Nurgül YILDIRIM

Nurgül YILDIRIM

Mail: yazarlar24@teknikelektrik.com

Sudoku Oyunu

Çeşitli matematik  ve  zeka oyunları ;   sözel , görsel ve sayısal zeka gelişiminden ; mantık yürütme, problem yazma , analitik düşünme , dikkat  ve konsantrasyon yeteneği gelişimine kadar birçok faydaya sahiptir.


 İşte Sudoku ve Kendoku da buna çok güzel iki örnektir .


Evet ,  SUDOKU  büyük küçük her yaştan insanın  oynadığı akıl ve mantık yürütme esasına dayanan  eğlenceli bir zeka oyundur .Zihni son derece açan bu bulmaca, beyin gücünü kullandırdığı için beynin gelişmesine de yardımcı olur. Beyin kıvrımlarını artırdığı, problem çözme yeteneğini artırdığı, olaylara farklı yorumlar getirme yeteneği kazandırdığı bilinen faydaları arasındadır. Ayrıca hafızanın gelişmesinde de etkili olduğu düşünülmektedir. Bu yüzden uzak doğuda okullarda çocuklara sudoku oynama imkanları sunulur.


İsterseniz  “ SUDOKU” ya  önce  tarihçesinden başlayalım.


Sudoku 1970’lerdeki Dell Bulmaca kitaplarındaki Sayıların Oyunu adıyla başladı. Aslında Latin Kareleri adı verilen ve izlerine Orta Çağ döneminde de rastlanan bir oyundan uyarlanmıştır. Fakat ilk kez 1700’lerde İsviçreli matematikçi Leonhard Euler tarafından kaleme alınmıştır. 

Japon dilinde, sayıların tek olması anlamına gelen “suuji wa dokishin ni kagiru”sözcüklerinin kısaltması olan sudoku, geçmişte sadece Japonya ile sınırlıyken; günümüzde tüm dünya ülkelerine ulaşmış, ilgi çekmiş bir zeka oyundur


Sudoku  Japonya’da 1984 yılında bir bulmaca dergisinde yayınlanmıştır. Derginin ait olduğu şirketin kurucusu  Maki Kaji ‘dir. Kendisi sudokunun babasıdırDaha önce de söylediğimiz gibi keşfedilmesindeki kaynak Latin karesidir. Sudokunun bildiğimiz şekline gelmesinde ise emekli mimar Howard Garn  etkili olmuştur. Garn’ın bulmacaları 1979 yılında bir dergide yayınlanmıştır. Ancak keşfi yapan kişi sudokunun meşhur olduğunu göremeden hayatını kaybetmiştir. 1997 yılında sudoku, bulmaca kitabından bilgisayar ortamına taşınmış ve sudoku hazırlanması için program geliştirilmiştir.

The Times  gazetesi sudokuya 2004 yılında yer vermiştir. Böylece son derece popüler hale gelmiş ve telefonlarda, bilgisayarlarda yer almaya başlamıştır. Dünyada ve ülkemizde sudoku hakkında ilk kitap Nevzat Erkmen tarafından yayınlanmıştır. İlk dünya sudoku şampiyonası 2006 yılında İtalya’da yapılmıştır. 2005 yılına kadar her ülke kendi içerisinde yarışmalar düzenlemiş olsa da uluslararası organizasyon olması bakımından önemlidir.


Küçük bir hatırlatma : Sudoku herhangi bir aritmetik içermese de, çözümü soyut bir düşünce, şablon tanım¬lama, mantıksal çıkarımlar ve algoritmik bir üretim gerektirir.


Sudoku neredeyse her gazetenin bulmaca ekinde yer almaktadır. 7 den 70 e her kişinin oynadığı keyifli bir oyundur. Kendoku ile benzerlik gösterir ancak sudokunun kendine özel kuralları vardır. 


Sudokunun oynandığı zemin 9’a 9’luk bir alandır. Düşünmeniz gereken 3 bölüm vardır: satırlar, sütunlar ve kutular.


 Ana kareyi kendi içinde bölen 3 x 3 kare kümeleri vardır. Her kümede  3x3 kutucuk olduğu için her satır ve sütunda toplam 9 adet  kutucuk oluşur. Bu kutucuklara 1 den 9 a kadar rakamlar yan yana ve alt alta yazılır. 


Sudoku oyununda temel olarak iki çözüm stratejisi bulunur.SUDOKU çözüm yollarından birincisi hangi hücrede hangi sayıların olabileceği, ikincisi ise hangi kutucukta hangi sayların olamayacağıdır. Bu şekilde sudoku oyununda size verilen sayılara dayanarak hangi hücrelerde hangi sayıların olabileceği ve hangi sayıların olamayacağı mantığına dayanarak çözebilirsiniz. Sudoku çözmek için sıralı gitmek ise her zaman sudoku çözümünde kolaylık sağlamaktadır. Bu yüzden sayıları karmaşık olarak kullanmak yerine sıralı olarak kullanmak çözümü kolaylaştırır.


Ana kuralları nelerdir.


•Her satır ve sütunda aynı rakam yalnızca bir kez kullanılabilir. 

•Aynı şekilde kalın çerçeve ile işaretlenmiş 3 x 3 kare kümenin içerisinde de aynı rakam yalnızca bir kez kullanılır. 

•Tüm bu kurallara uyarak bütün bulmacadaki kutucuklara rakamlar yerleştirilmeye çalışılır..


Klasik sudoku sorusu ve cevab



 Sıra sizde :)



Sevgi ve mutlulukla kalın….

İyi eğlenceler …

Facebook Yorum

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar