Bakan Kurum, Çevre Kanunu'nu gereği 5 termik santralin tamamen, 1 termik santralin ise kısmi olarak kapatılmasına karar verildiğini açıkladı.
Çevre ve Åžehircilik Bakanı Murat Kurum ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, çevre yatırımlarını 31 Aralık 2019 tarihine kadar tamamlamaları gereken 13 termik santralle ilgili basın toplantısı düzenledi.KonuÅŸmasında 2020 yılına iliÅŸkin deÄŸerlendirmelerde bulunan Çevre ve Åžehircilik Bakanı Murat Kurum, yeni yılın ülkeye ve aziz millete hayırlar getirmesini, çevrenin, doÄŸanın, insanın saÄŸlığının en güzel ÅŸekilde korunduÄŸu, herkes tarafından gözetildiÄŸi, tabiat varlıklarının hem sayısının hem de kalitesinin arttığı, artırıldığı bir yıl olması temennisinde bulundu.
Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı olarak yaptıkları her projede, CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan'ın vizyonunda, özellikle doÄŸayı ve vatandaÅŸların saÄŸlığını korumak, çocukların daha saÄŸlıklı bir ülkede yetiÅŸmesini saÄŸlamak gibi vazifeleri bulunduÄŸuna iÅŸaret eden Kurum, bunun için 81 ilde 7 gün 24 saat çalıştıklarını, vatandaşın saÄŸlığına etki eden veya etme ihtimali olan her alana müdahale ederek milletin lehine kararlar aldıklarını vurguladı.
Bakan Kurum, çalışmalarını, milletin talepleri ve çevre hassasiyeti doÄŸrultusunda, kararlılıkla sürdürdüklerine iÅŸaret etti.
Termik santrallerle ilgili müÅŸterek komisyon kuruldu
Ülke genelinde denetimlerini aralıksız sürdürdükleri 52 kömür ve linyit yakıtlı termik santralin bulunduÄŸunu aktaran Kurum, yasal düzenlemelerle 2013 yılından itibaren, termik santral tesislerine 6446 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu'nun geçici 8'inci maddesine göre, gerekli çevresel yatırımları yapmaları ve izinlerini almaları için 31 Aralık 2019 tarihine kadar süre tanındığını hatırlattı.
Her bir tesisin bu süre zarfında filtre ve baca gazı arıtma gibi çevresel yatırımları tamamlaması gerektiÄŸini dile getiren Kurum, tüm bu yatırımların takip edilmesi için, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile müÅŸterek komisyon kurulduÄŸunu bildirdi.
Elektrik üretim tesislerinin iÅŸ termin planlarını komisyona sunduklarını ancak bu tesislerin bir kısmının iÅŸ termin planlarında deÄŸinilen çevre yatırımlarını tamamlamadığını tespit ettiklerini aktaran Kurum, ÅŸirketlerin bu yatırımları tamamlaması için süre uzatımına dair yakın zamanda bir yasal düzenlemenin yapıldığını ancak CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan'ın, vatandaÅŸların saÄŸlığını her ÅŸeyin üstünde tutarak termik santrallerle ilgili düzenlemeyi veto ettiÄŸini anımsattı.
Bakanlık olarak bu süreçte, elektrik üretim tesislerinin yöneticileriyle bir araya geldikleri bilgisini veren Kurum, termik santrallerle ilgili yaptıkları inceleme ve denetimler çerçevesinde alınması gereken tedbirler konusunda gerekli uyarıları defaatle yaptıklarını, milletin saÄŸlığını ilgilendiren konulardaki kararlılıklarını termik santral temsilcilerine ifade ettiklerini anlattı.
Son tahlilde termik santrallere iliÅŸkin kararları aldıklarını ve bu doÄŸrultuda gerekli iÅŸlemleri yapmaya bugün itibarıyla baÅŸladıklarına dikkati çeken Kurum, ÅŸöyle devam etti:
"2872 sayılı Çevre Kanunu'nun 11 ve 15'inci maddeleri gereÄŸi 5 termik santralin tamamen, 1 termik santralin ise kısmi olarak kapatılması, diÄŸer 7 santralden 4'üne geçici faaliyet belgesi verilmesi, 3 santrale ise gerekli çevre izinlerinin verilmesi kararı alınmıştır. KahramanmaraÅŸ AfÅŸin A, Kütahya Seyitömer, Kütahya Tunçbilek, Sivas Kangal ve Zonguldak ÇatalaÄŸzı termik santralleri tamamen, Manisa Soma Termik Santrali ise kısmi olarak kapatılmıştır."
Soma yakından takip edilecek
Termik santrallerin kapatılma kararının, baca gazı arıtma, sürekli emisyon ölçüm sistemlerinin olmaması veya atıl durumda bulunması, atık sahasına iliÅŸkin Bakanlığa sunulan raporun yetersiz olması gibi nedenlerle alındığına deÄŸinen Kurum, "Kısmi kapatma kararı verdiÄŸimiz Soma Termik Santrali'nde ise iki ünitede kapatma iÅŸlemini gerçekleÅŸtirdik. DiÄŸer 4 ünite ise faaliyetlerine geçici olarak devam edecektir." ifadesini kullandı.
