Nasıldı o şarkı ? O zaman şarkı söylemek lazım avaz avaz… o zaman şarkı söylemek lazım çığlık çığlığa diye… Sanırım Sezen Aksu söylüyordu…
Şimdi bu ekonomik ve sektörel gelişmeler karşısında bende şunu söylemek istiyorum “O zaman Nadasa bırakmak lazım.” Neyi nadasa bırakmak lazım? Pekiyi !... Her şeyi nadasa bırakmak lazım.
Perakende, toptan, üretim, ithalaat, ihracaat her şey; herkes zarar ediyor. İnşaat – Tekstil – Elektrik her şey zarar ediyor. Pekiyi o zaman ne yapacağız? Sabit masraflar duruyor. Ya ciro ve karı yükselteceğiz ki; masraf çıksın. Ya da masrafı küçültüp mütevazi cirolarla vakit geçireceğiz.
1nci şık imkansız; Reel iş olmadığı için yüksek kar veya yüksek ciro da sanal işler önümüze çıkacak. İş yapmış olmak için - iş yapacağız – ve batak vereceğiz. Ciro arttıkça risk artacak – risk arttıkça batak olacak. %5 için %95 den de olacağız. 2nci şık daha gerçekçi geliyor. Masraf düştükçe risk azalacak. Bataklarda azalacak Mevcudu koruyabilirsek ki çok zor bir iş Fetret Dönemi en az zayiatla atlatılacak.
2 nci şıkkın menfi (negatif) yönleri yok mu ? Tabii ki var 1) Masraf kısılırken; personel azaltılacak , dolayısı ile işsizlik çoğalacak. 2) Cari masraflar kısılırken; harcamaların yapıldığı işler – işletmeler kaybedecek. Bu işi yapanlar kayıpta olacak ki bu da reel sektör için bir kayıptır. Ayrıca biz tasarruf yapacağız derken kantarın topuzunu kaçırıyoruz. Kaş yapalım derken göz çıkartıyoruz. Tasarrufa çay, yemek, berber, reklam gibi orta direği ayakta tutan hizmet masraflarını iptal etmeye başlıyoruz. Halbuki tasarruf Lüx den ve en çok enerji tüketiminden başlamalı. Tasarruf diye çaya – çorbaya saldırmamak gerekir.
Peki ne yapmalı? Meşhur Bolşevik lideri Vladimir İlyiç Lenin’in: Bolşevik 1917 Rus Devriminden önce kaleme aldığı gibi Çto Delat (Ne yapmalı) diyecek halimiz yok. Tekerleği yeniden keşfedecek halimizde yok. Evet ne yapacağız ? Bu karanlık geceden ne zaman çıkacağız. Daha son bir ayda Şişhane – Karaköy piyasasında 30 dan fazla şirket kapandı. Daha da kapanacak. 31 Martı göremeyecek şirket sayısı çok fazla. İnanın yüzlerce… Yapılacak hareketi önceden bilmemiz çok zor. Neyden zarar edeceğimiz belli değil ? Parası olan bile zarar ediyor. TL’de duran ediyor, dövizde duran ediyor… Borsa’ya giren zarar ediyor. Malı olan zarar ediyor. Mülkü olan zarar ediyor. Ben size bununla alakalı Yusuf Süresinden Yusuf Peygamber’in kıssasını kısaca anlatayım;
Yusuf Süresi (43 – 49 ncu ayetler): Hükümdar; Ben rüyamda yedi besili inek görüyorum. Onları yedi zayıf inek yiyor; bir de yedi yeşil başak ve diğerleri ise kupkuru. Ey önde gelen (kahin - bilginler) eğer rüya yorumluyorsanız, benim bu rüyamı çözüverin dedi.
44 uncü Ayet Dediler ki (bunlar) karmaşık düşlerdir. Biz böyle düşlerin yorumunu bilenler değiliz..
45 inci Ayet: O iki kişiden kurtulmuş olanı, nice zaman sonra (Yusuf’u) hatırladı ve ; ben bunun yorumunu size haber veririm. Hemen beni (zindana) gönderin dedi.
46 ncı Ayet: (Zindana gidip) Yusuf: Ey doğru (sözlü insan); Yedi besili ineği – yedi zayıf ineğin yediği ve yedi yeşil başakla diğerleri kuru olan (rüya) konusunda bize fetva ver. Umarım ki insanlara (senin söylediklerinle) dönerim, belki onlar (bunun anlamını) öğrenmiş olurlar.
47 inci Ayet: Dedi ki (siz yedi yıl, önceki ektiğiniz) gibi ekin ekin, yediğinizin az bir kısmı dışında (kalanını) biçtiklerinizi başağında bırakın.
48 inci Ayet: Sonra bunu arkasından (kuraklığı) zorlu yedi yıl gelecektir. Sakladığız az bir miktar dışında, daha önce biriktirdiğinizi yiyip bitirecektir.
49 uncu Ayet: Sonra bunun arkasından BİR YIL GELECEKTİR Kİ; insanlar onda bol bol yağmura kavuşturulacağı ve onda sıkıp – sağacaklar…
Evet… Yusuf Süresi 49’da bahsedilen 1 yıl tabii ki gelecek. Ama o yıl gelene kadar iş tarlalarımızı Nadasa bırakacağız. Önceki yıllarda var olanlar bu yıllar eriyip gidecek. Biz sessizce bekleyeceğiz. Bu kıtlık yılların geçmesini (2009 la beraber 2010’da kıtlık senesi olabilir) bekleyeceğiz. Mal satamıyorlar diye son aylarda satış elemanı ve müdürlerinin üzerine çok gidiliyor. Ve mal satamıyor diye işten çıkarılıyor. Bence gereksiz panik yapılıyor. Şayet bir fedakarlık yapacaksak maaşlarda, harcamalarda satışdakiler de dahil edilsin. Ama sadece satış yetkililerini sorumlu tutmak bence çok isabetsiz bir karar.
Ama bu günler geçecek. Yusuf 49 da ki yıl ve yıllar da gelecek ama o günler bu yılları unutturmaması gerekiyor. Bu günleri, çekilen acıları unutturmaması gerekir.
Facebook Yorum
Yorum Yazın