Verimli Ders Çalışmak Ve Ödev Alışkanlığı

Yeni eğitim öğretim yılına girdiğimiz şu günlerde  okulda  öğrencilerimizle evde  anne - baba olarak çocuklarımızla  yaşadığımız   sorunlardan  birine  değinmek  istiyorum. “VERİMLİ DERS ÇALIŞMAK ve ÖDEV  ALIŞKANLIĞI” Biraz gözlemlerim ve  biraz da sorun yaşayan velilerimden dolayı bu konu  oldukça önemli diye düşünüyorum. Çünkü küçük yaşlarda bu alışkanlıkların kazandırılması bireyi hayata hazırlamada  zemin  oluşturur. Onları biçimlendirir  olumlu davranış kazandırır  ve şekillendirir. Hayatta başarılı olan çocukta bu anlamda  her anne- babanın  mutluluk ve gurur kaynağıdır. 


Evet  verilen ödevler  kimi zaman çocuklarımız için gerçekten tam bir kabus.Bazı çocuklar ödevlerini büyük hevesle yaparken bazıları ise türlü bahaneler yaratarak ödev yapmaktan kaçarlar. Bu durumda onların yerine her şeyi hazırlayan ,projelerini araştıran, kimi zaman ödevleri yapıp önlerine koyan ,hatta onların yerine düşünen anne – babalara daha çok anneler görevi üstleniyor.  Yani  çocukların sorumluluklarını paylaşan birileri  mutlaka oluyor.Çünkü aileler için okul başarı ortalaması önemlidir,  notlar çok önemlidir .Zaten sistem de onu getiriyor mu  ?  Çocukların yerine  adeta anne babalara not veriyoruz sanki  Sınav sisteminden dolayı da  notların  düşmesini  kesinlikle olamaz.Sonra da.

“Hocam çocuğuma ödevlerini yaptıramıyorum”,“Odasını dahi toplamıyor”, “Sorumluluk almıyor Ne yaptıysam sorumluluk veremiyorum” diye.. Yakınmaya başlıyoruz. Tabi ki çocuğun yapısında ve doğasında da var bazı şeyler. Ancak  biz onların yapmaları gereken işleri  onların elinden alırsak sonuç  böyle olacaktır. Kısaca bu duruma yönlendiren ve şekillendiren  bizler oluyoruz..Sorumluluk en erken yaşta verilmelidir. “ O daha küçük anlamaz “  demek yerine sen artık büyüyorsun bunları yapabilirsin deyip olumlama yapmamız gerkir..


 "AĞAÇ YAŞKEN EĞİLİR"  atasözü  boşuna söylenmemiştir bence.


Verimli ders çalışmak nedir ?


Çocuklarımızın eğitim hayatlarında başarıyı elde edebilmeleri için çalışmaları  çok önemlidir. Fakat doğru ve verimli ders çalışmalarına yönlendirmek daha da önemlidir. Her ne kadar uzmanlardan bu konuları öğrenmek takip etmek doğru ve yerinde olsa da bazen uygulamada sorunlar yaşayabiliriz. Evet  çocuğumuzun saatlerce ders çalışması, kitaplarının başından kalkmaması onun başarılı bir öğrenci olacağı anlamına gelmez. Ders çalıştığını düşünebiliriz ancak ne kadar verimli ders çalıştığını bilemeyiz. Tabiki her çocuğun öğrenme algısı,  kapasitesi, becerileri , yetenekleri  de birbirinden farklıdır bunu da kabul etmek lazım. Bu nedenle çocuklarımızın yeteneklerini, becerilerini ve dikkat alanlarını öğrenmek, bu yönde bireysel olarak tanımak ve gelişimlerine destek olmak gerekir.

Verimli ders çalışma yollarını öğrenmek isteyen öğrencinin, önce bu yönde olumlu alışkanlıklar kazanmaya kararlı ve niyetli olması gerekir. Yani istek en önemli şeydir. “ Ben bunu öğrenmek istiyorum, başarmak   istiyorum demesi” gerekir. Plan yapmalı, hedef koymalı ve zamanı iyi kullanmalıdır. Buna karar verdikten sonra ders çalışmasını aksatan ya da kolaylaştıran alışkanlıklarının bir listesini yapmalıdır Bir yandan listede yer alan olumsuz alışkanlıklarını bırakmaya çalışırken öbür yandan da olumlu alışkanlıklarını pekiştirmek için çaba göstermelidir. Çalışma ve denemeler, olumsuz alışkanlıklar atılıncaya kadar  olumlu alışkanlıklar iyice yerleşinceye kadar sürdürülmelidir.


Peki çocuğumuza ÖDEV yapma alışkanlığı nasıl kazandırılmalıdır ?


