Bir patenti ticarileştirmek için ilk akla gelen adım lisanstır. Ancak ülkemizde lisans kültürü de fazla gelişme kat edememiştir. Ülke olarak 2023 ticari hedeflerinin gerçekleştirilmesinde en önemli unsur olan katma değerli üretimin ekonomiye dâhil edilmesinde lisanslama metodunun geliştirilmesi gerekmektedir.
Bu noktada yazımızın giriş bölümünde bahsettiğimiz lisanslama kültürünü geliştirmemiz şart olmuştur. Önümüzdeki 50 yıl içerisinde bu lisans alma ve verme kültüründe zoraki de olsa yaygınlaşma olacağı gözlenmektedir. Bu durum aslında iş hayatının doğal bir sonucudur. Buna gösterilen direnç gerçekte sosyologlar tarafından incelenecek kadar önemlidir aslında. Biz de ülke olarak çalışmalarımızı bu yönde destekleyerek hareket etmeliyiz.
Özellikle TPE’nin son yıllarda kurmaya çalıştığı patent değerleme ve patent ajansı vasıtasıyla Amerika’da ve Avrupa’da uygulanan yapıya benzer bir yapının kurulmaya çalışılması çok dikkat çekicidir. Bu ajans vasıtasıyla patent sahipleriyle sanayiciyi bir araya getirilerek buluşların ekonomiye kazandırılması amaçlanmaktadır.
Yurtdışından Türkiye’ye yatırım yapacak firmaların kendilerine çalışma ortağı seçmesinde önemli rol oynayan patent sayılarının varlığı aynı zamanda yabancı sermaye ortaklarının lisans yöntemiyle üretimlerimizi yurtdışına ihraç etmemizde de önemli rol oynuyor. Tüm sanayicilerimizin bu doğrultuda hareket ederek üretim yapmaları 2023 hedeflerimizin gerçekleşmesinde doğru bir yol haritası olacaktır.
Facebook Yorum
Yorum Yazın