Özel durumuna iÅŸaret ettiÄŸi Soma'daki santralden 12 bin konut, okullar, kamu kurum ve kuruluÅŸlarının ısınma ihtiyaçlarının karşılandığını dile getiren Murat Kurum, Soma'da termik santralden karşılanan bölgesel ısınma sistemleri yerine, vatandaÅŸların kendi imkanlarıyla bireysel ısınma yöntemiyle ihtiyaçlarını karşılamaları halinde yaÅŸanacak hava kirliliÄŸinin çok daha ciddi boyutlara ulaÅŸacağının teknik olarak deÄŸerlendirildiÄŸini söyledi.
Bakan Kurum, "Bu nedenle Soma Termik Santralinin 4 ünitesinin çalışmasına kış sezonu boyunca müsaade edeceÄŸiz. Bu süre zarfında 4 ünitenin yakıt kalitesinde yapılacak iyileÅŸtirmelerle mevzuatımızda belirtilen sınır deÄŸerlerin saÄŸlanmasına yönelik çalışmalar da yapılacak ve biz de bu çalışmaları yakından takip edeceÄŸiz." diye konuÅŸtu.
"Mühürleme iÅŸlemleri tamamlandı"
Kurum, söz konusu kapatma kararlarının gereÄŸinin yapılması ve santrallerin faaliyetlerinin ivedilikle durdurulması için ilgili valiliklere yazı yazıldığını, bugün içerisinde de kapatma kararı verilen tüm santrallerde mühürleme iÅŸlemlerinin tamamlandığını duyurdu.
"Kapatılan santrallerin yönetimleri, gerekli çevresel yatırımlarını tamamlamadıkları sürece, bu tesislerin yeniden faaliyete geçmelerine izin verilmeyecek." açıklamasını yapan Kurum, santrallerin çevre yatırımları tamamlandığında ve Bakanlığa müracaat ettikleri takdirde gereÄŸini yapacakları ve uygun olanların tekrar açılması yönünde çalışmayı gerçekleÅŸtireceklerinin altını çizdi.
Bakan Kurum, konuÅŸmasını ÅŸöyle sürdürdü:
"Yaptığımız son denetimlerle çevresel yatırımlarını tamamlayan 4 termik santrale geçici faaliyet belgelerini verdik. Geçici faaliyet belgesi alan santraller, Bursa Orhaneli, MuÄŸla YataÄŸan, KahramanmaraÅŸ AfÅŸin B ve Ankara Çayırhan termik santralleridir. Geçici faaliyet belgesi alan bu termik santraller, mevzuat gereÄŸince 6 ay içerisinde çevre izin ve lisans belgesi için Bakanlığımıza baÅŸvuru yapmak durumundalar. Bu süreçte biz de Bakanlık olarak santrallerin izleme ve denetleme süreçlerini 7 gün 24 saat takip edeceÄŸiz. Tüm çevre yükümlülüklerini yerine getiren termik santrallere çevre izin ve lisans belgesi vereceÄŸiz. Aksi takdirde mevzuatımıza uygun hareket etmemeleri halinde söz konusu santrallere kapatma dahil tüm cezai müeyyideleri uygulayacağız.
DiÄŸer 3 santralimiz MuÄŸla Kemerköy, MuÄŸla Yeniköy ve Çanakkale 18 Mart Çan Termik Santralleri ise çevre mevzuatı kapsamında çevre izinlerini almışlardır."
Kurum, çevre yatırımlarını gerçekleÅŸtirip izinlerini alan santrallerin yöneticilerine ÅŸükranlarını sundu.
"ElektriÄŸin yüzde 62'si yerli ve yenilenebilir kaynaklardan"
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, baca filtresi bulunmayan 13 termik santralle ilgili sürecin baÅŸladığını belirterek, bu santrallerin 3 tanesinde sorun olmadığını ve standartları saÄŸladıklarını söyledi.
Sürecin bir parçası olarak standartlara uymayan santrallere Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı tarafından gerekli yaptırımların uyguladığını dile getiren Dönmez, "Hepinizin bilmesini isterim ki bu santrallerin kapanması ya da üretiminin belli bir süre son bulması, enerji arz güvenliÄŸimiz açısından hiçbir sorun ortaya çıkarmayacak. 90 bin megavatın üzerindeki kurulu gücümüz ve kaynak çeÅŸitliliÄŸimizle elektrik arzımız sorunsuz sürecek." ifadesini kullandı.
Milli Enerji ve Maden Politikasının en önemli parçası olan enerji arz güvenliÄŸi adına ÅŸimdiye kadar birçok projenin altına imza attıklarına iÅŸaret eden Dönmez, ÅŸöyle konuÅŸtu:
"Hepimizin bildiÄŸi üzere baca filtresi bulunmayan 13 termik santralle ilgili sürecin baÅŸladığını açıklamıştık. Bu santrallerin 3 tanesinde sorun olmadığını ve standartları saÄŸladıklarını da dile getirdik. Kapanan santrallerin ortalama saatlik üretim gücü 1883 megavattır. Bunu diÄŸer santrallerden karşılayacak yeteri kadar rezerv kapasitemiz mevcuttur."
AA
Yorum Yazın