Konfüçyüs insanın iç dünyasındaki bilgi eksikliği ve bunun nasıl kapatılabileceği üzerine şunları söylemiştir :
“Bilmeyen ve bilmek isteyen çocuktur, öğretin ona.
Bilen ama bildiğini bilmeyen uykudadır, uyandırın onu.
Bilmeyen ve bilmediğini de bilmeyen akılsızdır, sakının ondan
Bilen ve bildiğini de bilen liderdir, izleyin onu.”
Öğrenme, diş dünyadan iç dünyaya veri transferidir. Öğrenme iç dünyanın değişen dış dünyaya uyum sağlamasıdır. Gözümüzün görüp, kulağımızın dinleyip, tenimizin hissedip beynimize gönderdiği algıyla beyinde bir hareketlilik başlar. Bilgi içeriğine ve yapısına göre beyin tarafından tasnif edilir, işe yaramayacağı ve önemli olmadığı düşünülen bilgiler bilinçaltına ya da bilinç dışına atılır.
Öğretimin bireyselleştirilmesinin en sağlam yollarından biri öğrenme stillerine uygun eğitim vermektir.
Her bireyin kendine has ve biricik biyolojik ve gelişimsel özellikleri vardır. Bu da kişinin bilgi ve beceri öğrenme yolunu etkiler. Öğrencilerin birbirlerinden farklı olarak öğrendiğini bütün eğitimciler kabul etmektedir. Eğer öğrenme ortamı öğrencinin öğrenme özelliklerine göre düzenlenirse, öğrenmenin kalitesi ve miktarı artmaktadır.
“Kişiye Özgü Öğretim Modeli” Nasıl öğreniyorsanız, öyle öğretiyoruz.
Kişisel öğrenme farklılıklarına göre eğitim ve öğretimi yönlendiren Bahçeşehir koleji, dijital okul sisteminde öğrencilerinin kendilerine özgü eğitim içeriklerine ulaşabilecekleri, velilerinin de aynı sistem içinde öğrencilerini kontrol edebilecekleri ve yön göstermelerine yardımcı olabilecekleri bir platform oluşturmuştur. Öğrenmenin sınırı yoktur düşüncesiyle Bahçeşehir Koleji’nde 2007 - 2008 öğretim yılından itibaren başarıyla uygulanmakta olan "Kişiye Özgü Öğretim Modeli” üç adımdan oluşur:
• 1. adım: Öğrenme Stilinin Belirlenmesi... "Kişisel Öğrenme Stili Testi"
• 2. adım: Öğrenmeyi Değerlendirme. "AKORD"
• 3. adım: Ne zaman ve nasıl tekrar yapabilirim?
1. adım: NASIL ÖĞRENİYORUM?(Öğrenme Stilinin Belirlenmesi)
• Her bireyin kendine özgü bir öğrenme stili vardır. Öğrenme stilleri; kişinin yeni ve zor bilgiyi öğrenmeye hazırlanırken, öğrenirken ve hatırlarken farklı ve kendisine özgü yollar kullanmasıdır. Bir öğrenme stili bir diğerinden iyi veya kötü değildir. Herkes yaşamı boyunca tüm stilleri kullanmakta ancak bir tanesini daha fazla tercih etmektedir.
• Bütün çocuklara uyan bir öğrenme stili yoktur. Herkesin en iyi öğrendiği yolu bulup o yolu açmak gerekmektedir. Öğrenciler kendi öğrenme stilleri hakkında bilgi sahibi oldukça öğrenmeye ilgileri artar. Kişilerin stilleri ile uyumlu ortam, kaynak ve yaklaşım gösterildiğinde öğrenciler daha başarılı olurlar.
• Kişiye Özgü Öğretim Modeli, öğrencilerin öğrenme biçimlerdeki bireysel farklılıkları belirlemeyi ve bu farklılıkları baz alarak öğretim sürecini planlamayı hedeflemek-tedir. Kişilerin öğrenme tarzları, onların parmak izleri kadar özeldir. Bu öğrenme tarzları ne kadar iyi bilinirse, öğrencilerin başarılı bir öğrenim tecrübesi kazanmasına o kadar yardım edebiliriz.
2. adım: NEYİ NE KADAR ÖĞRENDİM? (Öğrenmeyi Değerlendirme)
Günümüzde ölçme ve değerlendirme, öğrencilerin sadece ne kadar bildiğini görmek ve öğrencileri bildikleri oranda sıralamak amacıyla değil; öğrenmeyi zorlaştıran noktaları teşhis etmek amacıyla da kullanılmaktadır.
