Nurgül YILDIRIM

Nurgül YILDIRIM

Mail: yazarlar24@teknikelektrik.com

Sınav Kaygısı Ve Stres

Yoğun bir eğitim temposunun ardından biz eğitimciler ve öğrenciler için  yaz tatili başlamış oldu .Ancak  değişen sınav sisteminden dolayı  haziran ayında ortaokul kademesinin Liselere Giriş Sınavı  “LGS“  ve lise kademesinin  Yüksek Öğretim Sınavları “YKS“   tüm anne- babaların, öğrencilerin  ve eğitimcilerin konuştuğu ortak bir konuydu . Bu nedenle konu sınavlar olunca  Sınav kaygısı ve stres  herkesin en büyük sorunu haline geldi .Sınav sistemi , sınav tarihleri ve sınavların içeriği ister istemez gerilim yarattı.Sınavlar bitti  ancak yerleştirmelerin nasıl olacağı da başka bir tartışma konusu. Ben de  makale yazımı bu defa önemli gördüğüm bu konuyla ilgili  “ SINAV KAYGISI   ve STRES “     üzerine yazmak istedim. Değişen sınav sistemleriyle  gençler  bu değişime ayak uydurmak ve zorlukların üstesinden gelmek zorunda kalacaklar. Günümüzde bilgiye çok daha kolay ulaşılıyor olması önemli bir kazanç gibi görülse de  gençlerin hızlı değişen ve bir türlü tam oturmayan, biz eğitimcilerin bile  zorlandığı  bu sınavlar, eğitim sistemi  gittikçe bozuluyor. Gençler için  iyi bir sınav derecesi almak , bir çok öğrenciyle rekabet içinde olmak , okul- dershane ve özel dersler arasında mücadele vermek hiçte kolay değil.  Öğrencilerimizle ve  çevremizde yaşadıklarımız, gözlemlediklerimiz her ne kadar mutsuz bir tablo çizsede , ortaya çıkacak olan sonuç  umarım herkesi mutlu eder. Şimdiden gençlerimizin yolu açık olsun , her şey gönüllerince olsun diyorum.

 Anne- baba olarak  olarak  çok dikkat etmediğimiz belki de farkında olmadan çocuklarımıza , öğrencilerimize yüklendiğimiz önemli  konulardan biri  SINAVLAR  . Biz büyüklerin onlardan beklentileri yüksek olunca  ister istemez bu duyguyu uzun yada kısa süreli  yaşayan çocuklarımız için sonuç  maalesef  başarısızlık ve mutsuzluk olabiliyor .  SINAV KAYGISI  değişen sınav ve eğitim sisteminden kaynaklanan bazı durumlar okullarda öğrencilerimizin zaman zaman yaşadığı son derece ciddi bir sorun haile gelebiliyor.  Eğer çocuğumuz çok çalışmış ama gene  sınavlarda başarılı olamamışsa veya  sınav öncesinde ve sınavda çok heyecanlanıyorsa  bu dikkat edilmesi gereken önemli konudur.. Bu  etkenlerden en önemlisi   Kaygı ve Strestir. Dikkat eksikliği şikayeti  bunlarla karıştırılmamalıdır. Dikkat eksikliği olsun ya da olmasın yoğun kaygı durumu kişinin kısa süreli hafıza kapasitesini tam olarak kullanmasını engeller. Özellikle sınavlarda ortaya çıkan bu durum maalesef birçok öğrencinin hayatını olumsuz etkiler . Olumsuz düşünceler , yaşantılar, aşırı beklentiler ve baskı ortamı kaygıyı ve stresi ortaya çıkaran etkenlerdir. 

Sınav kaygısı, kişiye sınav öncesi ve sınav anında gereğinden fazla tedirginlik yaşatan, öğrenilen bilgilerin sınavda kullanılmasını engelleyen ve başarısızlığa yol açan ‘yoğun kaygı’ olarak tanımlanıyor.


Aslında kaygı gerekli ve normal bir duygudur. Orta düzeyde yaşanan kaygı kişiye enerji verir ve motive eder.Amaç kaygıyı tümüyle ortadan kaldırmak değildir. Kendimize motivemizi düşürecek değerler vermemeliyiz. “ Kazanamazsam mahvolurum “ , Başaramazsam ne yaparım “ , ben bunu yapamam , öğrenenem , bu konuyu anlayamıyorum çok zor “    gibi düşünceler bizi güçsüz bırakır. Tam tersi ;  geçmiş başarısızlıkların sebebini bulmak ve onun üzerine gitmek gerekir.  “ Ben bunu nasıl öğrenebilirim “, Bu sınavdan yüksek puan almak için elimden geleni yapacağım “  diye düşünmek kaygımızı azaltacaktır. 


Kaygı, bilimsel ismiyle anksiyete, insan hayatına en çok temas, insan hayatını olumlu ve olumsuz önde etkileyebilen bir duygudur.Diğer bir değişle dışarıdan zarar gelecek korkusuyla yaşanan ruhsal, zihinsel ve fizyolojik uyarılmaya kaygı adı veriliyor. Belli bir derecede kaygı her zaman insana gerekli olur. Çünkü bu kaygıyı kişi tedbirli olmak şeklinde bir sinyal olarak algılayabilir. 


Sınav kaygısı belirtileri nelerdir ?

Huzursuzluk, endişe,tedirginlik,sıkıntı Başarısızlık korkusu,çalışmaya karşı isteksizlik


Mide bulantısı, titreme,ağız kuruluğu, nefes alıp vermede düzensizlik Uyku düzeninde bozukluklar yakınmalar, sinirlilik İştahsızlık veya aşırı yeme isteği Kendini yetersiz ve değersiz görme, unutkanlık Karın ağrısı vs. ,bedensel yakınmala Avuç içlerinde terleme Yoğunlaşma ve dikkat eksikliği, kendine güvende azalma 

Peki Sınav Kaygısını Azaltan Teknikler Nelerdir ?

Uygulanan bu teknikler rahatlamayı sağladığı için endişeyi azaltır ve sınava daha iyi odaklanmayı sağlar.


•Diferansiyel gevşeme

•Nefes egzersizleri

•Görselleştirme Tekniği

•Olumlu Benlik Konuşması

•Etkili ve çalışma alışkanlıkları geliştirmek

•Gerek sınavda gerek çalışırken zamanı etkili kullanabilmek  çok önemlidir.


Tüm bu teknikler sınav kaygısının hafiflemesine yardımcı olacaktır. Ne olursa olsun  en önemlisi de kişinin  kendine gerçek hedefler koyması ve hedefine ulaşmak için çaba göstermesidir. Kısaca emek vermesi ve  çalışmasıdır. Bizlere düşen görev ise onlara uygun ortamlar hazırlamak , güvenmek ve her zaman yanlarında olup  başarılarına destek olmaktır. 


Sağlıklı ve mutlu nesiller yetiştirmek dileğiyle….


Sevgiyle kalın…


Facebook Yorum

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar