Nurgül YILDIRIM

Nurgül YILDIRIM

Mail: yazarlar24@teknikelektrik.com

Zeka Gelişimini Besleyen Yiyecekler

Her anne - baba için çocuğunun zihinsel, ruhsal ve bedensel bakımdan sağlıklı olması hiç şüphesiz çok önemlidir  ve büyük bir mutluluktur.


Çocuklarda gelişimi etkileyen faktörlerden biri, anne karnından itibaren  doğru beslenmesi diğeri de çevre ve eğitim ile birlikte gelişim sürecinde devam etmeidir. Evet her canlı için beslenmek karın doyurmak  için değil  yaşamak için önemlidir. Çocuğun beslenme şekli ile zekası doğru orantılıdır.  Bunun bilincinde  olan hassas anneler  eminim ki ellerinden gelen her mücadeleyi yapıyorlar. Ama ne yazık ki bu konuda anne ve babayı  yoran birçok çocuğa da rastlamaktayız. Sanırım  her şeye en küçük yaşta başlamak gerekir. Beslenme alışkanlığını kazandırmak ta bu alışkanlıklardan biri. Kahvaltı yapma  alışkanlığı, sebze yeme,  süt içme  kısaca yemek yeme alışkanlığı bu anlamda çok önemlidir. Tabi ki her hangi bir sağlık sorunu olmayan  ya da iştahı yerinde olan çocuklar bu konuda annelerini hiç üzmeyecektir. Beslenme konusunda uzmanların yazılarından derlediğim açıklama ve yönlendirmeleri dikkate almanızı öneriyorum. Bu yazıda özellikle doğru beslenme ve öğrenme ilişkisine dikkat çekmek istedim.


Anne sütü ve Çocukların Zeka Gelişimi 

Araştırmalar Anne sütünün zeka gelişimi üzerinde etkisi olduğunu ispat etmiştir. Ve doktorlarımız da bu konuda anneleri hep yönlendirmiştir. Mucizevi bir içecek olan anne sütü doymamış yağ asidi yönünden oldukça zengindir ve en ucuz beslenme şeklidir. Emzirdikçe anne sütü artar ve özel bir çaba harcamak gerekir.


Anne sütü ile beslenen çocuklarda öğrenme kapasitesi daha yüksek olduğu ve öğrenme güçlüğü yaşamadıkları görülmektedir.


Kahvaltı çocuklarımızın gelişimi açısından çok önemlidir. Kahvaltıda besin değeri yüksek ve beyin gelişimine katkı sağlayan besinlerin tüketilmesi gerekmektedir. Yumurta ve süt tüketimi son derece önemlidir. Peynir, bal gibi besinlerinde kahvaltı sofrasında önemli bir yeri olduğu unutulmamalıdır


Hafıza ve zeka gelişimi açısından bazı besinlerin diğerlerine göre etkisi daha fazladır. Bunların başında B vitaminleri içeren yiyecekler yer alıyor. Beyni strese karşı korumakta ve beyin enerjisi içinde büyük katkısı bulunmaktadır.Eksikliği ise vücut yorgunluğuna ve hafıza zayıflığına neden olmaktadır.


Öğrenme ve hafıza gücü, Konsantrasyon, hızlı düşünme, sözel yetenek ve akıcılık, dikkat ve uyanıklılık , yaratıcı düşünme, enerjik hissetme


Kuru baklagiller, kırmızı , ayçekirdeği,  balık, yoğurt, süt, peynir, yeşil yapraklı sebzeler, tavuk eti, hindi, yerfıstığı, muz, kavun, brokoli, ıspanak, domates, yumurta B grubu vitaminlerini içeren en önemli besin kaynaklarımızdır. Özellikle yoğun öğrenme, konsantrasyon gerektiren ders çalışma, sınav heyecanı ve stres yaşayanlar ilave olarak  B Complex vitaminleri almaları gerekmektedir.


Demir de beynin beslenmesi için önemli bir besin kaynağıdır. Beyne oksijen taşıması ve beyin tarafından kullanılmasını sağlayan kandaki hemoglobin ve alyuvarların oluşumunda demire ihtiyaç vardır. Kırmızı et, kuru baklagil, koyu yeşil sebzeler, domates ve pekmez demir açısından zengin olan yiyeceklerdir.


Beynin çeşitli bölgeleri demir yetersizliğine karşı çok hassastır. Ülkemizde  de çok yaygın görülen demir eksikliği anemisi, yapılan çeşitli araştırmaların sonuçlarına göre bulgular değişmekle birlikte genel olarak 0- 5 yaş grubu çocukların ortalama % 50 sinde okul çağı çocuklarının % 30 unda , emzikli kadınların  ise % 50 sini etkilemiştir.


Bebeklik ve küçük çocukluk döneminde demir eksikliği anemisi uyuşukluk, alınganlık, sinirlilik , duyarsızlık, yorgunluk, dikkatini toplayamama, besin olmayan ( tebeşir, kil  gibi ) şeyleri yeme isteği, dikkatsizlik ve IQ puanında azalma şeklinde belirlenebilmektedir.


İyot ve zeka gelişimi :

İyot, tiroid hormonları olan triodotionin ( T3) ve tiroksin ( T4) yapımında kullanılmaktadır. Her iki hormon büyüme ve beyin gelişimi için önemli ve gereklidir. İyot yetersizliği, hamile kadınlarda düşüklere, ölü doğumlara, guatra, bebek ve çocuklarda büyüme geriliği , zeka geriliği, sağırlık, cücelik, tiroid bezinin çalışmaması, okul başarısızlığı, anlama ve öğrenmede güçlüklere neden olmaktadır.


Antioksidan özellikleri olan C ve E vitaminleri açısından zengin havuç, ıspanak, çilek, domates ve diğer koyu yeşil yapraklı sebze karışımlarını da günlük yemek listenize ilave etmelisiniz.


Beyni besleyen ve hastalıklardan koruyan besinler nelerdir? Geliştirmek için nasıl beslenmeliyiz ?

Beyin gelişimi anne karnında başlar ve sonra devam eder. Anne sütü ilk yıllarda çok önemlidir. Daha sonraki yıllarda süt, et, balık , yumurta, kuru baklagiller, yeşil yapraklı sebzeler , meyveler derken çocukluk yıllarında beyin hızlı gelişir ve gerekli vitamin desteği ile de  eksikler tamamlanır.        


Zeka Gelişimine Katkı Sağlayan Besinler

A vitamini; Balık yağı, yumurta sarısı, tereyağı, havuç, patates, peynir, bokoli, kayısı, yeşil ve sarı sebzeler , tahıllarda bulunmaktadır.

B vitamini; Başlıca et, yumurta, balık, süt , yoğurt, muz , yeşil yapraklı sebzeler  ve kuru baklagillerde vardır.


D vitamini; Balık, yumurta, tereyağı, karaciğer ve mantarda bulunmaktadır. Bu vitaminden vücudumuzun faydalanması için güneş ışığı gereklidir.


E vitamini; havuç, çilek, domates, ıspanak, ve koyu renkli yeşil sebzeler , yer fıstığı, ve buğdayda bulunur. Hafıza ve öğrenme güçlüğüne iyi gelir ve artırır.


Balık; Yağlı balıklar beyin büyümesi ve fonksiyonu için temel besin Omega -3 yağ asidi kaynağıdır. Balık yağlarından Omega-3 ve bitkisel yağlardan Omega 6 alzheimer hastalığına, baş ağrılarına ve konsantrasyon bozukluğuna iyi gelir.,


Yulaf ezmesi: Protein ve lif bakımından zengin yulaf ezmesi, kalp ve beyin damarları sağlığını korur. Yapılan bir çalışma şekerli yulaf ezmesi yiyen çocukların şekerli tahıllar yiyen çocuklara göre bellekle ilgili akademik görevleri daha iyi yaptığını ortaya koymuştur. Besinleri tatlandırmak için şeker yerine tarçından yaralanmak iyi gelir. Baharat bileşikleri beyin hücrelerini koruma konusunda destek görev yaparlar.


Elma ve Erik: Çocuğunuz kendisini halsiz hissediyor ve özellikle tatlı yemek istiyorsa elma ve erikten yararlanın. Mevsiminde tüketilen elma ve erik antioksidan içeriğe sahiptir.


Kuruyemiş ve yağlı tohumlar: Protein, esansiyel yağ asitleri, vitamin ve minareler ile dolu, badem, fındık, fıstık ceviz ve tohumlar içerdikleri Omega 3 ve Omega 6 , magnezyum, çinko ile beyin gelişiminde hafızanın güçlendirilmesinde  ve çocuğumuzun sinir sistemini mutlu eden besinler arasında yer almaktadır.


Fast food türü gıdalarda uzak, daha sağlıklı beyinler ve daha sağlıklı nesiller için Sevgiyle ve mutlulukla kalın…


Facebook Yorum

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar