Aksa Enerji; Türkiye, KKTC, Gana, Madagaskar ve Mali’den sonra Özbekistan’da kurmakta olduğu enerji santralleri ile faaliyetlerini üç kıta ve altı ülkeye taşıyor. Özbekistan’daki santraller üretime başladığında Aksa Enerji’nin kurulu gücünün yaklaşık yarısı Türkiye’de, yarısı ise Afrika ve Asya kıtasında olacak.
Türkiye’nin globalleşme yolunda hızla ilerleyen enerji şirketi Aksa Enerji, 2020 yılında Özbekistan’ın başkenti Taşkent ve Buhara’da, toplamda 740 MW’lık doğal gaz kombine çevrim santralleri için gerçekleştirdiği yatırımları faaliyete geçirmek için gün sayıyor. Taşkent’te iki ayrı santralde toplam 470 MW, Buhara’da ise 270 MW’lık kurulu güce sahip santrallerin üretime geçmesi için çalışmalarını sürdüren Aksa Enerji, Taşkent’teki santrallerin 240 MW’lık bölümünü bu yılın Aralık ayında, 230 MW’lık kısmını ise 2022 Ocak ayında faaliyete geçirecek. Buhara’da 270 MW kapasiteye sahip santral ise 2022 Şubat ayında üretime başlayacak.
Asya kıtasındaki ilk yatırımı olan Özbekistan santrallerinin devreye girmesiyle birlikte faaliyetlerini üç kıta ve altı ülkeye taşıyacak olan Aksa Enerji’nin toplam kurulu gücü ise 2.706 MW’a ulaşacak. Böylece Şirket’in toplam kurulu gücünün yaklaşık yarısı Türkiye’de, yarısı ise Afrika ve Asya kıtasında olacak. Coğrafi çeşitlilik stratejisini başarıyla hayata geçirmeye devam eden Aksa Enerji, Özbekistan’daki santrallerini 2021 yılı Aralık ayından başlamak üzere 2022 Şubat ayının sonuna kadar devreye alacak. Proje, bugün itibarıyla yaklaşık yüzde 70 oranında tamamlandı.
Faaliyette bulunduğu ülkelerde istihdam ettiği insan gücünün sağlıklı ve güvenli ortamlarda çalışması için yerel ve uluslararası mevzuatlara ve ilgili diğer yükümlülüklere uymayı taahhüt eden Aksa Enerji, Özbekistan projesinde şimdiye kadar 26.865 kişi saat İSG eğitimi verdi.
Aksa Enerji, sektördeki deneyimi ve uzmanlığıyla Afrika’dan Asya’ya geniş bir coğrafyada yeni yatırımlarla sürdürülebilir kârlılık odağında büyümeye devam edecek.
Yorum Yazın