Nurgül YILDIRIM

Nurgül YILDIRIM

Mail: yazarlar24@teknikelektrik.com

Sihirli Karelerden Sudoku’ya Yolculuk

SuDoku  Japon dilinde, sayıların tek olması anlamına gelen “suuji wa dokishin ni kagiru” sözcüklerinin kısaltmasıdır. Geçmişte sadece Japonya ile sınırlıyken; günümüzde tüm dünya ülkelerine ulaşmış ve  ilgi çekmiş bir çeşit  zeka oyundur. “Su” Japonca rakam demektir , “doku” ise tek kişilik oyun anlamına gelmektedir. Bu oyunu tek başınıza bir kalem ve bir Sudoku sorusuyla her yerde oynayabilirsiniz. Evde, yolda, yolculukta  bir kitabın içine yerleştirerek, işten çok bunaldığınızda,  kafa dinlemek için mola verdiğinizde bile oynayabilirsiniz.Nasıl ki kaslarımızı geliştirmek için yaptığımız fiziksel egzersizler varsa , beynimizi geliştirmek için de çeşitli egzersizlere ihtiyacımız vardır. Sudoku oynamak beynimiz için geliştirilmiş çok iyi bir egzersiz biçimidir. Japon bulmaca yayıncılığının tescilli bir markası olmuştur.


Sudoku’nun icadıyla alakalı kişi Howard Garns’dır. İlk bulmaca Dell Pencil Puzzles and Word Games dergisinde  1979 yılında çıktı ve Number Place deniyordu. Yeni Zelandalı emekli yargıç Wayne Gould 1997’de bir Japon bulmaca kitabında gördüğü oyunu bilgisayar programıyla geliştirdi ve SUDOKUyu kullanması için The Times gazetesini ikna etti. Gazete oyuna 2004’te yer verince bir anda popülerleşmeye başladı. Ardından internete ve cep telefonlarına kadar ulaştı. New York Times Bulmaca Editörü ve Dünya Zeka Oyunları Federasyonu eski Başkanı Will Shortz da SUDOKUyu ünlendiren isimlerden biri oldu. 

Kökleri çok eskiye dayanan bir oyun olan Sudoku’nun tarihi 250 yıl öncesine dayanıyor. İsviçreli matematikçi Leonard Euler’in 1783 yılında bulduğu “Latin Kareleri” Sudoku’nun temelini oluşturuyor. Son yıllarda ise büyük bir ilgi görerek tüm dünyada adeta bir çılgınlığa dönüşmüştür.


Genellikle 9×9 kutulara sahip bir tabloda çözülen, her satır, her sütun ve her 3×3’lük karede 1’den 9’a rakamların birer kez yer alması gereken harfler yerine rakamlar kullanılan bir  oyundur. Rakamlarla oynanmasına karşın matematikle ilgisi olmayan Sudoku toplama veya çarpma bilgisi gerektirmez. Sudoku matematikten çok bir mantık oyunu ve bir çeşit beyin Sporudur.


SuDoku, çocuklara “Matematiğin eğlenceli de olabileceğini” gösterdiği için, kısa sürede öğretmenlerin ve velilerin büyük desteğini kazandı. Bugün sınıflarda çocuklara beyin jimnastiği olarak sunulmaktadır. Her gün düzenli çözülmesi durumunda Alzheimer gibi hastalıkların seyrini yavaşlatmakta yararı olduğuna inanılması da yetişkinler arasında yaygınlaşmasını hızlandırmaktadır.

      Peki SuDoku Nasıl Çözülür?

Sudoku, 1′den 9′a kadar rakamların doğru yerlere yerleştirilmesi esasıyla oynanıyor. Ancak oyunun matematikle bir ilgisi olmadığını tekrar belirtelim. Asya’dan, Avrupa ve Kuzey Amerika’ya da yayılan bu popüler oyunun amacı 9 ‘ar hücreden oluşan 9 eşit kutuya bölünmüş bir alan üzerinde,  sayıları tekrar etmeyecek şekilde dizmeyi başarmaktır. Her satır ve sütunda 1-9 arası olan sayıları sadece bir kez kullanarak dizmeniz gerekiyor. Aynı şekilde çizgilerle ayrılmış her kutu içerisinde de 1-9 arası olan sayılar 1 kez kullanılmak zorundadır.


