Cumhurbaşkanı Erdoğan, AB'de birkaç üye ülkenin ikili meselesinin Türkiye-AB ilişkilerini rehin almaması gerektiğini söyledi.
ErdoÄŸan, konuÅŸmasında, Yüksek Düzeyli Stratejik Ä°ÅŸbirliÄŸi Konseyi'nin 4'üncü Toplantısı vesilesiyle Macaristan'da bulunduklarını belirterek, gerek dar çerçevede gerek heyetler arası yapılan ve en sonunda 10 maddelik bir anlaÅŸmayla nokta koyulan görüÅŸmelerin, her iki ülke arasında hayırlara vesile olmasını diledi.
Macaristan CumhurbaÅŸkanı Janos Ader ile oldukça verimli bir görüÅŸme gerçekleÅŸtirdiklerini ifade eden ErdoÄŸan, BaÅŸbakan Orban ile de görüÅŸtüklerini anımsattı. ErdoÄŸan, gerek bakanların birbirleriyle yaptıkları görüÅŸmeler gerekse BaÅŸbakan ve dışiÅŸleri bakanlarıyla dar çerçevede yapılan görüÅŸmelerin gelecek için çok ciddi neticeler vereceÄŸine inandığını kaydetti.
Stratejik iÅŸ birliÄŸinin ilerletilebilmesi için atılabilecek adımların neler olduÄŸunun üzerinde durduklarını belirten ErdoÄŸan, "Gerek siyasi, gerek askeri alanda gerek güvenlik alanında göç konusu zaten en önemli adımlardan bir tanesi. Ekonomik, kültürel, ticari tüm bu alanlarda neler yapabileceÄŸimizin üzerinde durduk. EÄŸitim, kültür, karayolu taşımacılığı, sosyal hizmetler gibi çeÅŸitli alanlarda imzaladığımız 10 belgeyle, iliÅŸkilerimizin hukuki zeminini güçlendirdik. 2018 yılında 2,6 milyar dolar düzeyinde gerçekleÅŸen ticaret hacmimizi 6 milyar dolar seviyesine çıkartmak için Sayın BaÅŸbakan ile aramızda bir irade birliÄŸi var. Bu tabii çok çok önemli. Macaristan-Türkiye bunu gerçekleÅŸtirmeye bana göre muktedirdir." diye konuÅŸtu.
Güvenli Bölge konusu
BM Genel Sekreteri'nin bu konuyla ilgili Ä°stanbul'a geldiÄŸini ve kendisiyle bir görüÅŸme yaptıklarını anımsatan ErdoÄŸan, bu görüÅŸmede bir uluslararası donörler toplantısı yaparak Güvenli Bölge konusunda bir adım atılması yönünde çaÄŸrıda bulunduÄŸunu anımsattı.
BM Genel Sekreterinin de kendisine verilen evrak, proje ve planlar üzerinde çalışma sözünü verdiÄŸini vurgulayan ErdoÄŸan, ÅŸunları kaydetti:
"Tabii bundan sonraki süreci de DışiÅŸleri Bakanı'm bizzat yakından takip edecektir. Macaristan'ın terörle mücadelemizde gösterdiÄŸi ittifak dayanışması, stratejik ortaklığımızın ne kadar kuvvetli temellere dayandığını göstermiÅŸtir. Az önce Sayın BaÅŸbakan'ın ifade ettiÄŸi gibi bizler NATO'da beraberiz. Bu ne demektir, bizler aynı zamanda stratejik ortağız. Stratejik ortakların terör örgütleriyle beraber olması mümkün mü? Ama maalesef bazı stratejik ortakların terör liderleriyle yapmış oldukları ne yazık ki görüÅŸmeler, onlarla birlikte yapmış oldukları dayanışmalar var. Bunlar biz ciddi manada üzmüÅŸtür. Çünkü uluslararası teröre karşı mücadele vereceksek, o zaman uluslararası terörle mücadelede NATO üyelerinin böyle bir görüÅŸmeyi yapması affedilebilir deÄŸildir."