Ödev yapma alışkanlığının kazandırılmasında zaman ve uygun çalışma ortamının olması  çocuk açısından çok önemlidir. Öncelikle anne-babalar  çocukların  kendi sorumluluğunu kendisine bırakmalıdır. Yani çocuklar yardım  istemedikçe  de ödevine karışılmamalıdır. Onları fazla sıkmadan  geriden  takip edilmelidir.Ayrıca bu konuda okuldaki öğretmenleriyle işbirliğine gidilmelidir.Bildiğimiz gibi artık okula başlama yaşı çok  erken.  Özellikle okula yeni başlayan çocuklar  düzenli okul yaşamları  ve düzenli ödev alışkanlığına sahip olabilmeleri için anne ve babaların yardım ve desteklerine ihtiyaç duyarlar.Onlarda anne baba kontrolü çok daha önemlidir.


Her zaman anne – baba ve öğretmenlerin öğrenciden genel beklentisi,onların derslerine çok çalışıp, başarılı olmaları  yönündedir. Çocukların ilgi alanlarının değişmesi,ellerinden tablet, cep telefonlarının düşmemesi, bilgisayar  oyunlarına düşkünlükleri  birçok ailede yaşanan tartışmalar arasında yer alıyor. Anne babaların ödevlerini sürekli hatırlatmaları  çocuklar için pek bir şey ifade etmiyor.Çünkü onlar istedikleri zaman istedikleri kadar yapıyor ödevlerini.Zorlayınca  üstüne gidince inatlaşmalar özür dilemeler, direnmeler,oyalanma taktikleri gibi davranışlar  sergileniyor.Böyle durumlarda anne ve babanın ortak dili kullanarak aldıkları kararlar  ve olumlu yüreklendirmeler  çocukların gelişimi en büyük kazanç oluyor.


Ödevin  çocuğun gelişimine katkısı var mıdır ? 


Bence anne-babaların, öğrencilerin ve öğretmenlerin bu konuda bilinçlendirilmesi ve eğitilmesi şart.Çünkü  çocukları yetiştirecek ve yönlendirecek kişiler  bizleriz.Bu bilinçle ödev neden verilir? Neden yapılır ödev nasıl olmalıdır ? önce bizlerin iyi anlaması gerekir. Ödevler öğrenciye derste öğrendiklerini pekiştirmek amacıyla verilir. Araştırmaya yönelik bilgi ve yaşantılarını genişletmek amacıyla hazırlanmalıdır.Çünkü ödev çocukların becerilerini geliştirir, pratik yapma imkanını sağlayarak yeni öğrendiği birçok konuda bilgiye ulaşmasını ve kazanmasını sağlar.Ayrıca ödev sorumluluk, bağımsızlık, disiplin ve zaman yönetimi konusunda da günlük hayatta onları başarıya götürecek becerilerin gelişmesine aracılık eder.Problem çözme yeteneğini geliştirir.Derslere hazırlıklı gireceği için de dersteki motivasyonunu  yüksek tutar. Belki de ilk önce ödev yapmayan çocuklara bu açıklamalar yapılmalı ve öğretilmelidir.

Arkadaşlarla ders çalışma desteklenmeli midir?


Ortaokul ve lise dönemlerimde arkadaşlarımızla birlikte ders çalışmak  her zaman  çok hoşumuza giderdi.Gerek öğretmenlerimizin yönlendirmesiyle gerekse kendi isteklerimizle bilenler bilmeyenlere anlatır ve keyifli çalışmalar yapardık.Ailelerimiz de bu ortamlara izin vererek bize destek olurlardı.Şimdi akran çalışması dediğimiz bu yöntemi sınıflarımızda da zaman zaman uyguluyoruz. Evet  arkadaşlarla ders çalışmak  çocuklar  için hem ders çalışmayı daha zevkli bir hale getirmesi, hem de bilgi alışveriş ortamı yaratması  açısından faydalı olacaktır. Böylece çocuklar  birbirlerinden farklı öğrenme metotlarını bir arada paylaşarak yardımlaşmayı da  öğrenmiş olacaktır.Ancak burada dikkat edilmesi gereken birkaç nokta vardır. Bizler şimdiki çocuklar kadar hareketli değildik. Eskiden bize ne söylenirse onu yapardık.Anne baba sözü dinlerdik yani. Şimdi ise  çocuklar birlikte ders çalışırken konudan kopabilirler. Dikkati çok dağınık ve hareketli bir çocuk diğerlerinin de dikkatini dağıtarak ders verimini düşürebilir. Diğerlerine göre daha düşük bir zeka seviyesine sahip bir çocuk diğerlerinin yanında yetersizliklerini daha derinden yaşayıp karamsarlığa kapılabilir.Bu gibi çocuklar kendilerinden daha başarılı ve paylaşmaya açık bir arkadaşıyla ikili olarak daha rahat ve verimli çalışabilir.Bunlara da yetişkin olarak dikkat etmek gerekir.Kısaca kontrol altında çalışmaları daha doğru olur.


Sağlıklı, mutlu, dürüst, başarılı, çalışkan  ve sorumluluk duygusu gelişmiş gençler yetiştirelim.Çünkü onlar ülkemizi daha çağdaş  ve daha modern yaşam ve geleceğe  taşıyacaklar.Çünkü  onlar bizim geleceğimiz her şeyimiz. Sevgiyle mutlu kalın…