Son yıllarda yandaş medya, yandaş yargı, yandaş v.s. diye; basında, medyada, kamuoyunda hatta şakalarda bile bir kelimeyi çok kullanır olduk. YANDAŞ! Evet, ne demekti yandaş? Bir yanda olmak, bir yanı tutmak, bir yere taraftar olmak, eski tabirle hizb olmak.
Pekiyi son yıllarda bu kelimenin sıkça kullanılmasının sebebi ne idi? Bunun cevabını bulmak için öncelikle bu kelimeyi kimler kimlere karşı kullanıyor ona bakmak gerekir. Bundan sonra kim kimin yandaşı anlayacağız artık.
Bu tabiri en çok kokuşmuş resmi ideolojinin ve büyük menfaat odaklarının tesirindeki bir kısım medya kullanmaktadır. Türkiye’yi hâlâ 1930’lu 1940’lı tek partili rejim ekseninde yönetmeye çalışan; değişime, özgürlüğe ve insan haklarına direnen bir kısım medya ve basın mensubu tarafından kullanılmaktadır.
Kime karşı kullanılmaktadır? Basın özgürlüğünden yana olan, darbelere, cuntacılara karşı olanlara karşı kullanılmaktadır. Türkiye’nin demokratikleşmesinden yana olanlara karşı kullanılmaktadır. Kürt sorununun çözülüp insanca ve ileri demokrasi standartlarına kavuşmamızı isteyenlere karşı kullanılmaktadır. IMF ile andlaşma yapılmasına karşı olanlara kullanılmaktadır. İsrail hücumbotlarının Mavi Marmara’yı bombalanmasına karşı olanlara yandaş denilmektedir. Şehit cenazelerinden rahatsız olanlara, bu cenaze törenlerinden menfaat elde edemeyenlere hatta bu cenazelerde yuhalananlara karşı kullanılmaktadır.
Kimlere yandaş denmektedir? Yıllardır bürokrasiye, teknokrasiye çöken karabulutları dağıtmaya çalışan yenilikçi ve çoğulcu anlayışı savunanlara yandaş denmektedir. Haa!!! Bir de en önemlisi; Devletin içine çöreklenmiş çeteleri çözen, çökerten bağımsız yargıya yandaş denmektedir.
Danıştay baskınını yapan çete mensuplarını dinci gazete hedef gösterdi demeyenlere YANDAŞ denmektedir. İllegal Basın Konseyi Başkanı Ekşi yazarı Başbakan’a, bakanlara küfür ettirmeyenlere yandaş! Denmektedir.
Pekiyi bunlara yandaş diyenlere sormak lazım? Siz kimin YANDAŞISINIZ?
Facebook Yorum
Yorum Yazın