Sultanahmet müze olsun” diyenlerin milli şefi de dolmabahçe’yi müzeye çevirmişti

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Sultanahmet müze olsun” diyenlerin milli şefi de dolmabahçe’yi müzeye çevirmişti
Fethin sembolü Ayasofya Camii’ni müzeye çevirerek aidiyet şuurumuza büyük darbe vuran CHP zihniyetinin, 1948 yılında Dolmabahçe Camii’ni İsmet İnönü’nün emriyle müzeye dönüştürdüğü, Sultanahmet Camii’ni ise resim galerisi yapmak için büyük çaba harcadığı ortaya çıktı.

Ayasofya Camii’ni müzeye çevirerek aidiyet şuurumuza büyük darbe vuran CHP zihniyetinin, Dolmabahçe Camii’ni müze, Sultanahmet Camii’ni de resim galerisi yapmak için çalışmalar yürüttüğü ortaya çıktı. İnönü’nün emriyle 1948 yılında Deniz Müzesi’ne çevrilen Dolmabahçe Camii 1967 yılına kadar kapalı kaldı.

Ayasofya’yı müzeye çeviren CHP’nin Sultanahmet Camii ve Dolmabahçe Camii’ni de asil hüviyetinden koparmak için çalışmalar yaptığı ortaya çıktı. Medeniyet bilincimizin mümtaz eserleri olan Sultanahmet Camii’nin resim galerisi, Dolmabahçe Camii’nin ise müze yapılması için, çok ciddi çalışmalar yürütüldüğü bildirildi. Resim galerisi olarak düşünülen İslam şaheseri Sultanahmet Camii’nin, sergilenecek resimlerin daha iyi ışık alabilmesi adına kubbesinin bile delinmek istendiği kaydedildi.

 

 

 

Dolmabahçe camii de müze

Araştırmacı tarihçi yazar Şükrü Altın, “Türkiye bugün Ayasofya’yı tartışırken İstanbul’un simgelerinden biri olan Dolmabahçe Camii, İsmet İnönü’nün onayı ile Deniz Müzesi yapıldı. Cami Diyanet’in çabalarıyla 1966’da yeniden ibadete açıldı. Osmanlı-İslam uygarlığının izlerini taşıyan Sultanahmet Camii’ni sanat galerisine dönüştürmeye kalkıştılar. Bunun için de caminin kubbesini delmeyi bile düşündüler” dedi. Şanlı tarihimizin izlerinin silinmeye çalışıldığını hatırlatan Altın, “Tarihimizi, kültürümüzü unutturmak isteyenler ardı arkası kesilmeyen istekleriyle İslami geleneklerimizi, müziğimiz, mimarimiz, törelerimiz değiştirmeye kalkıştılar. Osmanlı hayranı mimarlarımız ve halkın tepkisinden korkularak bundan vazgeçildi. Yine İnönü döneminde camilerimizin bazıları ahır ve depo olarak kullanıldı” şeklinde konuştu.

 

Yaniakit


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Türkiye'den tüm Akdeniz'e müdahale mesajıÖnceki Haber

Türkiye'den tüm Akdeniz'e müdahale mesaj...

Avrupa, Türkiye ve Rusya'nın şovunu izliyorSonraki Haber

Avrupa, Türkiye ve Rusya'nın şovunu izli...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar