Ercan BABACAN

Ercan BABACAN

Mail: yazarlar49@teknikelektrik.com

Ticaret Tarihinizi Yazıyor musunuz?

İşadamlarımız genelde şirketlerinin kuruluş yıllarını, faaliyet alanlarını veya yıllık bilançolarını resmi bilgilerini vermek durumunda oldukları kurumlar için bilir veya bunlara havi evraklarını arşivlerler. Bazı şirket veya holdingler ise bunun biraz daha ötesinde ciddi arşivler oluşturarak şirket tarihçeleri hazırlar ve gelecek kuşaklarına devrederler. 


Ticaret ve sanayi dünyamızda şirket tarihçelerinin önemi nedir? Gerekli midir? Veya nasıl oluşturulur soruları sözlü geleneğe alışkın toplumumuzda çok da merak edilen sorular değildir açıkçası.


Ancak ülkemizdeki sanayi ve ticaretin gelişmesi, yeni ve farklı çözümlerin üretilmesi, eski ve denenmiş tecrübelerden istifade edilmesi, başarılı başarısız tüm uygulamaların izlenmesi bakımından ticari tarih; okunması gereken bir konudur.


Hatta bununla ilgili “ticaret felsefesi” diye bir alan vardır. Ticaret felsefesi; ticaretin yapı ve isleyişini, özelliklerini, doğasını dikkatle araştırır, tarihini keşfe çıkar ve pazarlara ürünleri ulaştıran ticaret topluluklarındaki yasamı ve aralarındaki ilişkileri eleştirel bir biçimde inceler. Elbette ana kaynağı sanayici ve tüccarlardır. Meşguliyet alanlarına göre şirketlerin tarihsel süreçleri ticaret felsefesi ve tarihi açısından önemli kaynaklardır. Dolayısı ile sanayici ve tüccarın şirket tarihi ile ilgili bilgi belge ve dokümanları arşivlemesi, mümkünse kitap veya katalog olarak basılı hale dönüştürmesi, başarı öyküleri veya yeni ufuklar açacak girişimci tecrübeleri yayınlamaları ticaret tarihine ve felsefesine önemli bir hizmet olacaktır. Sonuç olarak ortaya konulan her çalışmanın bu ülkede cereyan edecek ticari veya sınai kalkınmaya artı bir değer katacağı muhakkaktır.

Ülkemizde şirket tarihçeleri veya başarı öyküleri ile ilgili basılı eserler çok az da olsa mevcuttur. Çeşitli holdingler konuyla ilgili eserler yayınlamış, arşivlerindeki belgeleri öncelikle kendi kuşaklarına ve meraklılarına veya konunun uzmanlarının istifadesine sunabilmişlerdir. Koç grubundan Sabancı grubuna büyük ölçekte holdinglerden, ufak ölçekte işletmelere kadar birçok kurum, özel veya kamu iktisadi teşekkülleri; zaman zaman ticari tarihçeler yayınlamak suretiyle öncülük etmişlerse de ülkemizin tarihi coğrafyası ve iktisadi yapısı dikkate alındığında hiç de yeterli olduğu söylenemez.


Peki, ne yapmalıyız? Veya neler yapılmalı diye soracak olursak. Öncelikli olarak firmamızın ölçeğinin ufaklığı veya büyüklüğünden öte kuruluşundan bugüne kayda değer tüm evrak ve başarı öykülerini biriktirmeli, tasnif etmeli, arşivlemeli, kaybolan varsa bir şekilde dışardan toplamalı ve depolamalıyız. Unutulmamalı ki bugün önemsiz diye gördüğümüz bilgi ve belgeler yarınki kuşaklar için incelenecek veya araştırılacak en önemli dokümanlar olacaktır. Geçmiş tecrübelerin gün yüzüne çıkmasında eski koleksiyon ve evraklar ne kadar kıymetli ise hâlihazırda kullandığımız veya sakladığımız evrak ve belgeler de aynı oranda kıymetli olacaktır.


Ticaret tarihi oluşturmak firmanıza prestij katacak, köklü bir ticaretinizin, esaslı bir sanayiciliğinizin, titiz ve prensipli bir kurum olduğunuzun nişanesi olacaktır. Ticaret ve Sanayicilik uzun vadeli bir faaliyettir. Tüm zamanları kapsayan faaliyetin geçmişi sağlam temeller ve kayıtlı bilgiler ile donatılmalıdır. Bu anlamda şirketimizin tarihsel sürecini unutmamalı ve gelecek kuşaklara da 

hatırlatmalıyız.


Facebook Yorum

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar