11. Kalkınma Planı TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edildi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, "Normal şartlarda yıl sonuna kadar tamamlanması planlanan 'Dijital Türkiye Versiyon 1.0', 6 ay erken tamamlanarak, kapsamdaki hizmetler Dijital Türkiye’ye entegre edilmiştir." dedi.
BMM Plan ve Bütçe Komisyonunda görüÅŸülen 11. Kalkınma Planı kabul edildi.
CumhurbaÅŸkanı Yardımcısı Fuat Oktay, görüÅŸmelerde milletvekillerinin sorularını yanıtladı.
Oktay, 11. Kalkınma Planı'nı rekabetçi üretim ve verimliliÄŸe odaklanarak hazırladıklarını belirterek, "Ülkemizin teknolojide dışa bağımlılığının azaltılmasını ve buna baÄŸlı olarak imalat sanayisinde yapısal dönüÅŸümü saÄŸlayabilmek için sektörel önceliklendirme yaklaşımını ortaya koyduk. Bu çerçevede, imalat sanayisindeki tüm sektörlerin ticaret, üretim, katma deÄŸer, istihdam ve teknoloji düzeylerini karşılaÅŸtıran ve sektörler arası ileri ve geri baÄŸlantılarının analizini yapan çalışmalarla ülkemize orta ve uzun vadede rekabet gücü kazandırarak daha hızlı bir büyümeye yöneltecek sektörleri belirledik." diye konuÅŸtu.
Bu kapsamda, plan dönemi sonunda imalat sanayi ihracatını 158,8 milyar dolardan 210 milyar dolara çıkarmayı, yüksek teknolojili sektörlerin ihracat içerisindeki payını yüzde 3,5’ten yüzde 5,5’e, orta-yüksek teknolojili sektörlerin ihracat içerisindeki payını ise yüzde 36,4’ten yüzde 44,2’ye çıkarmayı hedeflediklerine dikkati çeken Oktay, sanayileÅŸme sürecinin güçlü bir finansal yapı ile desteklenmesi için KOSGEB desteklerinin imalat sanayi içerisindeki payını yüzde 48’den yüzde 75’e, Türk Eximbank desteklerinin ihracata oranını da yüzde 26’dan yüzde 29’a çıkaracaklarını kaydetti.
Oktay, aynı ÅŸekilde kalkınma yatırım bankacılığı kredi hacmini yüzde 8,1’den yüzde 12’ye çıkaracak ÅŸekilde kaynak saÄŸlamayı hedeflediklerini vurguladı.
SanayileÅŸmenin hızlandırılması amacıyla belirlemiÅŸ oldukları öncelikli sektörlerin imalat sanayi içerisindeki payını da yüzde 35’ten yüzde 43,4’e çıkaracaklarına iÅŸaret eden Oktay, "Kalkınma Planı döneminde 'Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı'nı ülkemizin ihtiyaçları ve kaynakları çerçevesinde öncelikli sektörlerde belirlenecek ürünlerde entegre bir biçimde hayata geçirerek sektörel önceliklendirmeye dayalı daha hızlı bir ekonomik büyüme patikasına ulaÅŸmayı saÄŸlayacağız." ÅŸeklinde konuÅŸtu.
YeniÅŸafak
Yorum Yazın