Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak, "İVME Finansman Paketi"yle hammadde ve ara malı imalatı, makine imalatı ve tarım ana faaliyet alanlarına 30 milyar liralık finansman sağlanacağını söyledi.
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Ä°VME (Ä°leri, Verimli, Milli Endüstri) Finansman Paketi ile üç ana faaliyet alanına üç kamu bankasının katılımıyla yılsonuna kadar 30 milyar liralık bir finansman saÄŸlanacağını belirtti.
Bakan Albayrak, Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nde kamu bankaları aracılığıyla farklı sektörler için devreye aldıkları "Ä°VME Finansman Paketi" lansmanında yaptığı konuÅŸmada, göreve geldikleri ilk andan itibaren ekonomide kapsamlı bir deÄŸiÅŸim hedefini her platformda dile getirdiklerini söyledi.
Tüketimden, ithalattan ziyade, ihracata dayalı, katma deÄŸerli, teknolojik ürün üretimini önceleyen bir modeli benimseyeceklerini ifade ettiklerini anımsatan Albayrak, iÅŸte bu hedef doÄŸrultusunda gerek "Yeni Ekonomi Yaklaşımı (YEP)", gerek 3 yıllık yol haritası olan "Yeni Ekonomi Programı"nda bu hedef doÄŸrultusundaki stratejileri kamuoyu ile paylaÅŸtıklarını dile getirdi.
Albayrak, YEP'te, cari açığın düÅŸürülmesi amacıyla ilaç, kimya, petrokimya, enerji, makine/teçhizat ve yazılım sektörleri öncelikli yatırım yapılabilir alanlar olarak belirlediklerini hatırlattı.
Nisan ayında açıkladıkları "Yapısal DönüÅŸüm Adımları" paketinde de, kredilerin, belirlenen iÅŸte bu stratejik alanlara yönlendirileceÄŸini, teÅŸvik edileceÄŸini ifade ettiklerini belirtti.
Albayrak, konuÅŸmasını ÅŸöyle sürdürdü:
"Ä°ÅŸte bugün, bu hedef ve stratejiler doÄŸrultusunda daha emin adımlarla yürümemizi saÄŸlayacak, sektörümüzü bu hedefler doÄŸrultusunda destekleyecek çok önemli bir paketi devreye alıyoruz. Bu pakete, Ä°VME Finansman Paketi adını verdik. Yani Ä°leri, Verimli, Milli Endüstri Finansman Paketi. Ä°VME Finansman Paketi, dört temel özelliÄŸi taşıyan sektörleri hedefleyecek. Ä°thalat bağımlılığı yüksek, dış ticaret açığı veren, istihdama katkı oranı yüksek ve ihracat potansiyeli yüksek sektörlere bu paket kapsamında finansman saÄŸlanacak. Bu kapsamda stratejik öncelik, orta yüksek ile yüksek teknoloji ürünleri ve sektörlerinde olacak. 2002 sonrasında uyguladığımız politikalar neticesinde, 2002'de orta-ileri ve ileri teknolojili ihracatın payı ise yüzde 31 olan payı 2018 itibari ile yüzde 39,9 seviyelerine yükselmiÅŸtir.
Türkiye ekonomisinin yapısal dönüÅŸümünde kritik öneme sahip olan yüksek teknoloji ürünlerinin ihracat içerisinde sahip olduÄŸu payı, çok daha yukarı seviyelere taşıyabilmeliyiz. Bu baÄŸlamda, bu finansman paketinin stratejik önceliÄŸi orta yüksek ve ileri teknoloji ürünlerini içeren sektörleri güçlendirmek ve finansal ihtiyaçlarını karşılamak olacak. Finansman paketimiz ürün odaklı finansman yaklaşımını benimsiyor. Sadece sektör bazında deÄŸerlendirme yapılarak deÄŸil, dış ticaret açığına pozitif katkı saÄŸlama potansiyeli olan ürünlere finansman saÄŸlanacak. Bu sayede, ilgili ürünlerin uluslararası pazarlarda rekabet gücünün artırılması hedeflenecek ve böylece stratejik ürünlerin ihracat potansiyeli ortaya çıkarılmış olacak. Yerli üretim kabiliyetimiz güçlenecek, Türk sanayisinin teknik altyapısının daha da ileri seviyelere taşınması saÄŸlanacak."
"30 milyar liralık finansman sağlayacağız"
Berat Albayrak, küresel geliÅŸmelerin gölgesinde gittikçe güçleÅŸen finansman koÅŸullarına raÄŸmen, Türkiye ekonomisinin küresel ticari ve finansal belirsizliklerden minimum düzeyde etkilenmesini saÄŸladıklarını söyledi.
Sanayicinin ve yatırımcının finansmana eriÅŸimini kolaylaÅŸtıracak adımları attıklarını ve atmaya devam ettiklerini belirten Albayrak, bugün açıkladıkları Ä°VME paketinin de sanayicinin, üreticinin finansmana kolay eriÅŸimini uygun maliyetlerle mümkün hale getirmiÅŸ olacağını ifade etti.
Albayrak, paketle birlikte biraz önce özetlediÄŸi prensipler çerçevesinde üç ana faaliyet alanına üç kamu bankasının katılımıyla yıl sonuna kadar 30 milyar liralık bir finansman saÄŸlamış olacaklarını vurguladı.
Üç ana faaliyet alanı, hammadde ve ara malı imalatı, makine imalatı ve tarım olarak belirlendiÄŸini belirten Albayrak, "Ä°lk finansman alanımız hammadde ve ara malı imalatı. Bu alanda saÄŸlayacağımız iyileÅŸme, cari dengeye olumlu yönde çok önemli katkılar saÄŸlayacaktır. Bu alanda kimyasal/medikal (eczacılık) ürünler, plastik ve kauçuk ürünler; suni ve sentetik iplikler; kağıt, karton ve mukavva sektörleri olmak üzere 4 alt baÅŸlık belirlendi. Bu kapsamda; temel eczacılık ürünleri, boya maddeleri ve plastik hammaddeler vb. birçok sanayi ürünü desteklenmiÅŸ olacak." diye konuÅŸtu.
Albayrak, baÅŸta sayılan 4 ana baÅŸlığın altında, birincil formda plastik hammaddeleri, organik temel kimyasallar, suni sentetik elyaf baÅŸta olmak üzere uçucu yaÄŸlara, inorganik temel kimyasal maddelere kadar 21 alt baÅŸlıkta hammadde ve ara malı üretiminin destekleneceÄŸini söyledi.
Bu kapsamda desteklenecek ürünlerin Türkiye'nin ithalatındaki payının 28,2 milyar dolar olarak dikkati çektiÄŸini belirten Albayrak, bu büyüklükte bir ithalatın çok çok aÅŸağı çekebileceÄŸinizi kaydetti.
Albayrak, hammadde ve ara malı üretiminde 2 yıla kadar anapara geri ödemesiz -azami 10 yıl olmak üzere- 150 milyon TL'ye kadar yatırım kredisi saÄŸlanacağını ve bunun yanı sıra, 1 yıla kadar anapara geri ödemesiz -azami 5 yıl olmak üzere- 30 milyon TL'ye kadar iÅŸletme kredisi verileceÄŸini dile getirdi.
Albayrak, desteklenecek ikinci ana faaliyet alanının makine imalatı olacağını aktararak, "2010-2018 döneminde makine teçhizat sektöründe dış ticaret açığı ortalama 23 milyar dolar düzeyinde gerçekleÅŸti. Bu alanda, 'elektrikli makine ve aksamları', 'bilgisayar, elektronik, optik', 'motorlu taşıtların aksam ve parçaları', 'motor ve aksamları', 'genel endüstri makine ve aksamları' ve 'elektrikli teçhizat makineleri'nden oluÅŸan altı sektör destek kapsamında önceliklendirilecek." bilgisini verdi.
Albayrak, bu baÅŸlıklar altında; musluk valf/vana, motor ve türbin, tarım ve ormancılık makineleri, elektrik motorları, jeneratörler ve transformatörler gibi 22 alt baÅŸlıkta üretimi destekleyeceklerini dile getirerek, ÅŸunları kaydetti:
"Tüm bu 22 alt baÅŸlıktaki ithalatımıza baktığımızda yaklaşık 18 milyar dolarlık bir ithalat gerçekleÅŸtiriyoruz. Hammadde ve ara ürün ithalatındaki kalemlerin toplamı bu iki baÅŸlıkta toplamda 46,2 milyar doların üzerindeki cari açık etkisini kırabilmeyi amaçlıyoruz. Makine imalatı finansmanında 2 yıla kadar anapara geri ödemesiz, azami 10 yıl olmak üzere, 150 milyon TL'ye kadar yatırım kredisi saÄŸlanacak. Bunun yanında, 1 yıla kadar anapara geri ödemesiz, azami 5 yıl olmak üzere, 30 milyon TL'ye kadar iÅŸletme kredisi verilecek."
AA
Yorum Yazın