Türk bilim insanları devrim niteliğinde bir kamuflaj teknolojisi geliştirdi.
Bilkent Üniversitesinde, bukalemun, ahtapot gibi renkten renge girebilen canlılara benzer ÅŸekilde, bulundukları ortamın radar görüntüsünü gerçek zamanlı olarak deÄŸiÅŸtirebilen grafen temelli yeni bir teknoloji geliÅŸtirildi.
SAVAÅž UÇAÄžI KUÅž GÄ°BÄ° GÖZÜKECEK
Kamuflaj teknolojilerinde yeni bir çaÄŸ baÅŸlatması beklenen bu teknolojiyle kaplanan bir askeri tank, ormanlık arazideki bir aÄŸacın görüntüsüne bürünebilirken bir savaÅŸ uçağı da kuÅŸ ÅŸeklinde görünebiliyor.
MÜTHÄ°Åž BÄ°R TEKNOLOJÄ°
Avrupa BirliÄŸi'nin 6 milyon lira ile destek verdiÄŸi yeni teknoloji, gözün algılama düzeyinden kızılötesine, hatta mikrodalga boyutlarına kadar tüm spektrumda çalışacak ÅŸekilde planlanıyor.
Bilkent Üniversitesi Fizik Bölümü ÖÄŸretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. CoÅŸkun KocabaÅŸ, AA muhabirine yaptığı açıklamada, doÄŸada bulundukları ortama adapte olabilen pek çok canlının bulunduÄŸuna iÅŸaret ederek, bukalemun, ahtapot, sürüngen gibi canlıların derilerindeki özel hücreler sayesinde renklerini deÄŸiÅŸtirerek ortama hızlı bir ÅŸekilde adapte olabildiÄŸini, bu özelliÄŸin pek çok bilim insanına ilham verdiÄŸini ifade etti.
Yorum Yazın