DEAÅž'a karşı ÅŸu anda dünyada Türkiye'den çok daha güçlü bir tavır koyan ikinci bir ülkenin olmadığını, ÅŸu ana kadar alınan neticenin gösterdiÄŸine dikkati çeken CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, ÅŸu deÄŸerlendirmede bulundu:
"Ä°lk etapta sadece El Bab'da 3 bini aÅŸkın DEAÅž'lıyı etkisiz hale getirerek derdest ettik. Åžu anda cezaevlerimizde 1150'yi aÅŸkın DEAÅž'lı var. Ä°ÅŸte en son BaÄŸdadi'nin ablasını Azez'de eÅŸiyle beraber yakaladık, ÅŸu anda bizde. Aynı ÅŸekilde eÅŸini yakaladık, bizde. Åžimdi en son 13 tane en yakın çevresini yakaladık, onlar da ÅŸu anda elimizde. Biz DEAÅž ile mücadeleyi böyle veriyoruz ve bunu vermekte kararlıyız. Asla bundan taviz vermeyiz. Çünkü terörün ve teröristin iyisi, 'benimki, seninki' anlayışı olmaz. EÄŸer bu mücadeleyi vereceksek kararlı vereceÄŸiz. Çünkü burada insanlığın huzuru, menfaati yatmaktadır. Åžu ana kadar bunu sürdürdük. Bundan sonra da sürdüreceÄŸiz."
"Barış Pınarı Harekatı sayesinde terörle mücadele kararlılıkla sürüyor"
CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, 9 yıla yaklaÅŸan Suriye krizinde 1 milyon insanın hayatını kaybettiÄŸini, 12 milyon Suriyelinin de evlerini terk etmek zorunda kaldığını anımsatarak, BirleÅŸmiÅŸ Milletler hesaplamalarına göre bu insanlar için Türkiye'nin kendi bütçesinden 40 milyar dolar harcadığını belirtti.
"Ülkemiz bu yükü tek başına kaldıramaz." diyen ErdoÄŸan, ÅŸunları kaydetti:
"Peki 'Avrupa BirliÄŸi'nden size ne geldi?' diye soracak olursanız, cevabını vereyim Avrupa BirliÄŸinin bize vermiÅŸ olduÄŸu söz, 2015 yılı için 3+3 milyar avrodur ama bundan bize gelen sadece 3 milyar avro olmuÅŸtur. Ne zaman görüÅŸsek, 'Projelendirdik, geldi, geliyor' hala gelen bir ÅŸey yok."
Yardımlar gelse de gelmese de varil bombalarından kaçan insanlara, Türkiye'ye sığınan insanlara her türlü desteÄŸi vermek zorunda olduklarını vurgulayan ErdoÄŸan, ÅŸu anda buna yönelik çalışmalar yaptıklarını dile getirdi.
Barış Pınarı Harekatı sayesinde terörle mücadelenin kararlılıkla sürdüÄŸüne iÅŸaret eden CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, "Amerika ile 120 saatlik bir teröristleri bölgeden çıkartma sözü aldık, mutabakatı böyle saÄŸladık. Ardından Rusya ila Soçi Mutabakatı yaptık, onlarla da 150 saatlik bir mutabakattı fakat ne Amerika 120 saatlik sürede bu teröristleri bölgeden çıkarabildi ne de Rusya 150 saatlik süre içerisinde maalesef bu teröristleri bölgelerden çıkarabildi. Tabii ÅŸu anda bu bölgelerden bunlar çıkartılmadığı için de özellikle DEAÅž, YPG/PYD/PKK ile mücadele kararlı bir ÅŸekilde sürüyor." ÅŸeklinde konuÅŸtu.
DEAÅž'lı teröristlerin durumu
CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, "151 ülkeden 76 bin kiÅŸiye Türkiye'ye giriÅŸ yasağı koyduk. Kim bunlar? Bunların içinde DEAÅž var, diÄŸer teröristler var. Åžu an hapishanelerimizde 737'si yabancı uyruklu olmak üzere 1149 DEAÅž'lı var." diye konuÅŸtu.
Barış Pınarı Harekatı sırasında terör örgütü PYD'nin cezaevlerinden çıkardığı çoÄŸunluÄŸu kadın ve çocuk 270 DEAÅž'lıyı tekrar cezaevlerine yerleÅŸtirdiklerine deÄŸinen ErdoÄŸan, yakalanan DEAÅž mensuplarıyla ilgili deÄŸerlendirmelerin devam ettiÄŸini anlattı.
AA
Yorum Yazın