Yöneticilik faaliyetinin önemli bir bölümü, insanları amaç ve hedeflerini gerçekleÅŸtirmekten alıkoyan sorunların üstesinden gelme çabaları oluÅŸturur.
Sorunlar, genellikle belirsizlikten, emin olamayacağımız durumlardan, güçlükler içeren sorulardan ve iliÅŸkilerden oluÅŸurlar . Bir giriÅŸimde bulunmak ya da bir ÅŸeyler yapabilmek için gereken istek ve enerji eksikliÄŸi doÄŸru çözümler üretmede sorun haline gelmektedir.
Sorunlar çoÄŸunlukla neresinden tutup çözmeye baÅŸlayamayacağımızı bilemeyeceÄŸimiz kadar karmaşık ve büyük görünürler. ÇoÄŸu kiÅŸinin, sık sık düÅŸtüÄŸü bir hata, sınırlı bir zamanı bulunduÄŸunu ve herhangi bir sorunu hızla çözmesi gerektiÄŸini sanmaktadır. Bu durumda da hata yapacağını düÅŸünüp hiçbir ÅŸey yapmamakta karar kılarlar.
Unutulmamalıdır ki, panik insanları harekete geçmekten alıkoymaya tek başına yetecek kadar önemli bir engeldir.
Yapılması gereken sakince ayrıntılı biçimde düÅŸünmektir.
-Sorun nedir?
-Muhtemel çözümler neler olabilir?
-En iyi çözüm hangisidir?
Bu sorulara cevap bulmamız halinde ‘’Nereden baÅŸlamalıyım?’’ sorusuna da gerek kalmayacaktır.
Herhangi bir sorunun çözümü, ilkece, sorunun karakterinin doÄŸru anlaşılmasına baÄŸlıdır. Sorunu kusursuzca doÄŸru teÅŸhis edip tanımlamamız, uygun çözümü bulma ÅŸansımızın artması anlamına gelecektir.
Elinizden geldiÄŸinizce, iÅŸe yarar ve uzun vadeli, üstelik ilginç seçenekler üretmekte istekli olursanız, sorunun çözümü için kendinize mümkün olan en üst düzeydeki hareket alanını saÄŸlamış olursunuz. Ayrıca en uygun çözümü bulmamız için gereken en elveriÅŸli seçimi yaparsınız.
Bir karar vermek zorundaysanız, bundan kaçmayın. Mantıksal ve sezgisel kararlar eÅŸit deÄŸerdedirler; bunlardan hangisini kullanacağınız, sorunumuzun karakterine ve özelliklerine baÄŸlıdır. Tereddüt ediyorsanız, sezgilerinize güvenin. Karar vermek baÅŸlı başına olumlu bir sonuçtur, size büyük bir rahatlama saÄŸlayacaktır.
Sorun Çözmenin Yararları
- Sorunları cesaretle göÄŸüslemeyi öÄŸreniriz.
- Çıkabilecek sorunları önceden kestirebilirsiniz.
- Sorun çıkacağı belli olur olmaz, yaratıcı fikirler üretebilirsiniz.
- Çözüm bulmada daha baÅŸarılı olursunuz
- Karar verirken kendinize güvenirsiniz.
- Tartışmayı bırakıp harekete geçersiniz.
Karar verme ve sorun çözme faaliyeti sizi zihinsel olarak da dinç tutar ve yeni sorunlarla uÄŸraÅŸmaya hazır hale getirir.
Kazanacağınız cesaret. harekete geçmeniz için size itici güç saÄŸlar.
Facebook Yorum
Yorum Yazın