Bin lira alan asgari ücretli, aralıkta yüzde 20'lik zengin vergisi ödüyor. Rakam bin 300'e çıktığında bu dilime 7'nci ayda geçecek.
MÜSÄ°AD BaÅŸkanı Nail Olpak, "Artık zengin vergisi alınmasın" dedi
Asgari ücretin 1 Ocak'ta bin 300 liraya çıkacak olması bu gelir grubundan alınan gelir vergisini de gündeme getirdi. Asgari ücretli bin liralık maaşıyla aralıkta yüzde 20'lik vergi dilimine giriyor. Yıllık 12 bin liralık gelir elde edildiÄŸi için vergi matrahı yüzde 20'lik dilime yükseliyor. Asgari ücretin net bin 300 liraya çıkması ise bu gelir grubundaki 5.5 milyon çalışanın zengin vergisi olarak adlandırılan yüzde 20'lik vergi dilimine girmesini 7'nci aya çekiyor. Yani asgari ücretlinin gelir vergisi diliminde düzenleme yapılmazsa, bu zam da bir-iki yıl sonra eriyecek.
MÜSÄ°AD DESTEKLEDÄ°
BaÅŸbakan Ahmet DavutoÄŸlu'nun asgari ücretin artışı nedeniyle oluÅŸan maliyeti iÅŸ dünyasıyla yarı yarıya paylaÅŸma önerisine destek veren MÜSÄ°AD BaÅŸkanı Nail Olpak, iÅŸçiler lehine yeni bir öneriyi de gündeme getirdi. Ä°ÅŸçi sendikalarının yıllardır söylediÄŸi ancak bir türlü gerçekleÅŸmeyen asgari ücretlinin vergi dilimi düzenlemesinin yapılması gerektiÄŸini söyleyen Olpak, hükümetin asgari ücreti artırmasının sosyal barışı saÄŸlayacağını söyledi.
Ancak Olpak, bu artışın vergide doÄŸuracağı sorunlara da dikkat çekti. Olpak, "Vergi dilimlerinin asgari ücretlerinin ikinci kademeye geçirilmeyecek ÅŸekilde düzenlenmesi lazım. Bin 300 liralık maaÅŸla asgari ücretli 7'nci aydan sonra zengin vergisi denilen yüzde 20'lik ikinci dilime giriyor. Asgari ücretlinin bu dilime girmeyeceÄŸi bir düzenleme yapılması gerekli" dedi. Olpak, hükümetin ilave maliyet artışının paylaşılması konusundaki önerisinin kendilerinin yaptığı çözümle benzer olduÄŸunu da vurguladı. Hükümet, dün ek maliyetin yarısının devlet tarafından 1 yıl süreyle üstlenilmesi önerisi yapmıştı. Nail Olpak da bunu destekleyen tarzda bir öneriyi Ankara'da yapılan toplantıda BaÅŸbakan'a arz ettiklerini söyledi. Olpak, yüzde 30'lık zammın 10'luk bölümünün zaten yapılacağını, iÅŸ dünyasının ek olarak verilen yüzde 20'lik bölümün getireceÄŸi maliyetin devletle paylaşılması gerektiÄŸini söyledi.
300 TL'LÄ°K MALÄ°YETÄ° PAYLAÅžALIM
Olpak, "Paylaşılması gereken bölüm yüzde 20'lik kısım. Artış 450 lira ek maliyet geliyor. Bunun 150 lirasını zaten karşılayacaktık. 300 lira yarı yarıya ya da adaletli ÅŸekilde bölüÅŸmek en doÄŸrusu" dedi. Bu önerinin kayıt dışılığı ve iÅŸten çıkarmaları önleyeceÄŸini vurgulayan Olpak, "Bugünlerde toplu iÅŸten çıkarmaların olacağı haberleri geliyor. Åžirketler 31 Aralık'tan önce iÅŸten çıkarmayı düÅŸünüyor. Maliyeti paylaÅŸan öneri sorunu çözecek" dedi.
KIDEM TAZMÄ°NATINI DA ARTIK ÇÖZMEK LAZIM
MÜSÄ°AD BaÅŸkanı Nail Olpak, asgari ücretin artırılması çalışmalarının yapıldığı dönemde iÅŸ dünyasının en önemli risklerinden biri olan kıdem tazminatı konusunun da çözülmesi için bir fırsat doÄŸduÄŸunu söyledi. Asgari ücret artışının kıdem tazminatı yükünü ağırlaÅŸtıracağını söyleyen Olpak, "Kıdem tazminatını da çözmemiz lazım. Kazanılmış hakları koruyalım ama kıdem tazminatı sorununu çözelim. Çünkü bu kalem için iÅŸveren bir karşılık ayıramıyor. Çalışanların da yüzde 10'u kıdemini alabiliyor. Sendikalar da destek versin. Ä°lave yük gelirse buna da razıyız. Ancak artık bu riski kaldırmamız lazım" diye konuÅŸtu.
Kaynak : Ä°brahim Acar- Sabah
Yorum Yazın