Kural 1: Her satırda 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 sayılarından yalnızca bir tane olmalıdır.

Kural 2: Her kolonda 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 sayılarından yalnızca bir tane olmalıdır.

Kural 3: Her kutuda 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 sayılarından yalnızca bir tane olmalıdır.


SuDoku bulmacaları en kolaydan en zora değin sonsuz çeşittedirler ve çözülmeleri birkaç dakikadan birkaç saate, hatta birkaç güne dek uzayabilir. Bazen birden fazla çözüme de ulaşılabilir. Ancak, yapılan tek bir hata, sonuca geldiğinizi sandığınız an sizi alıp başa götürecektir.

SuDoku tutkunları zaman içinde kendilerine özgü farklı yöntemler geliştirebilirler.


Sudoku’nun Faydaları

Sudoku her şeyden önce insanın konsantrasyonunu arttırıyor, zekasını çalıştırıyor, yaratıcılığını destekliyor, beyni dinç ve sağlıklı tutuyor. Bütün bunların yanında zihnen çok dinlendirici bir oyun. Sudoku oynarken başka bir şey düşünmek güç, bu da günün stresini atmak için iyi bir yöntem.


Tümüyle mantığa ve ilgiyi yoğunlaştırmaya dayalı bir sayı yerleştirme oyunudur. Zorluk derecesine göre her yaşta çözülebilir, dinlendirici ve mantık geliştiricidir.


Çok kolay, kolay, orta, zor ve çok zor gibi farklı seviyelerde ya da farklı adlar altında sunulan bulmacalardan, en rahat çözebildiklerinizi deneyerek başlayın. Her gün yaptığınız pratiklerle zaman içinde çok zorları da çözer duruma gelebilirsiniz. Yapamadıklarınız sizi yıldırmasın; bu matematiğinizin zayıf olduğunu göstermez... 


Yalnızca ilginizi odaklamak ve mantığınızı en iyi biçimde kullanmakla ustalaşabilirsiniz.


Sudoku oynamanın inanılmaz yararlarını kısaca şöyle özetleyebiliriz. 


Hafızanızı geliştirir

Sudoku oynadığınızda hafızanız ve mantığınız beraber çalışır. Sayıları hatırlamak için hafızamızı, sıradaki boşluğu doldurabilmek için de mantığımızı kullanırız.

Aklınızı canlandırır

Bulmaca çözmek mantıksal düşünmenin etkili bir yoludur ve sayılarla olan ilişkinizi derinleştirir.


Hızlı düşünmenizi sağlar

Sudoku oynamak ilgi çekici ve eğlenceli olmanın yanında zaman duygunuzu da güçlendirir. Hızlı karar almanızı ve daha çabuk harekete geçmenizi sağlar.


Konsantrasyonunuzu artırır

Sudoku oynamak stratejik düşünme ve yaratıcı çözüm gerektirir. Çünkü bir oyunun ortasında oyunu bıraktığınızda ve sonra tekrar başladığınızda oyunu en baştan düşünmeniz gerekir. Böylece konsantrasyon ve yeniden odaklanma becerilerinizi gelişir.


Mutlu hissettirir

Bir bulmacayı çözmek size başarı hissettirir. Özellikle de zor bir bulmacaysa. Bu da mutlu olmanızı sağlar.Ayrıca beyninizi aktif halde tutarak Alzheimer olma riskinizi azaltır.


Sizde bugün bir  SUDOKU çözerek kendinizi  deneyin ve başlangıç yapın.. Umarım keyif alırsınız. 


Herkese kolay gelsin…


Facebook Yorum

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar