Türk Futbolu Nereye Gidiyor

BildiÄŸiniz gibi ben bu derginin Galatasaray ile alakalı yazılarını yazan yazarıyım. Ancak bu yazımda Galatasaray’dan deÄŸil Türk Futbolu ve geldiÄŸi noktadan bahsetmek istiyorum. Çünkü Türk Futbolunun geldiÄŸi nokta beni bu yazıyı yazmaya mecbur kıldı.


Hepinizin de bildiÄŸi gördüÄŸü gibi Türk Futbolu özellikle son 5 senedir büyük bir düÅŸüÅŸ içinde. Ne kadar yeni stat yapılırsa yapılsın, takımların bütçeleri ne kadar artarsa artsın bu düÅŸüÅŸ engellenemiyor. Daha önce çok mu iyi futbolumuz vardı diye soranlar olabilir. 


Ben yaklaşık1982 den beri Türk Futbolunu takip ediyorum. Önceden bu kadar iyi sahalarımız statlarımız yoktu, kulüplerimizin bu kadar yüksek bütçeleri yoktu, bu kadar pahalı transferler ve kaliteli futbolcular getirilemiyordu ancak izlediÄŸimiz futboldan zevk alıyorduk. Peki ne oldu da futbolumuz bu hale geldi?


Bu sorunun cevabını tek cümlede vermek mümkün deÄŸil tabii. Birçok nedeni var. Bunlardan birincisi futboldaki yapısal sorunlar. Federasyon kurallarının futbolu kalkındıramıyor olması aksine kulüpleri borç bataklığına sokuyor olması. Bu öyle bir hal aldaki artık UEFA kendi kriterlerini koyup takımlara müeyyide koymaya baÅŸladı. 


Neden biz kendi kurallarımızı daha önceden belirleyip bunları uygulayamadık? 


Åžuan Türk takımlarının milyarlarca borcu var. Bu borçlar yapılırken TFF neden bunlara engel olamadı neden borçlanma limiti getiremedi? 


Ligimizde birçok takımımız UEFA kriterlerine takıldı ve cezalar aldı. GS bu sene Avrupa kupalarına katılamadı. Ä°yi ki bu UEFA kriterleri ve cezaları var. Bu ÅŸekilde kulüpler bütçelerini çok daha dikkatli kullanır olmaya baÅŸladı. Kulüplerde inanılmaz israflar var. Futbolculara ödenen yüksek transfer ücretleri ve maaÅŸlar kulüpleri iflas noktasına getirdi. Hala bu konuda gerekeni yapıyor deÄŸiliz. Transferlerde takımların birbirleriyle kapışması ücretlerin daha da yükselmesine neden oluyor. 


Birçok AB ülkesinin ödeyemediÄŸi rakamları Türk futbolu öder oldu. Bu ne kadar mantıklı? Bu deÄŸirmenin kaynağı borçlanmalardan ve banka kredilerinden geliyor. 

Sonuçta gırtlağına kadar borçlu takımlar ve bu borçların nasıl ödeneceÄŸini bilemeyen yöneticiler.


DiÄŸer bir eksiklik ise alt yapılara gereken önemin verilememesi:  Milyonlarca genç nüfusa karşın takımlarımız altyapılarına gereken önemi vermiyorlar. Bunun sonucu olarak da altyapıdan yeteri kadar futbolcu yetiÅŸmiyor. Halbuki alt yapılara önem verilse çok daha düÅŸük maliyetlere çok sayıda futbolcu yetiÅŸecek. Bu konu Türk futbolu için en önemli konudur. 


Federasyonun kulüplerin altyapısına önem vermesi için gerekli yapısal önlemleri alması lazım. Gerekirse altyapı hocalarının ve masraflarının bir kısmının federasyon tarafından karşılanması lazım. Kulüplerde yanlış transferlere verdikleri milyonlarca paranın bir kısmını altyapıya ayırabilmeleri lazım. 


DiÄŸer bir konu yayıncı kuruluÅŸun futbolumuza etkisi;  Yayıncı kuruluÅŸ ödediÄŸi yayın bedeli ile futbolumuza büyük maddi katkıda bulunmaktadır. Âmâ bu durum maalesef futbolumuzu daha iyiye götürememekte ve kaliteyi getirememektedir. 


Lig  heyecanının  azalmaması , bazı büyük takımların ligden kopmaması ve rekabetin lig sonuna kadar gidebilmesi için bazı maçların hakemler aracılığıyla manipüle edildiÄŸini hepimiz anlayabiliyoruz. Bazı maçlardan önce birbirimize falan takım kazanamaz kazanırsa aradaki fark açılır diyebiliyoruz. Ä°ÅŸte bu durum futboldaki  adaleti öldürmekte ve insanların ilgisini azaltmakta. Bu durum derhal düzeltilip ligin doÄŸal akışına bırakılması gerekmektedir.


DiÄŸer bir konu ise kumarın futbola bulaÅŸmış olmasıdır. Futbol ve futbolcu üzerine oynanan yüksek rakamlı iddia oyunları sadece Türkiye’de deÄŸil tüm dünyada futbolu manipüle etmektedir. Bu konu sadece TFF’ nin deÄŸil aynı zamanda FIFA’nın ele alması gereken bir konu. Futbol üzerinde kumar oynandıkça manipülasyonlardan kurtulmakta mümkün olmayacaktır.


Sonuç olarak futbolumuzun bir an evvel yapısal deÄŸiÅŸiklikleri yaparak bunları uygulamaya geçirmesi gerekmektedir. 


Altyapıya ve teknik adam yetiÅŸtirilmesine daha fazla önem verilmelidir. Takımların harcamaları kontrol altına alınmalı. Futbolumuzu manipüle eden tüm faktörleri ortadan kaldırılmalıdır. 


Futbolun amatör bir ruhla oynandığı günleri tekrardan görmek dileÄŸiyle…