Bahçeşehir Uğur Eğitim Kurumları tarafından geliştirilen Akıllı Ölçme ve Öğrenme Destek Sistemi (AKORD), Columbia Üniversitesi Eğitim Fakültesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Kikumi Tatsuoka'nın tanıya dayalı ölçme modelleri alanındaki çalışmasına dayanan bir tanı testi modelidir. AKORD, öğrencilerin öğrenim süreçlerinde içine düştükleri kavram eksikliği ya da yanılgılarının teşhisine ve buna bağlı olarak bu öğrenme güçlüklerinin tedavisine yönelik, web tabanlı bir sistemdir.
9 akademisyen, 442 öğretmenin görev aldığı ve üç yıl süren bu çalışmada bütün müfredatın gen haritasını çıkartılmıştır. Bu Kavram Hiyerarşisi Haritaları, Akıllı Ölçme ve Öğrenme Destek Sistemi adı verilen uygulamada öğrencilerin hangi soruyu neden yapamadığını tespit etmek için kullanılmaktadır.
3. adım: NE ZAMAN VE NEREDE TEKRAR YAPABİLİRİM? (Öğrenmeyi Pekiştirme)
Elektronik Öğrenme (Bahçeşehir TV).. İnternet üzerinden yayın yapan bir eğitim - öğretim kanalıdır. Öğrenci, zamandan ve mekandan bağımsız olarak, konuları tekrar edebilir ve pekiştirebilir. Öğrencilere verilen kullanıcı adı ve şifreyle, Bahçeşehir Koleji öğrencileri www.bahcesehir.tv adresinden, konu anlatım videolarına erişirler. Öğrenme eksikliğinin olduğu konularla ilgili videoları izleyip o konulara ait testleri çözerler.
Hiç şüphesiz bu bilgiler, öğrencilerin inanç ve kültür dünyalarına genişlik kazandıracak ve başka dinden olan insanlara karşı daha hoşgörülü ve anlayışlı davranmalarını sağlayacaktır.
Her öğrencinin en iyi öğrendiği yol, onun öğrenme stilidir. Bir öğrencinin algılamasını, çevredeki diğer insanlarla ilişkilerini ve öğrenme çevresindeki davranışlarına etki eden bilişsel, duyuşsal ve fizyolojik yapısı, onun öğrenme stilini belirler.
- Öğrenme stili kavramını, bireylerin çevresini nasıl algıladıklarının, öğrenme çevresi ile nasıl etkileşime girdiklerinin ve öğrenme çevresine nasıl tepkide bulunduklarının, nispeten istikrarlı göstergeleri olarak hizmet eden bilişsel, duyuşsal ve fizyolojik özelliklerin bir örüntüsü olarak tanımlamaktadır.
- İnsanlar farklı öğrenme ve farklı bilgi işleme sistemlerine sahiptir, dolayısıyla farklı öğrenme stillerine sahiptirler.
1. Bilişsel Boyut: Bilgiyi; alma, işleme, depolama, kodlama ve kodları çözme biçimine bakılabilir.
2. Duyuşsal Boyut: Güdü, dikkat, denetim odağı, ilgiler, risk almaya isteklilik, sebat, sorumluluk ve sosyal hayattan hoşlanma gibi alanlarla ilgili kişilik özellikleri ve heyecansal özellikleri incelenir.
3. Fizyolojik Boyut: Duyusal algı, çevresel nitelikler, çalışma sırasında yiyecek ihtiyacı ve gün içerisinde optimum öğrenmenin gerçekleşeceği zaman dilimi dikkate alarak kişiye özgü öğretim modeli oluşturulabilir.
Öğrenme stilleri 4 algısal gücü içerir.
1. Görsel
2. Kinestetik
3. Dokunsal
4. İşitsel öğrenirler.
Peki ya sizin ki hangisi?
Artık dünya çok hızlı değişiyor. Bilginin çok hızlı üretildiği ve dağıtıldığı bir dünyada öğrenmeyi öğrenmek bir tercih değil, zorunluluktur. Kendi öğrenme stilimizi belirleyerek ve doğru teknikleri kullanarak istediğimiz gerçek ve istediğimiz başarıyı yakalamış olacağız bilginin gücüyle, hem kendi dünyamızı hem de tüm dünyayı değiştirebiliriz.
Eski bir Çin Atasözü ile yazımı tamamlamak istiyorum.
“ Öğrenme akıntıya karşı yüzmeye benzer, ilerlemezseniz gerilersiniz.“
Herkese Sevgi dolu , başarı dolu bir dünya diliyorum.
Facebook Yorum
Yorum Yazın