Hikmet BAYDAR

Hikmet BAYDAR

Mail: yazarlar30@teknikelektrik.com

Dış Ticaret Endeksleri, Temmuz 2014 Verilerinin Analizi

Türkiye İstatistik Kurumunca 12 Eylül günü açıklanan verilere göre; İhracat birim değer endeksi Temmuz ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %1,9 arttı. Endeks bir önceki yılın aynı ayına göre, “gıda, içecek ve tütün”de %6,8, “ham maddelerde (yakıt hariç)” %2,8, “yakıtlar”da %0,1 ve “imalat (gıda, içecek, tütün hariç) sanayi”nde %1,3 arttı.


İthalat birim değer endeksi ise Temmuz ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %0,5 arttı. Endeks bir önceki yılın aynı ayına göre, “gıda, içecek ve tütün”de %0,1, “ham maddelerde (yakıt hariç)” %0,5 ve “imalat (gıda, içecek, tütün hariç) sanayi”nde %1,3 artarken, “yakıtlar”da %0,6 azaldı.


İhracat miktar endeksi Temmuz ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %0,8 arttı. Endeks bir önceki yılın aynı ayına göre, “gıda, içecek ve tütün”de %14,9 ve “ham maddelerde (yakıt hariç)” %12,7 ve “yakıtlar”da %5,4 azalırken, “imalat (gıda, içecek, tütün hariç) sanayi”nde %0,5 ve “SITC’de başka yerde sınıflandırılmayan mallar”da %164,4 arttı.


İthalat miktar endeksi ise Temmuz ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %14 azaldı. Endeks bir önceki yılın aynı ayına göre, “gıda, içecek ve tütün”de %9,8, “ham maddelerde (yakıt hariç)” %6,2, “imalat (gıda, içecek, tütün hariç) sanayi”nde % 12,9 ve “SITC’de başka yerde sınıflandırılmayan mallar”da %86,4 azalırken ve “yakıtlar”da %3,9 arttı.


Yukarıda açıkça görüldüğü üzere;

İhracat birim değerindeki %1.9 artışın ithalat birim değer artışından (%0.5) daha fazla olması, İhracat miktar endeksinde %0.8 artışa rağmen ithalat miktar endeksinin %14 düşmesi Temmuz ayında geçen yıl Temmuz ayına göre cari açığın beklenenin altında gelmesine destek vermiştir.


Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış verilere göre ise ihracat miktar endeksi %8 artarken ithalat miktar endeksi %0.8 artmış görünüyor.


İhracat miktar endeksinde artışın düşük olması global konjonktürde durgunluğun ne kadar fazla olduğunu bize göstermektedir. İthalat miktar endeksindeki düşüş nedeniyle, ağırlıklı ara malı ithalatı yapan sanayimizde, önümüzdeki günlerde global daralmanın fazlaca hissedilebileceğini söylemek yanlış olmayacaktır.


Bu durumda pazarlama ve satış politikalarının gözden geçirilmesi ve bu birimlerde etkinliğin artırılması için ciddi politikalar geliştirilmesi gerekmektedir.


Saygılarımızla,

Facebook Yorum

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar