Sağlık Bakanı Recep Akdağ TVNET'te önemli açıklamalarda bulundu. İlaçtaki zammın vatandaşa yansımayacağını müjdeleyen Bakan Akdağ, 2017 yılında 16 bin 500 sağlık personeli, 13 bin doktor ve 17 bin şirket personeli istihdam edileceğini açıkladı.
SaÄŸlık Bakanı Recep AkdaÄŸ TVNET'te önemli açıklamalarda bulundu. Referandum süreciyle ilgili konuÅŸan AkdaÄŸ, milletin bekası için güçlü bir yürütmeye ihtiyaç olduÄŸunu söyledi. 14 yıl önce hastanelerde 8 kiÅŸiye bir yatak düÅŸtüÄŸünü söyleyen Bakan AkdaÄŸ, adeta otel odasına benzeyen ÅŸehir hastanelerini anlattı. Ä°laçtaki zamların vatandaÅŸa yansımayacağını kaydeden AkdaÄŸ, 2017'de 16 bin 500 kiÅŸinin istihdam edileceÄŸini ifade etti.
Bakan AkdaÄŸ'ın konuÅŸmasında öne çıkan baÅŸlıklar ÅŸöyle:
'Ciddi bir mücadele içerisindeyiz'
"Åžükürler olsun huzurlu bir dönemdeyiz. Referanduma giderken ülkenin huzur içinde olması çok önemli. Türkiye üzerinde emeli olan taÅŸeron güçler terör örgütlerini kullanıyorlar. Biz ciddi bir mücadele içerisindeyiz.
Bugün yasama ve yürütme o kadar iç içe ki. Sürekli olarak bizim ayağımıza çelme takan bir sistem var. Biz koÅŸmaya çalışıyoruz. Birileri sürekli saÄŸdan soldan çekiÅŸtiriyor. Bir bardak suda fırtına koparmaya çalışıyorlar. AK Parti'nin 14 yıllık geçmiÅŸi millete hizmet içindir. Milletin bekasıyla ilgili ciddi bir deÄŸiÅŸime ihtiyaç var. Güçlü bir yürütmeye ihtiyaç var. Vatandaşımızda bunu görüyor.
Sağlık Bakanlığının hizmetlerinde 3 ana başlık
SaÄŸlık Bakanlığının hizmetlerini sınıflandırırsak 3 baÅŸlık altında görüyoruz. Birincisi saÄŸlığımızın geliÅŸtirilmesi, özellikle fertler olarak hayat tarzlarımızı iyileÅŸtirmesi. SaÄŸlık Bakanlığının buna destek vermesi. Tütünle mücadelede olduÄŸu gibi. Yeni dönemde güçlü bir ÅŸekilde devam ediyoruz. Buna saÄŸlıkta dönüÅŸümün ikinci dönemi diyoruz. Ä°kincisi aile hekimi seviyesinde yaptığımız hizmetler var. Üçüncüsü de hastanecilik konusu.
'8 kiÅŸiye bir yatak düÅŸüyordu'
AK Parti yönetime geldiÄŸinde kamu hastaneleri inanılmaz kötüydü. Hamam böcekleriyle mücadele edilen, 8 kiÅŸinin bir yatakta yattığı, saatlerce kuyrukta beklenen bir yerdi hastaneler.
Otoparka gittiÄŸinizde size yardımcı olan vale olacak, hastaneye gittiÄŸinizde sizi özel eÄŸitimli insanlar karşılayacak.SaÄŸlıkta dönüÅŸümden önce kayın pederimi Ankara'da bir hastaneye getirmiÅŸtik. ArÅŸivden bir dosya istediler. Ben o zaman üniversitede doçenttim. ArÅŸivin yerini ararken birine sormaya çalışıyorsunuz. Cama yazı asmışlar, 'Burası danışma deÄŸildir' Kime soracağız, birinin yardımcı olması gerekiyor.
Hastanelerde banyosu olan, refakatçiyi rahat ettiren adeta otel odası gibi odalar olacak. SaÄŸlıkta dönüÅŸümün ikinci fazlını taçlandıracağımız proje ÅŸehir hastaneleridir. 56 bin yatak kamu için yapıyoruz, 41 bin yatak kamu-özel ortaklığıyla yapıyoruz. 2020'lere vardığımızda Türkiye'de kamuya ait bütün yataklar, ÅŸehir hastaneleri vizyonuyla oluÅŸturulmuÅŸ olacak.
Gereksiz sezaryene ceza yolda
Gereksiz sezaryen anneleri ve bebeklerini riske atan bir iÅŸlem. Sezaryen ihtiyaç olduÄŸunda hayat kurtarır. Bunun için imkanı oluÅŸturmuÅŸ durumdayız Türkiye'de. Ama bunun anlamı normal doÄŸum yapabilecek bir insanın sezaryenle bebeÄŸinin alınması deÄŸildir. Anneler bunun önemini bilmeyebilirler. Ä°ÅŸ yükü bize düÅŸüyor. Sezaryen oranlarının artışında anneleri suçlayıcı tavır içine girenler var. Bu iÅŸi yüksek oranda yapan hastaneler 'Aileler istiyor' diyor. Dolayısıyla biz ÅŸunu yapıyoruz, ihtiyaç olmadığı anda sezaryen oranlarının yüksek olduÄŸu hastanelerde, bilimsel ölçülere istinaden, bunları deÄŸerlendireceÄŸiz. En yüksek oranda cezalandıracağız. Bu iÅŸin ticarileÅŸmesine izin veremeyiz. Önümüzdeki birkaç ay içinde uygulamalara baÅŸlayacağız. Biz anne ve bebeÄŸi korumak zorundayız. Ä°nsanlığın en güzel hadiselerinden biri olan doÄŸumun ticarileÅŸmesine izin vermeyeceÄŸiz. Ä°dari para cezası hastaneler için, yüksek oranda sezaryen yapan ekipler de eÄŸitime alınacak.
'Ä°laçta stok sıkıntısı yok'
Ä°laç depolarından ve eczanelerde bir stok problemi görmedik. Bazı ilaçlar bulunmuyor diyor. Ä°laçların bir buçuk katı stoÄŸunun olduÄŸunu gördük. Bunun kesinlikle söylendiÄŸi gibi olmadığını gördük. Türkiye'de ilaç bulunuyor. Çok nadiren, az kullanılan ilaç dediÄŸimiz, piyasada daralmaya baÅŸladığında önceden önlemlerini alıyoruz.
Zam dediÄŸimiz husus da vatandaÅŸa yansımayacak. Ä°lacın yüzde 95 kısmını Sosyal Güvenlik Kurumu ödüyor. Türkiye'de ilaç çok ucuz. Piyasaya yansıyan döviz kuru ilaçlara yansımayacak. Bizim için önemli olan devletin kaynaklarını, milletin prim olarak ödediÄŸi kaynakları olabildiÄŸince hesaplı kullanmak.
'Antibiyotik kullanımı bir ayda yüzde 20 azaldı'
Bu sezaryen ile ilgili konuya çok benziyor. Tıp sonuçta bir bilim ve bilimin doÄŸru ÅŸekilde kullanılması gerekiyor. Gereksiz sezaryen anneye zarar veriyorsa gereksiz antibiyotikte zarar veriyor. Birçok yan etkisi var. Hatta bazen çok ilginç yan etkileri var. Bunlar ölümcül olabiliyor. Ä°htiyaç olduÄŸunda kullanılması gerekiyor. Türkiye'de antibiyotik kullanımı zirveye çıkmış durumdaydı. Üst solunum yolları enfeksiyonları için çok sık antibiyotik kullanılıyordu. Yıllardır mücadele ediyorduk, çok baÅŸarılı olduÄŸumuz söylenemezdi. Doktorlar artık 'Beta' mikrobunu hemen tespit edecek. Çünkü yalnızca bu mikrop için antibiyotik gerekiyor. Nezle olursanız, grip olursanız size antibiyotik gerekmez. Åžimdi hastanın başında 3 dakika içinde tespit edecek. Bir ay olmadı uygulama baÅŸlayalı Türkiye'de yüzde 20 kullanım azaldı. Aynı zamanda bu bir tasarruf. Biz bu iÅŸin tasarrufunda deÄŸiliz, vatandaşımızı korumak zorundayız.
