Uykum Var…

İki haftadır her işe gidiş ve gelişlerimde uykum var diye söyleniyorum. Kimse duymuyor tabii arabanın içinde vızıklandığımı ama hiç durmadan uyku sayıklayan biri olup çıktım. En son iki gün önce sabah direksiyon başında içimin geçtiğini fark edip kendime geldiğimde arkamdaki araba bana selektör yapıp duruyordu. Korktum. Okula girdikten sonra açılıyorum fakat akşamüstü olup arabama tekrar bindiğimde direncim tükenmiş oluyor. Hele bir de akşam yemek yedikten sonrası yok mu, işte o an teslim olup derin bir uykuya geçme isteği iyice ele geçiriyor insanı.

Bunca uykusuzluk ve yorgunluğun ardından yazacak konu düşündüğümde aklıma doğal olarak uykusuzluğu ve az uykuyla yaşama yollarını yazmak geldi. Araştırdım ve ilginç bir yazıyla karşılaştım. Yazının özetinde şöyle diyordu; Hayatınızın ve işinizin kalitesi büyük ölçüde enerjinizi akıllı ve bilgili şekilde yönetmenize bağlıdır. Eğer siz günde % 20 verimlilikle 12 saat çalışırsanız çok çalışmış olabilirsiniz, ama bu işinizi çok kaliteli yaptığınız manasına gelmeyebilir. Öte yandan enerjinizi daha tesirli ve akıllı şekilde yönelerek % 60-80 verimlilikle çalışırsanız 6-8 saat çalışarak daha fazla iş başarabilirsiniz. Bilgi işçisi olarak tanımlanan insanların hayatından biliyoruz ki, yarım saatlik aşk ve şevk içindeki konsantrasyonlayapılan bir işi: günler, haftalar, hatta aylar bile harcasanız başaramayabilirsiniz.

Peki, bu durumda az zamanda tam konsantre olup nasıl çalışabilirim diye düşünüyorum. Bunun çözümünü de yine benzer bir yazıda buldum. Yazıya göre hayatımızın yaklaşık üçte bir veya dörtte biri uykuda geçiyormuş. Dengeli bir hayat sürmede dinlendirici uykunun ehemmiyeti tartışılmaz deniyor. Uyku evreleri ile uyku kalitesi arasında doğrudan bir bağlantı varmış. İlk uyku devresinde en derin uyku hali gerçekleşip, dinlenme miktarı, müteakip devrelerde giderek azalırmış. Yazı ilginç bir öneri ile devam ediyor. Eğer uyumak için sınırlı bir zamana sahipsek, o zaman uykumuzu 1,5; 3; 4,5 veya 6 saatlik zaman dilimlerinden birine göre planlamalıymışız. Çalar saat kurma ihtiyacı hissediyorsak, alarmı bu 90 dakikalık devrelerin sonuna denk gelecek şekilde kurmalıymışız. Uyku devremizin tam ortasında uyanırsak, kendinizi halsiz, yorgun ve dağınık hissetme ihtimalimiz artıyormuş.

Uykulu olma hali bir sorunken bir de kâbuslu veya uykuya derin dalamama hali gibi bir sorun da mevcut. Yabancı bir kaynaktan okuduğum yazıyı size tercüme etmeye çalışacağım:

Gün boyunca ürettikleri stresi nasıl serbest bırakacaklarını öğrenen insanlar, genellikle daha derin ve dinlendirici şekilde uyuyabilirler. Uykuya dalmak için şu hususlara dikkat edilmelidir:

· Bütün vücudunuzu gerin ve bir an için gergin vaziyette tutunuz. Sonra tamamen kendinizi gevşetin ve rahatlatınız. Sonra tekrar kendinizi bir öncekinin yarısı kadar sıkınız. Bu işlemi 4-5 kere tekrarlayınız.

· Fıtratlarımız farklı olup kendi tabiî uyku devrelerimizi ve uyku ihtiyacımızı anlamayı öğrenmek mecburiyetindeyiz. Bazı insanlara beş saatlik bir uyku yeterli olabildiği halde, bazılarımız bu yetmez. Sıhhatli olarak dünya islerini yürütebilmek için herkesin kendine göre belli bir uyku süresine ihtiyacı vardır.

· Eğer mümkünse, bol oksijenli, yeterince havalandırılmış, sessiz, karanlık bir odada uyumaya çalışınız.

· Battaniye veya yorgan kullanın, ancak elektrikli battaniye kullanmaktan kaçınınız. Çünkü onlar vücudunuzun biyoelektrik alanını bozup dengesiz hale getirmektedir. Eğer mutlaka kullanmak gerekiyorsa yatağa gitmeden önce açılmalı; yatağı, odayı ısıtmalı ve yatarken söndürülmelidir.

· Düzenli bir uyku saati ayarlayınız. Uykulu oluncaya kadar yatağa gitmeyiniz. 20 dakika içinde uykuya dalamıyorsanız, kalkınız ve uykunuz geldiğinde tekrar yatağa gidiniz.

· Gece yatmadan önce uyku getirici içecekler, uykuya dalmanıza yol açsa da uykuyu dinlendirici yapmaz. Uykunuz daha az derin ve dinlendirici olur, kolaylıkla uyanabilirsiniz.

· Yatağa gitmenize 3-4 saat kala kafeinli içecekler içmekten kaçınınız. Dinlendirici uykunuzu bozacağından sigara içmemeye gayret ediniz.

· Eğer mümkünse uyku hapları almaktan kaçınınız. Daha tabiî şekillerde uyumanın yollarını öğreniniz. Uyku hapları bağımlılık yapabilir, bu yüzden çok sınırlı ve kontrollü kullanılması gerekir. Arka arkaya üç geceden fazla uyku hapı kullanmayınız. Uyku hapları dengesiz uyku devrelerine ve gün boyu uyuşukluğa yol açar. Bilhassa kafein ihtiva eden içeceklerle birlikte uyku hapları da kullanılırsa, durum daha da kötüleşir.