Rekabetin global bir havuz haline geldiği günümüzde küçük kâr marjları ile büyük hedefler gerçekleştirmek ancak bu teknolojik yapı ile mümkündür. Şirket yönetim ve üretim merkezlerinin farklı ülkelerde hatta farklı kıtalarda yer alması yeni ticari anlayışın bir sonucu olarak yaygınlaşmakta, bu teknolojik yapılar sayesinde iletişimlerde sorun yaşanmamaktadır.
Ülkemizdeki sanayicilik anlayışının bu gelişmelerin dışında kalması mümkün olmadığından bu yapılara uyum sağlayarak kendi gelişim modellerini oluşturmalıyız. Farklı ülkelerde üretim yapmak artık farklı yorumlara yol açmamalı ve bunun yarışın bir parçası olarak değerlendirilmelidir. Ancak öncelikle bunun alt yapısının oluşturulması gerekli olup, katma değerli ürünü daha uygun maliyetli farklı ülkelerde üretmenin soruna çözüm olacağı anlaşılmalıdır. Katma değerli üretimin ana temasını da markalı ürünler oluşturacağından bu gerçekleştirme hedefi güdülmelidir.
Markanın rakip markalarla dünya pazarlarında yarış edebilmesi için de teknoloji ve yeni modellerle desteklemeye ihyacı vardır. Tüm bu yazdıklarımız bir gelişim planının parçalarıdır. Kimsenin bu günden yarına sihirli bir değnekle işleri düzeltmeye gücü yetmeyeceğinden, bu gelişmelerin takip edilmesi ile rekabetin önü açılacaktır. Gelişmiş ekonomilerin büyümelerinin kaynağı marka ve patent sayıları ile yorumlandığında gelişmenin yolunu bu tablolar açıkça göstermektedir.
Tüm sektörlerde faaliyet gösteren firmaların gelişmiş ülkelerdeki rakipleri ile kendilerini mukayese ettiğinde görecekleri en büyük açık, marka olamamak ve teknoloji geliştirememek olduğu görülecektir. Teknoloji geliştirmek için de iki konu çok önemlidir. Biri “hedef”, diğeri de bu hedefe varmak için gerekli “bütçe”. Her yılın başında değerli sanayicilerimiz bir yıl içerisinde
Ar - Ge birimlerine yıl sonunda rakamsal patent, değer, buluş (yenilik) hedefini koyar ve bunun için de şu oranda bütçeniz var derse, işte o zaman bizde de patent sayıları artar ve dünya ile rekabet edebilir seviyeye gelebiliriz.
Sevgili dostlar eğer gerçekten bu ülkenin kaynaklarını kullanarak bu ülkede katma değerli ürünler üretmek istiyorsak Ar – Ge birimlerine hedef verin ve sonuç isteyin sonucu olamayan işten değer kazanmak mümkün değildir. Güzel ve mutlu günler geçirmeniz dileklerimle…
Facebook Yorum
Yorum Yazın