Kayseri Şehir Hastanesi Başhekimi ve Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. İlhami Çelik koronavirüs salgınında tartışmalara neden olan toplum bağışıklığı hakkında açıklamalar yaptı..
Kayseri Åžehir Hastanesi BaÅŸhekimi ve Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ä°lhami Çelik "Kitle bağışıklığında Türk toplumunun en az yüzde 50 ila 70'i enfekte olursa bu virüs ortadan kalkmış olur" dedi. Ä°lhami Çelik, bu durumda en az 3-5 milyon kiÅŸinin vefat edebileceÄŸini açıklayarak “Virüsü bitirirken acı bedeller yaÅŸamamak için çalışıyoruz” dedi.
Bulunacak aşı yan etki gösterirse ve daha fazla zarar verirse bir anlamı kalmayacağını söyleyen Çelik, “Dünya nüfusu 8 milyara yaklaÅŸtı. Åžu anda enfekte olan kiÅŸi sayısı 7 milyon. 8 milyar ile 7 milyonu kıyasladığımızda, rakamın bir anlamı yok. Dolayısıyla bu dünyada 8 milyara yakın insanın duyarlı olduÄŸunu görüyoruz bu virüse karşı. Bunu yok etmenin olası ÅŸartları ise çok iyi antiviral bir ajan olmak gerekir bu virüsü önlemek için ya da aşı geliÅŸtirmek gerekir bağışıklık gücünü artıracak, koruyucu gücü fazla olacak veya tüm toplum enfekte olacak. Bizim kitle bağışıklığı dediÄŸimiz ÅŸey budur.
BÜTÜN ÇABAMIZ ACI BEDELLER ÖDEMEMEK Ä°ÇÄ°N
Kitle bağışıklığında Türk toplumunun en yüzde 50 ila 70’i enfekte olursa bu virüs ortadan kalkmış olur. Ama bunun maliyeti çok fazla. Türkiye’de 83 milyon enfekte olduÄŸu zaman belki en az 3-5 milyon kiÅŸinin vefat etmesi anlamına gelecektir. Bu çok acı bir bedel olur. Bizim bütün çabalarımız bu acı bedelleri ödemeyelim diye uÄŸraşıyoruz.
YaÅŸayan hastalarda kalıcı bedellerin olduÄŸunu görmekteyiz. Çok sevdiklerimizin bu dünyadan göçüp gitmesine kimsenin gönlü razı olmaz. Sayıdan çok bizim bu insanlarımıza bir birey olarak düÅŸünmemiz gerekir. Her birey bir can, bir deÄŸer, bir anne, bir baba bunları öyle görmek lazım. Rakamlara bakarak hastanın ciddiyetini yorumlamak çok doÄŸru deÄŸil. Her vefat eden kiÅŸi birisinin büyük bir kaybıdır.
2025 YILINA KADAR SÜRMEZ
Aşı çalışmaları için henüz vakit var. Ä°nsan ve hayvan deneyleri yapıldı bir kısmında. Ä°nsan deneyleri aÅŸamasına geldik özellikle. Aşının koruyucu etkisinin görülmesi gerekiyor bu insanlarda ve daha önemlisi bu aşıların yan etkisinin olmadığını göstermesi lazım. EÄŸer aşı ile insana daha fazla zarar vereceksek bunu yapmanın bir anlamı yok. Henüz etkili bir antiviral ajan bulunmuÅŸ deÄŸil. Bu ilaç virüsü öldürüyor, insanı iyileÅŸtiriyor diyebileceÄŸimiz bir ilaç yok. Bu konuda çalışmalar devam ediyor. Sabretmemiz gerekiyor. Bu salgının ne kadar devam edeceÄŸi bilinmiyor ama çeÅŸitli örneklemeler var. 2025 yılını dahi telaffuz edilen örnekler var ama biz o kadar süreceÄŸini sanmıyoruz. En az 1 seneden fazla süreceÄŸi tahmin edilebilir” dedi.
Nethaber
Yorum Yazın