Dicle Elektrik tarafından dağıtım hizmeti verilen Güneydoğu illerinde yaşanan kayıt dışı elektrik kullanımı ve bunun neden olduğu olağanüstü israf, sık sık gündeme geliyor
Åžanlıurfa’da çekilen bazı fotoÄŸraflar ise israfı gözler önüne serdi.
Åžanlıurfa’da çekilen bu fotoÄŸraf, enerji ile birlikte suyun nasıl israf edildiÄŸini, üstelik bu yüzden ülkemize ait son derece verimli, bir o kadar da deÄŸerli toprakların nasıl baÅŸka bir ülkeye akıp gittiÄŸini açık biçimde ortaya koyuyor. Dicle Elektrik Dağıtım, tarımsal sulama alanında kayıt dışı olarak kullanılan milyarlarca kilovat saat (KWH) elektriÄŸin, yaÅŸanan bu durumda önemli etki oluÅŸturduÄŸunu bildirerek, çiftçilerden destek istedi.
Harran ve Akçakale’den geçerek Suriye topraklarına uzanan suyun geçtiÄŸi yer aslında bir drenaj kanalı. GAP ile birlikte bereketli topraklar suyla buluÅŸtuÄŸu 1995’te açılan kanal, sulama için yer altından kayıt dışı elektrik ile gereÄŸinden çok daha fazla su çekilmesi yüzünden özellikle yaz aylarında yer yer geniÅŸliÄŸi 50 metreye ulaÅŸan bir nehre dönüyor. Gerek kayıt dışı elektrik kullanılarak yer altından çekilen sular, gerekse barajlardan kanallar aracılığı ile genel sular, bilinçsizce yapılan vahÅŸi sulama yüzünden tarlalardan taşıyor. TaÅŸan bu sular, son derece verimli olan üst tabakayı oluÅŸturan toprağı da alarak bu kanallara taşıyor. Böylece Harran ve Akçakale ovalarının bereketli toprakları, bir o kadar deÄŸerli olan su ile birlikte saniyede 40 metreküpün üzerinde Suriye’ye akıyor. Taşıdığı verimli toprak nedeniyle yaz kış kırmızı akan bu suyun Harran ve Akçakale ovalarına verilen tüm suyun yaklaşık 3’te birini oluÅŸturduÄŸu, bunun ile her iki ovanın da sulanabileceÄŸi bildiriliyor.
Enerji ÅŸirketi yetkilileri, Türkiye’de elektrik gücüne dayalı tarımsal sulamanın yüzde 50’sinin sorumluluklarındaki illerde yapıldığına dikkat çekerken ise “Her yıl yeraltı suyunun yüzeye çekilerek tarlaların sulanması için yaklaşık 5 milyar kWh elektrik kullanılıyor. Bu elektriÄŸin yaklaşık yüzde 92’si kayıt dışı olarak tüketiliyor. EÄŸer diÄŸer alanlarda kullanılan elektrik gibi tarımsal sulamada kullanılan elektriÄŸi de kayıt altına alırsak, hem son derece kıymetli olan ve tükenmesi halinde ekolojik felaketlere neden olacak yeraltı sularının ülkemizde kalması, hem önemli ölçüde dışa bağımlı olarak üretilen elektrik enerjisinin israf edilmesi, hem de son derece kıymetli olan topraklarımızın bu su ile baÅŸka bir ülkeye akmasını engellemiÅŸ oluruz. Bu yüzden bölge çiftçimizi suyuna, toprağına ve elektriÄŸine sahip çıkmaya davet ediyoruz” ifadelerine yer verdi.
Kaynak:enerjienstitusu.com
Yorum Yazın