Hikmet BAYDAR

Hikmet BAYDAR

Mail: yazarlar30@teknikelektrik.com

Ocak Ayı Sanayi Üretimi Analizi

Sanayi üretiminin Ocak ayında ihracatçı sektörler öncülüğünde ivme kazandığı görülüyor. Takvim etkisinden arındırılmış endeks yıllık %7,3’lük bir artışı ortaya koyarken, mevsimsellikten arındırılmış  rakama göre aylık bazda %1,1’lik bir artış gerçekleşti (önceki: %0,2). Şubat ayına ilişkin öncü göstergeler –PMI endeksi ve TİM ihracat verisi-ise üretimdeki artışın ihracata yönelik sektörler aracılığı ile devam edebileceğinin sinyallerini vermişti. 2014 yılında büyüme kompozisyonunun da ihracat ağırlıklı olmaya devam etmesini bekliyoruz.
 
Ocak ayında  sanayi üretimi (takvim etkisinden arındırılmış) yıllık olarak %7,3 ile beklentilerin (%2,9) oldukça üzerinde ve son 27 ayın en hızlı oranında arttı. Aralık ayında da %7 artmış olan sanayi üretiminde ivmelenmenin sürdüğü dikkat çekiyor. Global durgunluğun konuşulduğu bir ortamda bu veriler son derce anlamlıdır.

Mevsimsellikten arındırılmış verilere bakıldığında ise daha ılımlı bir iyileşme söz konusu: Aylık artış %1,1.
 
Kalem bazında incelendiğinde ise üretim artışının genele yayılmadığı görülüyor: Ara malı ve dayanıksız tüketim malı üretimindeki artışların öne çıktığını söylemek yanlış olmayacaktır.

- Dayanıklı tüketim malları Aralık: %-0,2  Ocak:  %-3,5
 
- Yatırım malları Aralık: %0,0 Ocak:  %-1,7

- Ara malları Aralık:  %-1,5 Ocak: + %3,4 (endeks içindeki ağırlığı %38)

- Dayanıksız tüketim malları Aralık: + %1,5  Ocak: + %1,9
  (endeks içindeki ağırlığı %24)


Sektörel olarak bakıldığında da karışık bir resim olduğu görülüyor. Ana metal sanayi, gıda ve enerji sektörlerinde üretim azalırken, başta motorlu kara taşıtları olmak üzere, giyim ve elektronik sektörlerinde toparlanma olduğu görülüyor. Ara malı tedariği yapanlar ve üreticiler stok eritmiş olabilirler. Bu durum stoğun nakde dönülmesi anlamına gelebilmesi nedeniyle olumsuz olmayabilir. Zira müşterilerinde üretim artışı devam ediyor.

Ocak ayı dış ticaret verileri de ihracatın artmaya başladığını, iç talepteki yavaşlamayla beraber ithalatın hız kesmeye başladığını ortaya koymuştu. Ocak ayında sanayi üretiminde beklentilerin üzerinde gerçekleşen artışın iç talepten ziyade ihracat kaynaklı olduğunu düşünüyoruz. Bu durum gelecekte de cari açığın düşmeye devam edebileceği anlamına gelmektedir. Bu veri kur üzerindeki baskının azalması anlamına gelmektedir.

Şubat ayına ilişkin tüketici güven endeksleri, tüketici kredileri ve otomobil satışları gibi veriler iç talebin zayıflamaya devam ettiğini ortaya koyuyor. İmalat sanayine ilişkin beklentileri gösteren PMI endeksinin güçlü seyri ve öncü ihracat rakamlarının artışa işaret etmesi nedeniyle Şubat ayında da ihracatın sanayi üretimini destekleyeceğini değerlendiriyoruz. Büyüme kompozisyonundaki bu resmin 2014 yılın geneline yayılmasını bekliyoruz.

Saygılarımızla,

Facebook Yorum

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar