartı kadın ve erkek sigortalılar için tam olarak 2048'de saÄŸlanacak. Bugün ortalama emekli olma yaşımız 53."
"Nüfusumuzun genç kalması önemli"
Selçuk, 3600 ek göstergenin CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan'ın verdiÄŸi bir söz olduÄŸunu anımsatarak, "Bu konuda kapsamlı bir çalışma yapıyoruz. Bunun birçok etkisi var. Hazine ve Maliye Bakanlığı ile meslekler arasında dengeleri de göz önünde bulundurarak bütüncül bir ÅŸekilde konuyu deÄŸerlendirmeye devam ediyoruz." dedi.
Türkiye'de sosyal güvenlik alanında 2045'te yaÅŸlı bağımlılık oranının genç bağımlılık oranını geçeceÄŸine dikkati çeken Selçuk, "Ä°ÅŸte bunun için Sayın CumhurbaÅŸkanımız 'en az üç çocuk' diyor. Bu dengeyi saÄŸlayabilmemiz için nüfusumuzun genç kalması önemli." deÄŸerlendirmesinde bulundu
Selçuk, Türkiye'de erkeklerin ömrünün yüzde 43'ünü, kadıların ise yüzde 46'sını emeklilikte geçirdiÄŸini belirterek, Bulgaristan'da bu oranın erkelerde yüzde 25, kadınlarda yüzde 30, Belçika'da yüzde 32, Fransa'da ise yüzde 33 olduÄŸunu vurguladı.
Dünya Bankasının verilerine göre Türkiye'de 2015'te yüzde 0,3 olan "aşırı yoksulluk" oranının 2016'da yüzde 0,2'ye düÅŸtüÄŸünü dile getiren Selçuk, Dünya Bankasının Türkiye'de "aşırı yoksulluk" kavramı kalmadığı sonucuna ulaÅŸtığını aktardı.
Bakanlıklarının saÄŸladığı sosyal yardımlarının yüzde 86'sının hak temelli düzenli yardımlar olduÄŸunu ifade eden Selçuk, bu yardımların Türkiye genelindeki sosyal yardımlaÅŸma ve dayanışma vakıflarınca vatandaÅŸlara ulaÅŸtırıldığını söyledi.
AA
Yorum Yazın