Günümüzde tarım ne kadar önemliyse geçmiÅŸte de tarım bir o kadar önemli oldu. Tarım deyince uzun bir geçmiÅŸi olan ve neolitik çaÄŸa kadar uzanan ilk tarım araçlarının icadını gösterecek kadar geçmiÅŸi olan bir iÅŸleyiÅŸten bahsediyoruz. Ve günümüzde ise tamamen fırsatçılığa dönüÅŸmüÅŸ, komisyoncuların rant kavgasına girmiÅŸ olan bir sektör oldu. Üreticide satılan sebzenin tüketiciye ulaÅŸana kadar neredeyse iki katına çıktığını görmüÅŸ oluyoruz. Üreticinin deÄŸil de aradaki komisyoncuların kazandığı bir sektör kurulmuÅŸ ve kurulmuÅŸ olan bu sektör artık kar etme derdine düÅŸmüÅŸtür. Tohum ve gübrenin maliyetleri ve toprağın sürülme zorluklarını çeken üretici ÅŸuan sadece kar etmeyi deÄŸil, elindeki ürünlerin bozulmadan satılması derdine düÅŸüyorlar. Komisyoncuların bilerek ve isteyerek üreticilerdeki ürünleri almayarak ürünlerin fiyatlarını düÅŸük olarak almanın oyununu kurmuÅŸlar.
Günümüze kadar dayanan üretici artık aradaki farkın açılmasıyla gerçekleri görür oldu. YaÅŸanan bu olaylardan sonra belediyelerin artık tanzim satış noktalarının kurulmasına destek verdiler. Tanzim noktalarında satılan sebze ve meyvelerin tamamen üreticiden halka ulaÅŸmasını saÄŸladı. Peki, daha fazla insanlara nasıl ulaşır. Yöntemi nasıl geliÅŸtirebiliriz ve insanların daha rahat ulaÅŸmasını saÄŸlayabiliriz. Aslında insanlara en kolay internete ortamında ulaşılabilir. Ve üreticiden gelen ürünleri bir depoda saklayarak e ticaret yolu ile ülkemizde her noktaya ulaşım saÄŸlanması açısından önemli bir alanda geliÅŸmiÅŸ olacağız. Ve artık yapılacak yeni bir diÄŸer adımlarla tarımda e-ticareti daha iyi alanlara taşımış olacağız. Tekstil ve teknolojinin merkezi olan e-ticaret tarım dada merkez olarak geliÅŸtirilerek alanın geliÅŸmesini ve daha fazla kitleye ulaÅŸmasını saÄŸlamış olacaktır.
Tarım da ithalat ve ihracat
Ä°leride daha fazla geliÅŸtirerek tarımda borsa kurmuÅŸ olabiliriz ve bunu dünyada geliÅŸtirerek ilk defa biz yapmış oluruz. Dünyaya markalaÅŸma alanında ders bile vermiÅŸ oluruz. Tarıma ağırlık vermek, ülkemizi yerli tohuma ve yerli ürünlerin dışarıya tanıtılmasına olanak saÄŸlamış olur. Dünyada yüz ölçümü bakımından küçük olan ve tarımda yüz ölçümü küçük olduÄŸu halde bile, birinci sırada olan ülkeler ÅŸuan dışa satış bile yapmaktadır. Öyle ki bu ülkelerin ürünlerini biz bile almaktayız.
Peki, dört mevsim yaÅŸadığımız bu topraklarda neden tarımın bu kadar geri kaldığını hiç düÅŸündük mü? Nedenleri çoktur, ama en önemlisi arkadan gelen yeni neslin, tarım ile uÄŸraÅŸma oranlarının azlığıdır. YetiÅŸen yeni nesil tarım dışında yâda hayvancılık dışında kalan tüm iÅŸlerde çalışmak istiyorlar. Onlar için tarım veya hayvancılık dış dünya tarafından önem görülmemesi anlamını taşıyor. Ve bu nedenle tarımla uÄŸraÅŸmaktan çekiniyorlar. Aslında birazda kapitalizm yeni nesille bulaÅŸtırdığı üretmeden tüketim sloganını öyle güzel aktarmış ki, yeni nesil amaçlarında tarımla uÄŸraÅŸmak yok. Öncelikle hayvancılığın ve tarımın insanlar arasında nasıl deÄŸer gördüÄŸünü benimsetmek ve üniversitelerde bunlarla ilgili bölümlere destek vermek. Gerekirse yeni bölümler açılmasına yardım etmek ve tohum genetikleriyle ilgili bilimle uÄŸraÅŸan yeni bilim insanları yaratmak.
Aslında her ÅŸeyi bu kadar kolay yazıyoruz ama sadece uygulamakta sıkıntı çekiyoruz. Bunun da sebebi sadece biziz. YaÅŸadığımız dünyanın bize sunduÄŸu gizlemli bilgileri görmezden gelmekten baÅŸka bir ÅŸey yapmıyoruz. YaÅŸadığımız bu dünyada gizemli olan ve daha önce duymadığımız, araÅŸtırmaktan çekindiÄŸimiz toprak bilimleri var ki, okumadığımız için varlığını bilmemekteyiz. Ä°ÅŸte bunları araÅŸtıran ve dünyaya duyuran bunu kendine meslek edinmiÅŸ bilim adamları ülkemizde yok denebilecek kadar az. Ä°nsanoÄŸlu bile geçmiÅŸte ilk tarım aletlerini deneyerek ve çabalayarak buldular. Belki binlerce kez denediler ama her zaman istedikleri aletleri yapmayı baÅŸardılar. Åžimdi onların buldukları aletler geliÅŸtirilerek teknolojiye göre ayak uyduruldu. Ä°ÅŸte asıl mesele bu, zamanında bulunan bu aletler gelecekte bulunacak aletlerin habercisidir. Sizin amacınız sadece insanların hayatlarını kolaylaÅŸtıran aletler yapmak olsun. DiÄŸer kalanını yapmak ve geliÅŸtirebilmek geleceÄŸin ellerinde. Sadece hayata olmaz diyerek baÅŸlamayın emin olun ki yaptığınız küçük ÅŸeyler bile insanların gelecekteki büyük teknolojileridir. Ve asla okumaktan araÅŸtırmaktan vazgeçmeyin. Bizleri tüketmeye deÄŸil, üretmeye dayalı sistem kurun.
Facebook Yorum
Yorum Yazın