16 bin 500 kiÅŸi istihdam edilecek
Maliye Bakanlığımız ile yaptığımız görüÅŸmelerde 16 bin 500 kiÅŸi için anlaÅŸmış durumdayız, 2017 yılı için. 16 bin 500'ün üstüne eklemek istiyorum. Çünkü yeni hastaneler yapıyoruz, yoÄŸun bakımlarımızı düzenliyoruz. 3 bin 900'ü hemen önümüzdeki ay alım iÅŸlemini tamamlayacağız. Kalan kısmını da yıl içerisinde. 16 bin 500 kiÅŸinin içinde doktorlar yok. Çünkü doktorlar Maliye Bakanlığı ile istihdam edilmiyor. AÅŸağı yukarı 13 bin doktor istihdam edeceÄŸimizi düÅŸünüyoruz. Tahminen 17 bin civarında da ÅŸirket çalışanı istihdam edeceÄŸiz. SaÄŸlık meslek liseleri ve saÄŸlık bölümünden üniversite mezunu var. DoÄŸrusu biz hem hakkaniyet açısından daha uzun süreli eÄŸitim alma açısından üniversite mezunlarına ağırlık vereceÄŸiz. Lise mezunlarını da istihdam etmeye çalışacağız.
'Sağlıklı Hayat Merkezi' vatandaşı rahatlatacak
Daha donanımlı aile saÄŸlığı merkezlerinin sayılarını artıracağız. SaÄŸlıklı Hayat Merkezi dediÄŸimiz merkezler oluÅŸturuyoruz. Aile hekimine gidip ihtiyaçlarınızı görüyorsunuz. Bu ÅŸekilde oturulan yerlerin kalabalıklığına göre, aile saÄŸlığı merkezinin orta noktasına SaÄŸlıklı YaÅŸam Merkezi yapacağız. Aile saÄŸlığına gittiniz diyelim ki ÅŸeker hastalığınız var, size eÄŸitim vereceÄŸiz ya da gebe okulumuz olacak. Aile saÄŸlığı merkezimizden saÄŸlıklı yaÅŸam merkezine servisle götürülecek. Diyetisyen, egzersiz salonları,röntgen, ultrason imkanlarımız olacak. Size belki beden eÄŸitimi öÄŸretmenleri size evde nasıl egzersiz yapacağınızı anlatacaklar. AÅŸağı yukarı bine yakın SaÄŸlıklı YaÅŸam Merkezi 2019'a kadar tamamlanacak. Belki yüzde 10'u arsa sıkıntısından dolayı bitmeyebilir. Bizim yatırım açısından hiçbir problemimiz yok, büyük kentlerde arsa sıkıntımız var.
Sigarayla mücadele konusunda DSÖ tarafından ÅŸampiyon ilan edildik. Sigara kapalı dolaplara girecek ve düz paket ile satılacak. Denetlemeleri artırmamız lazım. ''YeÅŸil Dedektör' uygulaması geliÅŸtirdik, YeÅŸilay ile beraber. Telefonunuza 'YeÅŸil Dedektör' uygulamasını indiyorsunuz. Telefon açmanıza da gerek yok, bulunduÄŸunuz yerde bir ihmal varsa konum atıyorsunuz."
yenisafak.com
Yorum Yazın