Hikmet BAYDAR

Hikmet BAYDAR

Mail: yazarlar30@teknikelektrik.com

İnşaat Sektöründe Neler Oluyor?

 

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış İnşaat Ciro Endeksi, 2014 yılı I.çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre %16,1 oranında arttı. Takvim etkilerinden arındırılmış İnşaat Ciro Endeksi ise bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %32,0 oranında arttı. 


Grafikte de görüleceği üzere mevsim ve takvim etkilerinden arınmış inşaat sektörü ciro endeksinde yukarı yönlü eğilim güçlenerek devam etmektedir. Enflasyon oranıyla karşılaştırıldığında bir önceki yıla göre gerçekleşen %32 oranında artış oldukça yüksek bir rakamdır. 


Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış İnşaat Üretim Endeksi ise, 2014 yılı I. çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre %1,1 oranında arttı. Takvim etkilerinden arındırılmış İnşaat Üretim Endeksi ise bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %6,1 oranında arttı. 


Aşağıdaki grafikte de görüleceği üzere, üretim artışı ciro rakamlarıyla örtüşmemektedir. Bu durum bizi maliyet artışlarından kaynaklanan bir ciro olabileceği yönünde kuşkuya düşürmektedir. Konut Satış İstatistiklerine baktığımızda; Türkiye’de 2014 Mayıs ayında 90 377 konut satıldığını görüyoruz. Konut satışlarında 2014 Mayıs ayında, İstanbul 17 852 konut satışı ile en yüksek paya (%19,8) sahip oldu. Satış sayılarına göre İstanbul’u, 11 004 konut satışı (%12,2) ile Ankara, 5 877 konut satışı (%6,5) ile İzmir izledi. Konut satış sayısının düşük olduğu iller sırasıyla 11 konut ile Ardahan, 12 konut ile Hakkari ve 14 konut ile Bayburt oldu. 


2013 ve 2014 yılları aylık bazda konut satış verilerine baktığımızda; 2014 konut satışlarının 2013 yılının genel olarak altında kaldığını görmekteyiz. 


Böylece üretim artışının düşük olmasının nedenini de buradan anlayabiliyoruz. Satışlar genel olarak bir önceki yılın altında seyretmektedir. 


TÜİK tarafından hazırlanan Bina İnşaatı Maliyet Endeksi (BİME), Ocak–Şubat–Mart aylarını kapsayan 2014 yılı birinci çeyreğinde, toplamda bir önceki çeyreğe göre %5,8, bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %11,3 ve dört çeyrek ortalamalarına göre ise %7,2 arttı. BİME’de 2014 yılı birinci çeyreğinde işçilik endeksi bir önceki çeyreğe göre %4,1, malzeme endeksi ise%6,3 arttı. Bir önceki yılın aynı çeyreğine göre işçilik endeksi %8,8 ve malzeme endeksi %12,1 arttı.


Bina İnşaatı Maliyet Endeksi Değişim Oranları (2005=100), I. Çeyrek, 2014 


Tablodan da anlaşılacağı üzere bir önceki yılın aynı çeyreğine göre işçilik maliyeti %8.8, malzeme ise %12.1 artarak toplam maliyetin %11.3 artmasına neden olmuştur. Ciroların yükselmesinin bir nedeni yaşanan maliyet artışlarıdır. 


TÜİK tarafından hazırlanan İnşaat İşgücü Girdi Endeksleri, I. Çeyrek: Ocak- Mart, 2014 verilerine göre; İnşaat sektöründe istihdam %2,3 azaldı. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış İnşaat İstihdam Endeksi 2014 yılı I. çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre %2,3 oranında azaldı. Takvim etkilerinden arındırılmış İnşaat İstihdam Endeksi ise, bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %6,3 oranında azaldı. 


Aşağıdaki grafik inşaat sektöründe istihdam yapısındaki gelişmeyi çok net bir şekilde göstermektedir. 


Verilere göre İnşaat sektöründe çalışılan saat %2,3 azaldı. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış İnşaat Çalışılan Saat Endeksi 2014 yılı I. çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre %2,3 oranında azaldı. Takvim etkilerinden arındırılmış İnşaat Çalışılan Saat Endeksi ise, bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %7,0 oranında azaldı. 


Yukarıdaki tabloda da görüldüğü üzere; İnşaat işgücü girdi endekslerine göre yıllık bazda istihdam %6.3, çalışılan saat %7 azalırken, brüt ücret-maaşlar ise %7.8 artmıştır. 


Sonuç olarak; Yüksek ciro artışı varmış gibi görünen inşaat sektöründe artan cironun maliyet yükselişinden dolayı fiyatların yükselmesinden kaynaklandığı, üretimin çok düşük seyrettiği, çalışılan saat ve istihdam gibi önemli verilerde ise düşüş olduğu gözlemlenmektedir. 


Böyle bir sektörde özellikle belli bir ölçeğin üzerinde iş yapan firmalar öz kaynak eksikliği nedeniyle kredi kullanıyor iseler, nakit dengelerinin tutmama riski nisbeten artmış durumdadır. Faizlerin düşürülmesine ve kredi temin kolaylığına şiddetle ihtiyaç duyulduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Saygılarımızla,

Facebook Yorum

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar