Türk savunma sanayisinin lider şirketlerinden ASELSAN'ın Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün, açıklamalarda bulundu.
Antalya Bilim Üniversitesi'nin (ABÜ) 'Yerli ve Milli Teknolojide Aselsan' konulu konferansında Aselsan Yönetim Kurulu BaÅŸkanı ve Genel Müdürü Prof. Dr. Haluk Görgün konuÅŸmacı olarak katıldı. ASELSAN üst düzey yöneticilerinin de bulunduÄŸu konferansa ABÜ Rektörü Prof. Dr. Ä°smail Yüksek, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası BaÅŸkanı Davut Çetin, Antalya Organize Sanayi Bölgesi BaÅŸkanı Ali Bahar, Antalya, Isparta ve Burdur'dan sanayiciler ve üniversite öÄŸrencileri katıldı.
Askeri ekipmanlar millileÅŸtirildi, yerlileÅŸtirildi
Aselsan'ın 40 yıl önceki kuruluÅŸundaki hüzünlü hikayesini anlatan Prof. Dr. Haluk Görgün, 1974 Kıbrıs Barış Harekatı sırasında Türk ordusunun kullandığı telsizlerin zafiyet gösterdiÄŸini, bunun da Türk savaÅŸ uçaklarının kendi unsurlarını vurmasına neden olduÄŸunu anlattı. Bu olaydan sonra Ankara'da bir apartman dairesinde telsiz üretimi konusunda ilk adımın atıldığı kaydeden Prof. Dr. Görgün, "Aselsan'ın hikayesi telsizlerle baÅŸladı. Askeri ekipmanlar millileÅŸtirildi, yerlileÅŸtirildi. Kendi ordumuzda kullanılmasının yanında dost ve müttefik ülkelerde de kullanılır duruma gelindi" dedi.
Dünyanın en önemli 100 ÅŸirketi arasında
Aselsan'ın Türkiye'nin özellikle askeri teknolojisinin baÅŸladığı yer olarak ifade edilebileceÄŸini belirten Prof. Dr. Görgün, ÅŸöyle dedi:
"Bu alanda dünyanın en önemli 100 ÅŸirketi arasında ve tamamı Türk mühendisler çalışıyor. Bir tane yabancı çalışan yok. 1 milyar 430 milyon dolar ciroya sahip. Çalışan sayısı 6 bin 300'lerde ve yüzde 58'i mühendis, yüzde 69'u lisans mezunu, mühendislik ve ar-ge ÅŸirketi olarak tanımlıyoruz. Nitelikli ve genç elemanlara da seslenmek istiyorum, Aselsan'ın kapısı kendini geliÅŸtirmiÅŸ, ufku açık herkese açık. Ar-ge merkezlerimizde personel sayısı 3 bin 700'ü geçti ve sadece geçen yıl ar-ge için ayrılan bütçe 473 milyon dolar."
'Gençlere ihtiyacımız var'
Türkiye'de savunma sanayinde görev yapan personel sayısının ise toplamda 35 binlerde olduÄŸunu vurgulayan Prof. Dr. Görgün, "EÄŸer dünyada söz sahibi bir ülke olmak istiyorsak bu rakam en az 400 binler seviyesinde olması gerekiyor. Bu üniversitelerimizin atılımları, giriÅŸimleriyle ancak mümkün, bizim vatanını milletini seven gençlere, genç iÅŸletmeciler ve tasarımcılara ihtiyacımız var. Türkiye 18.2 milyar dolar bir harcamayla bu alanda dünyada 15'inci sırada. Türkiye toplam havacılık cirosu 6 milyar dolar civarı. Ä°hracatımız da yaklaşık 2 milyar dolar. Son 10 yılda 4 kat arttığını görüyoruz" dedi.
40 yıllık birikim
Aselsan Türkiye ve yurtdışındaki fabrikaları ve iÅŸtirakleri hakkında da geniÅŸ bilgiler veren Prof. Dr. Haluk Görgün, Konya'da yüzde 51'i Aselsan'a, yüzde 49'u da Konyalı sanayicilerin oluÅŸturduÄŸu iÅŸtirake ait yeni bir silah fabrikası kurulacağını kaydetti. Görgün, Aselsan'ın faaliyetlerini haberleÅŸme teknolojileri, mikro elektronik güdüm ve elektrooptik, radar elektronik harp sektörü, savunma sistemleri, sivil uygulamalarda ürün geliÅŸtirebilecek güvenlik, haberleÅŸme, saÄŸlık gibi alanlar ÅŸeklinde beÅŸ baÅŸlıkta olduÄŸunu söyledi. Prof. Dr. Görgün, plaka tanıma, kent güvenlik sistemleri gibi güvenlikten saÄŸlığa, enerjiden eÄŸitime savunma sanayindeki 40 yıllık bilgi birikiminin sivile adapte edildiÄŸini de anlattı.
Sikorsky gururu
Mikroelektronik, Güdüm ve Elektro-Optik (MGEO) Sektör BaÅŸkanlığı'nda aviyonik sistemlerin çalışıldığını belirten Prof. Dr. Haluk Görgün, geçen yıl imzalanan Sikorsky helikopterle ilgili 3.5 milyar dolarlık anlaÅŸmayı hatırlatarak, "Büyük bir gururla paylaÅŸmak istiyorum. Sikorsky helikopterlerin tüm aviyonik sistemleri Aselsan tarafından güncelleniyor. Sikorsky ile bir anlaÅŸma yapıldı. Bu kapsamında S-70 helikopterleri bizim ürünlerimizle donatılacak. 20 yıl boyunca bütün dünyaya bizim ürünlerimizle satılacak. Bütün aviyonikleri, uçuÅŸ kontrol sistemleri Aselsan tarafından geliÅŸtirilecek. Tabi kendi geliÅŸtirdiÄŸimiz helikopterlerimiz de var. Atak helikopterinin de aynı ÅŸekilde uçuÅŸ bilgisayar sistemi, aviyonik sistemleri, haberleÅŸme sistemleri Aselsan tarafından üretiliyor" diye konuÅŸtu.
Lazer silahı
MGEO Sektör BaÅŸkanlığı'nın termal, gece görüÅŸ ve lazer sistemleri geliÅŸtirdiÄŸinden de bahseden Prof. Dr. Görgün, lazerle ilgili çok farklı seviyede gerek tespit, gerek konumlama gerekse silah olarak kullanılmasının Aselsan tarafından geliÅŸtirildiÄŸini kaydetti. Aselsan'ın tanıtım videosundaki lazerin silah olarak havadaki bir yansıtıcı üzerinden bir hedefi vurma görüntüsünü hatırlatan Prof. Dr. Görgün, ÅŸöyle devam etti:
"Biz ÅŸu an ulaÅŸtığımız mesafeyi söylenmemesi gereken bir bilgi olduÄŸu için söylemiyorum, çünkü teknolojimizin dışarıdaki farklı insanlar tarafından bilinmesi istenmez. GeliÅŸtirdiÄŸimiz teknolojilerle önemli bir mesafedeki hedefi lazer silahımızla vurabilir durumdayız. Aynı zamanda lazerle konumlamada kolayca yapılabiliyor. ÖrneÄŸin, bir hedef var, hedefin tam olarak konumunu belirlemeniz gerekiyor, lazeri gönderiyorsunuz, yansıyan ışığı alıyorsunuz, yansıyan ışıktan o hedefin GPS koordinatlarını hedefi vuracak unsura gönderiyorsunuz ve o daha uzaktaki unsur imha ediyor. Dolayısıyla geliÅŸtirdiÄŸimiz ürün çıkarttığımız teknolojilerden bir tanesi lazer sistemleri. Bununla beraber güdüm ve insansız sistemler üzerine ürünlerimiz var. Bu anlattığım ürünler ordumuzca kullanılan ürünler. Hassas güdüm kiti, lazer güdüm kiti, kanatlı güdüm kiti, kızılötesi arayıcı baÅŸlık, radar arayıcı baÅŸlık, çeÅŸitli insansız kara, deniz ve hava araçları hepsi bu sektörümüzce üretiliyor."
"Şiparişlerin toplamı 5 milyar TL"
Aselsan'ın Türkiye'deki KOBÄ° ve sanayicilerle de önemli iÅŸbirlikleri yaptığını, üretimlerinin yüzde 65'inin bu ÅŸekilde saÄŸlandığına iÅŸaret eden Prof. Dr. Haluk Görgün, geçen yıl 770 alt yükleniciyle proje geliÅŸtirildiÄŸi ve bunların 651'inin KOBÄ°'ler olduÄŸunu belirtti. Prof. Dr. Görgün, "5 milyar TL sipariÅŸlerimizin toplamı. Yurt içi üreticilere yapılan ödeme 1.8 milyar TL."
www.yeniakit.com.tr
Yorum Yazın